Noua lege a salarizării, povară pentru primăriile sărace. „N-am putut majora salariile pentru că nu ne permitem“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua lege a salarizării nu poate fi pusă în aplicare în multe localităţi din România din cauza lipsei banilor. Multe primării au avut alocări financiare privind plata personalului doar până în iulie 2017, iar creşterile salarile au fost amânate pentru 2018.

Prefectura Dâmboviţa a precizat că deocamdată nu poate spune câte primării sunt această situaţie pentru că nu toţi edilii au trimis raportările din teritoriu.

Fără leafă de două luni 

Un exemplu de primărie care a zis pas creşterilor salariale este primăria Conţeşti, din Dâmboviţa, acolo unde cei 49 de angajaţi nu şi-au primit salariile de aproape două luni. 

"Nu am putut majora salariile pentru că nu ne permitem, în condiţiile în care noi nu ne-am luat banii de aproape două luni. În privinţa noii legi pot spune că de la anul se vor majora salariile", ne-a spus primarul comunei Conţeşti, Alexandru Marian Nicolae.

Edilul spune că speră ca luna aceasta salariaţii să primească sumele restante. Leafa primarului este acum de 4.200 de lei, urmând a creşte, din 2018, la 7.000 de lei.

Deputatul PSD de Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, susţine că legea poate crea probleme financiare multor administraţii locale cu venituri reduse, dar cu timpul, situaţiile se vor regla. 

Ca orice lege, Legea salarizării nu este perfectă, dar eu cred că este un prim pas spre normalizare. Sunt foarte multe Consilii Locale care au aprobat hotărâri privind această lege, chiar şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi vă spun sincer că în administraţia locală, cu câteva excepţii, nu sunt probleme în judeţul Dâmboviţa. Sunt şi Consilii Locale care nu au aprobat hotărâri pentru creşterea salariilor funcţionarilor publici sau avem şi altă speţă în care au aprobat noua grilă de salarizare, dar nu au pus-o în aplicare, pentru că nu au avut resurse financiare şi vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018. Sunt foarte multe primării în judeţul Dâmboviţa care au avut alocările financiare privind plata personalului din cadrul primăriilor până în maxim luna iulie. Avem probleme cu localităţi care nu mai au resurse financiare pentru salarii", a precizat deputatul Corneliu Ştefan. 

Sunt şi cazuri în care primarilor li s-a micşorat salariul în urma aplicării noii legi

La Primăria Niculeşti, primarul PSD Dorinel Soare a rămas fără aproape 2.000 de lei, deşi creşterea medie la nivelul administraţiei locale a fost de 40%. Coeficientul primarului este de 4,5.

Primar cu salariu micşorat drastic după aplicarea noii legi a salarizării: „Aveam 8.100 de lei după sistemul vechi“
Primar cu salariu micşorat drastic după aplicarea noii legi a salarizării: „Aveam 8.100 de lei după sistemul vechi“

“Aveam 8.100 lei după sistemul vechi, iar acum voi avea 6.250. A scăzut salariul pentru că nu se mai aplică după decizia Curţii Constituţionale, care ne dădea voie la nişte sporuri de dispozitivi, aveam AEP-ul etc. Singura indemnizaţie acum este acest coeficient”, spune Soare Dorinel, primarul comunei Niculeşti, care acum câştigă cel mai mult la nivelul administraţiei locale. Până de curând era întrecut de contabil care pleca acasă cu mai mulţi bani pentru că avea sporuri din mai multe surse.

Legea salarizării unitare (legea numărul 153/2017) stabileşte 116 clase de salarizare, cel mai mic salariu fiind de 1.625 de lei, iar cel mai mare - de 22.000 de lei. De asemenea, legea prevede şase creşteri etapizate ale salariilor de bază, începând cu 1 iulie şi continând cu măriri în fiecare dată de 1 decembrie, din 2017 şi până în 2021. Legea a intrat în vigoare pe 1 iulie 2017, dar nu toate primăriile din ţară şi-au aliniat salariile la noile prevederi. Legea le dă dreptul primăriilor să stabilească salariile angajaţilor săi, precum şi indemnizaţiile consilierilor locali. Salariile maxime ale funcţionarilor nu pot fi mai mari decât nivelul indemnizaţiei viceprimarului.

Primele creşteri importante vor fi înregistrate la începutul anului viitor, când salariile vor creşte cu 25%. În cazul acestor bugetari, salariile maxime urcă puţin peste 8.000 de lei, dacă vorbim de funcţii de conducere, în timp ce funcţiile de execuţie ajung la 5.000 de lei (ca valori brute).

Până la 31 decembrie, salariile se menţin la acelaşi nivel ca în iunie 2017, iar cei care beneficiau deja de drepturi de hrană şi tichete de masă le vor primi în continuare. Abia din ianuarie 2018, salariile din administraţia publică ar primi o mărire de 25% faţă de nivelul din decembrie anul acesta. Totuşi, legea prevede o excepţie pentru funcţionarii din aparatul propriu al consiliilor judeţene, locale, primăriilor şi din serviciile publice din subordinea lor:

Funcţionarii publici din unităţile teritoriale vor avea parte de măriri graduale, în fiecare an, până când vor atinge ţintele propuse în Legea nr. 153/2017.

CITEŞTE ŞI:

Salarii mai mari cu 20% la Primăria Târgovişte în urma noii legi a salarizării

Primar cu salariu micşorat drastic după aplicarea noii legi a salarizării: „Aveam 8.100 de lei după sistemul vechi“

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite