Nunţile şi evaziunea fiscală. Fotograf: „Suntem puţini care avem firmă şi sunt extrem de mulţi fotografi care nu au nici măcar un PFA“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mulţi tineri se apucă de fotografiat sau filmat la diverse evenimente, fără să ştie că sunt pasibili de amenzi usturătoare dacă nu intră în legalitate.

Mai exact, cameramanii şi fotografii trebuie să îşi înfiinţeze o firmă, să încheie contracte şi/sau să taie chitanţă pentru fiecare eveniment prestat. Amenzile sunt cuprinse între două mii şi cinci mii de lei pentru nerespectarea legii.

Un fotograf profesionist din Târgovişte, care a dorit să rămâne sub protecţia anonimatului, a înţeles că trebuie să presteze o activitate legală încă de acum 4 ani, înainte ca statul să înceapă să îi „vâneze” pe fotografi şi cameramani.

„Noi de patru ani avem înregistrată o firmă pe care facturez fiecare eveniment. Este normal aşa ceva. De ce am fi noi, fotografii şi cameramanii, mai presus de lege”, spune el.

Pe de altă parte, se pare că pe miri îi interesează mai mult ca evenimentul să iasă bine decât ca cei care le asigură serviciile de foto/video să le dea chitanţă pentru munca prestată.

„Noi am vrut să dormim liniştiţi. Nu e corect ca unii să plătească şi unii nu. Nu e ok nici procedura aleasă de stat. Suntem puţini care avem firmă şi sunt extrem de mulţi fotografi care nu au nici măcar un PFA. Piaţa până la urmă e liberă şi oricine poate intra în breasla asta. Dările către stat sunt mari, pentru că plătim impozit, salarii şi altele. Nici oamenii nu cer contracte sau chitanţe şi atunci e greu ca cei care nu au firmă să forţaţi în vreun fel să intre în legalitate. Mie, de exemplu, nu îmi cere nimeni asta, dar facem noi. Facem noi contract sau bon fiscal, în funcţie de cum plătesc. Noi vrem să fim în regulă”, mai spune fotograful.

Controalele nu mai sunt în subordinea ANAF, ci în cea a inspectorilor Antifrauda. De cele mai multe ori însă acestea sunt făcute în urma unor sesizări.

„S-au făcut şi la noi în judeţ astfel de controale, dar noi nu mai avem astfel de atribuţii. Antifrauda a făcut controale pentru că noi nu mai putem face controale inopinate. De regulă, astfel de controale sunt făcute de către inspectorii de la Alexandria, pentru că ea conduce regiunea noastră”, a declarat, pentru „Adevărul”, directorul ANAF Dâmboviţa, Dragoş Rusu. 

Nu puţine cazuri sunt cele în care apar certuri între miri şi fotografi/cameramani sau chiar între miri şi cântăreţi, vizaţi şi ei de noile reglementări. Un mire din Găeşti, judeţul Dâmboviţa, supărat că nu a primit un singur bon fiscal, le-a scris inspectorilor, denunţându-l pe vecinul care i-a cântat la nunta.

  

În octombrie anul trecut, oficialii ANAF estimau că statul pierde sute de milioane de euro din evaziunea fiscală de la nunţi.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite