Numărul urşilor aflaţi pe teritoriul judeţului Dâmboviţa s-a dublat în ultimii ani. Ce spun autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urs Romania. Foto: Shutterstock
Urs Romania. Foto: Shutterstock

Urşii fac probleme în mai multe localităţi de câmpie din Dâmboviţa, chiar dacă ar fi fost de aşteptat să cotrobăie mai mult prin gospodăriile situate în zonele de deal sau munte.

În judeţul Dâmboviţa există aproximativ 161 de urşi, potrivit estimărilor din 2020, un număr destul de mare, ţinând cont în urmă cu 10 ani numărul lor era de 80. La „pachet” cu creşterea populaţiei de urşi au crescut însă şi problemele cu ei, mai nou obişnuind să cotrobăie gospodăriile din zona de câmpie, deşi ar fi fost mai de aşteptat să o facă în zona de munte.

Autorităţile spun că deşi numărul de urşi este destul de mare, ei nu prezintă deocamdată pericol iminent pentru oameni, iar pagubele sunt momentan nesemnificative, aşa că nu sunt necesare măsuri speciale.

„Fiind o specie protejată nu putem să facem mai nimic. Nu ni s-a solicitat relocarea sau vânătoarea până acum. S-au înmulţit atât de mult, încât sunt de nestăpânit şi au migrat peste tot. Însă deocamdată nu văd un pericol iminent pentru oameni. Agenţiile de Mediu gestionează situaţiile cu speciile protejate”, a spus Stan Cristian, directorul AJVPS Dâmboviţa.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Dâmboviţa a emis, marţi, o hotărâre prin care declară risc mediu de pericol privind apariţia unui urs în localitatea Pucheni

„Conform legii, primul pas este ca primăriile să convoace o comisie pentru despăgubiri şi, împreună cu reprezentantul fondului de vânătoare să se ocupe de situaţie. Până la relocare e mult de muncă. Se fac rapoarte, se iau avize şi se ia hotărâri în funcţie de gravitatea faptei. Varianta mai rapidă e situaţia care a fost la Pucheni, pentru ca au fost omorâte animale, unde prefectul a convocat comandatul de situaţii de urgenţă şi au  fost luate măsuri de intensificare a patrulelor de jandarmi şi vânători”, a precizat Vlad Drugă, directorul Gărzii de Mediu Dâmboviţa.

De câteva săptămâni, ursul cotrobăie prin localităţile Dragodana, Mogoşeşti, Cobia, Valea Mare şi Dragomireşti, unde produce pagube materiale şi ucide animalele din gospodărie. 

Datele prelucrate de Europa Liberă din surse publice relevă că autorităţile au aprobat în ultimii trei ani uciderea a 138 de urşi bruni. 80% din autorizaţiile de ucidere a urşilor sunt duse la bun sfârşit de vânători. În privinţa relocărilor, procentul e de doar 30%.

În privinţa urşilor bruni, situaţia pe judeţe este următoare:

Covasna: 33 de recoltări, din 25 de derogări acordate

Mureş: 24 de recoltări din 26 de derogări acordate

Harghita: 24 de recoltări, din 23 de derogări acordate

Prahova: 11 recoltări din 17 derogări acordate

Braşov: 10 recoltări din 13 derogări acordate

Argeş: 10 recoltări din 9 derogări acordate

Bistriţa Năsăud: 7 recoltări din 7 derogări acordate

Sibiu: 6 recoltări din 7 derogări acordate

Bacău, Buzău, Dâmboviţa, Suceava, Vâlcea şi Vrancea: între 1 şi 3 exemplare recoltate.

Estimările ar fi că în România trăiesc, la ora actuală, în jur de 10.000 de urşi.

VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI: 

CJSU Dâmboviţa a declarat risc mediu de pericol privind apariţia unui urs în Pucheni

O altă comună, vizitată de o ursoaică. Sătenii din Pucheni se baricadează în case

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite