Mieii nu au avut timp să crească pentru sacrificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea de miel, marfă rară în carmangerii anul acesta
Carnea de miel, marfă rară în carmangerii anul acesta

Ciobanii se plâng că oile au început să fete de abia de la mijlocul lunii februarie. Târgoviştenii nu vor avea o ofertă foarte bogată de miei pentru masa de Paşte, din cauză că sărbătoarea este foarte devreme anul acesta iar mieii nu vor fi buni de tăiat.

Ciobanii din Dâmboviţa spun că mieii din acest an sunt prea mici pentru a putea fi sacrificaţi pentru masa de Paşte, având în vedere că acesta pică foarte repede în acest an, pe 4 aprilie. De asemenea, crescătorii de animale din judeţ se plâng că din cauza crizei, preţul unui kilogram de carne de miel a rămas neschimbat, 16 lei. Chiar dacă au cheltuieli mai mari, ciobanii se plâng că preţul mielului nu va creşte anul acesta.

Cătălin Diaconescu din Runcu creşte ovine de mulţi ani şi spune că anul acesta este un an greu pentru el. ”Am preluat afacerea de la tata, el a preluat-o de la bunicul şi tot aşa, m-am născut cu oi în curte. Facem totul în familie dar anul acesta simţim că lucrurile nu vor merge prea bine din cauza crizei. Preţul unui kilogram de carne de miel rămâne acelaşi pentru că dacă mai punem ceva la el, oamenii nu ar mai putea cumpăra. Este criză şi carnea de miel ar deveni un lux”, spune Cătălin.

“Mâncăm ce avem”


Carnea de miel importată, care se va vinde în supermarketuri, ar putea fi şi mai scumpă. În plus, gospodinele ştiu că nu are acelaşi gust cu carnea de miel autohtonă. „Carnea de import nu se compară la gust cu cea a animalelor crescute la munte. Animalele noastre sunt hrănite cu produse naturale, în condiţii bune, cu hrană ecologică şi fără aminoacizi. Noi le dăm fân şi iarbă de munte, nu tot felul de concentrate. Ei fac mielul mare într-o lună de zile, noi în trei luni", spune Vasile, cioban din Bărbuleţu.

Târgoviştenii care nu vor găsi la ciobani carne de miel, vor fi nevoiţi să pregătească altceva pentru masa de Paşte. “Nu avem miel, înlocuim cu porc sau pui. Mâncăm ce avem, fiecare după posibilităţi. Nu este lege să avem pe masă miel. În plus avem atâtea probleme încât nici nu ne mai stă gândul la preparatele de Paşte, important este să avem ce mânca”, spune Ion Grigorescu, 40 de ani.
Nici cei care au o tradiţie pentru mielul de Paşte nu sunt speriaţi de oferta mică de anul acesta. “Până acum nu am avut Paşte fără miel, mereu am avut grijă din timp să vorbesc cu ciobanul. Dacă anul acesta nu găsesc, pregătesc pui, important este să fim curaţi în suflet şi să sărbătorim Învierea Domnului aşa cum trebuie, nu trebuie să ne îndopăm cu mâncare”, spune Vasilica Eremia, o târgovişteancă de 63 de ani.

“Este mai convenabil să aibă grijă de un butic decât să crească miei”


Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dâmboviţa, Sandu Tolea, a declarat pentru “Adevărul de Seară” că anul acesta nu vor fi la fel de mulţi miei şi asta pentru că ciobanii nu vor să mai crească animale.  “Nu mai au subvenţii, iar pentru ţărani este mai convenabil să aibă grijă de un butic decât să crească animale. Mieii nu au avut timp să crească dar asta nu înseamnă că este periculos să mănănci carnea lor”, spune Sandu Tolea.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite