O călătorie refacută la curtea domnească a lui Ţepeş, transpusă într-un film de prezentare a Târgoviştei şi a Deltei Neajlovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Ţepeş, cel mai cunoscut „ambasador” al Romaniei, cunoscut drept cel mai sângeros domnitor din istorie, a ajuns la Expoziţia Universală de la Milano, acolo unde istoricul Vasile Lupaşc este prezent printr-un scurt metraj de prezentare a Târgoviştei, precum şi a Deltei Neajlovului-Comana.

Cu bani puţini, istoricul târgoviştean Vasile Lupaşc a reuşit ce n-a reuşit Ministerul Dezvoltării, condus de Elena Udrea, cu zeci de milioane de euro. O călătorie “refacută” la curtea domnească a lui Ţepeş, transpusă într-un scurt metraj de prezentare a Târgoviştei, precum şi a Deltei Neajlovului-Comana, a ajuns să fie de referinţă pentru România la Expoziţia Universală de la Milano, organizată în acest an în perioada 1 mai - 31 octombrie 2015.

“Filmul are un impact major. Reacţiile, atât cele ale oficialilor, cât şi cele ale vizitatorilor sunt foarte bune.  Am încercat să realizăm un filmuleţ deosebit de atractiv, care să spună o poveste frumoasă şi uşor de reţinut. Bineînţeles că personajul central al acestui film este Vlad Drăculea, cel mai cunoscut <ambassador> al Romaniei.  Filmul va fi prezentat până în luna octombrie”, spune Vasile Lupaşc.

Conceptul şi scenario au fost realizate de Vasile Lupaşc, muzica aparţine lui Marius Hristescu, regia lui  Radu Tora, iar din distribuţie fac parte actorii  Mircea Silaghi, Mihaela Radulescu, Cristi Ungureanu, Toni Radulescu, Rebeca Radulescu, Tania Epuran, Vasile Lupasc, Mihai Toma, Ioana Popescu, Claudia Deftu, Stefan Mihalache, Paul Radulescu.

Despre expoziţia de la Milano

Expo Milano 2015 are ca temă generală „Hrănirea planetei, energie pentru viaţă”. Manifestarea expoziţională, cu o temă extrem de actuală, va reprezenta un loc unic de întâlnire pentru participanţii oficiali şi pentru cei peste 20 de milioane de vizitatori aşteptaţi, care vor descoperi şi experimenta prezentări dedicate atât tradiţiei, cât şi creativităţii şi inovaţiei din diferite domenii.

Cele 4 elemente centrale ale expoziţiei – alimente, energie, planetă, viaţă – se regăsesc printre priorităţile guvernamentale ale României: agricultură, energie, infrastructură, inovaţie/creativitate.

România a participat, după 1989, la toate expoziţiile universale organizate sub egida Biroului Internaţional pentru Expoziţii: Sevilla (Spania) 1992, Hanovra (Germania) 2000, Aichi (Japonia) 2005 şi Shanghai (China) 2010.

Dodocudrama “Istorii despre Vlad Voievod Drăculea”, în regia lui Andrei Chiriac

“Istorii despre Vlad Voievod Drăculea”, realizat de Acelaşi Vasile Lupaşc a fost supranumit “Game of Thrones românesc”.  Filmul, care îi are în distribuţie pe  Mircea Albulescu, Ion Haiduc, Vasile Calofir, Flaviu Crişan, Oltin Hurezeanu şi Mircea Silagy, este o veritabilă istorie-video despre viaţa lui Vlad Ţepeş, cel mai cunoscut brand al României.

Istorii despre Vlad Voievod Draculea

Din echipă a mai făcut parte şi Yoshio IIzuka , un actor/cascador cu o filmografie impresionantă, ce a jucat în Ultimul Samurai sau Piraţii din Caraibe.

“Filmul prezintă viaţa voievodului din copilarie până la invazia otomană din 1462. Lă multe aspecte controversate din viaţa lui Vlad, cum ar fi relaţia cu Ştefan cel Mare, Iancu de Hunedoara sau Radu cel Frumos. Nu va promova doar adevărul despre Vlad Drăculea, dar şi România. În această idee am mers în câteva dintre cele mai pitoreşti zone ale Ţării, la Sfinx, în Peştera Ialomicioara, la Târgovişte, la Bucureşti”, spune Lupaşc.

Istorii despre Vlad Voievod Draculea

La filmări au participat şi doi lupi şi un uliu. “Din fericire şi lupii, şi uliul au fost actori extrem de disciplinaţi. Ba chiar, la filmarea de iarnă, de la Sfinx, lupul a avut idei foarte bune în ceea ce priveşte poziţionarea şi timing-ul. Pare o glumă, dar mişcările lui s-au legat perfect cu ceea ce doream noi să realizăm”, scrie târgovişteanul pe blogul său.

Regizorul Andrei Chiriac, despre primul „Game of Thrones“ românesc  

Filmul, în regia lui Andrei Chiriac, a avut premiera în România la 2 mai 2015. Chiar dacă este foarte tânăr, regizorul Andrei Chiriac s-a remarcat prin producţii fascinante, mult apropiate ca stil de ceea ce se realizează de ani buni în studiourile cinematografice americane. De altfel, Chiriac a petrecut o bună bucată de timp în Statele Unite, realizând la întoarcerea acasă o docudramă inspirată din viaţa lui Vlad Ţepeş, considerată un adevărat "Game of Thrones" autohton! Absolvent al UNATC, Andrei Chiriac a început un proiect intitulat "Secretul Coifului de Aur", care se anunţă o combinaţie între serialul românesc "Cireşarii" şi celebra serie "Harry Potter". Chiar dacă spre deosebire de producţiile occidentale au un buget infim, filmele lui Andrei Chiriac aduc un suflu nou în cinematografia românească, îmbinând istoria autohtonă şi comercialul hollywoodian. Rezultaul l-aţi văzut la Adevărul LIVE.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite