Militarii veterani din Dâmboviţa care nu au locuinţe vor trăi în containere până la finalizarea Centrului de Recuperare şi Refacere

Militarii veterani din Dâmboviţa care nu au locuinţe vor trăi în containere până la finalizarea Centrului de Recuperare şi Refacere

Locuinţe modulare militari fără adăpost. FOTO: AMVVD

Primele locuinţe pentru militarii veterani fără adăpost vor fi amenajate lângă Mănăstirea Dealu, judeţul Dâmboviţa, în curtea viitorului Centru de Recuperare şi Refacere pentru Veterani (CRRV).

Ştiri pe aceeaşi temă

Guvernul a aprobat solicitarea Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi (AMVVD) „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, astfel că AMVVD le va asigura veteranilor fără adăpost hrană, utilităţi şi medici psihologi din cadrul MApN.
 
„Suntem preocupaţi de starea de bine a veteranilor din teatrele de operaţii, în special de cei cu situaţii dificile, pentru care, căldura unui cămin lipseşte. În acest sens, am demarat şi solicitat sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, semnalând necesarul logistic, care să vină în întâmpinarea nevoilor acestora. Cazarea veteranilor cu situaţii speciale se poate face în containere modulare, până la finalizarea şi punerea în funcţiune a CRRV. 
 
Demersul nostru a fost tratat cu seriozitate şi profesionalism, iar ministrul Apărării Naţionale ne-a oferit susţinerea, astfel că solicitarea noastră a fost soluţionată favorabil în şedinţa de Guvern, de marţi, 4 mai 2021”, a precizat preşedintele AMVVD, Marius Apostol.
 
 
Locuinţe modulare militari fără adăpost. FOTO: AMVVD
 
Astfel, au început lucrările de amplasare a şase containere (patru pentru locuit şi două pentru toalete şi duşuri).
 
„Lucrările premergătoare poziţionării containerelor sunt unele dificile, dar gândul că putem oferi sprijin camarazilor abandonaţi, ne dă putere să continuăm, mai determinaţi, toate lucrările: decopertare, creare suprafaţă din piatră concasată, turnare beton pentru platformă şi alee”, a mai spus Marius Apostol.
 
În evidenţele AMVVD sunt 32 de veterani fără locuinţă în întreaga ţară, care ar putea locui, în viitor, în astfel de locuinţe modulare.  
 
Şantierul a fost deschis de Marius Apostol, preşedinte, George Niţă, vicepreşedinte coordonator, Niculae Petcu, director administrativ, Dan Voicilă, preşedintele sucursalei Târgovişte, Paraschiv Costel, omul care însufleţeşte şi îşi petrece, voluntar, fiecare zi, la Centru de Recuperare şi Refacere pentru Veterani, precum şi militarul rănit, Vali Ispas.
 
 

Locuinţe modulare militari fără adăpost. FOTO: AMVVD

Despre Centrul AMVVD de la Mănăstirea Dealu

 
AMVVD construieşte lângă Mănăstirea Dealu, Târgovişte, acolo unde a fost instruit în tinereţe regele Mihai I, un centru de recuperare. Este primul centru din România destinat recuperării fizice şi psihice a militarilor veterani şi a militarilor răniţi în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan, cât şi a celorlalti membri ai asociaţiei.
 
Centrul, format din două clădiri (pavilioane) se aflălângă la Mănăstirea Dealu, din comuna Aninoasa, şi are o suprafaţă de 102.000 mp2. Clădirile Spitalului Mănăstirea Dealu au fost ridicate în 1912, când acolo a funcţionat Liceul Militar “Nicolae Filipescu”, unde a învăţat şi regele Mihai.
 
Asociaţia este formată în anul 2013, iar la ora actuală numără peste 12.500 de membri: militari, poliţişti, veterani, veterani cu dizabilităţi, adică militari răniţi, văduve şi 2.500 de membri asociaţi din societatea civilă (medici, sportivi campioni, artişti).  
 
Spitalul va cuprinde zeci de mini apartamente, în care militarii vor fi trataţi alături de familie, spaţii de tratament, cazare, recreere, locuri de joacă pentru copii, alte facilităţi pentru tratament şi odihnă.
 
Practic, Centrul va dispune de nişte apartamente mai mici. Sunt luaţi în vizor atât văduvele, cât şi  copiii orfani.  
 
Până în prezent, 28 de militari români şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak şi 180 militari au fost răniţi.
 
AMVVD este formată în anul 2014, iar la ora actuală numără peste 10.000 de membri: militari, poliţişti, veterani, veterani cu dizabilităţi, adică militari răniţi, văduve şi 2.000 de membri asociaţi din societatea civilă.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările