„Micul etnograf” – loc virtual de culturalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centru Judetean de Cultura şi-a tras blog:  http://miculetnograf.blogspot.com. Blogul se vrea a fi un loc de “întâlnire” al oamenilor de cultură, dar şi un loc de popularizare a „Caravanei tradiţiilor populare dâmboviţene”.

Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa a pornit o adevărată ofensivă de atragere a tinerilor către cultură şi tradiţie. În acest sens a fos demarată „Caravana tradiţiilor populare dâmboviţene”, care îşi propune implicarea copiilor în culegerea folclorului, cunoaşterea obiceiurilor şi tradiţiilor practicate din cele mai vechi timpuri cu diferite ocazii.

„Caravana tradiţiilor populare dâmboviţene” este un proiect educaţional interactiv, desfăşurat în parteneriat cu şcolile din comunele Cornăţelu, Dobra şi Valea Lungă ce  se va finaliza odată cu sfârşitul anului şcolar.



Proiectul a însemnat munca a doi oameni. Este vorba de Adriana Cuciureanu, cercetător ştiinţific drd. şi Liviu Lazăr, referent etnografie. Aceştia au fost ajutaţi de peste 200 de elevi. „Odată cu integrarea în Uniunea Europeană, se resimte din ce în ce mai acut nevoia de a ne defini rădăcinile, tradiţiile şi obiceiurile care stau la baza identităţii noastre naţionale. De-a lungul timpului, în cercetările de teren, în munca dedicată exclusiv celor mici, am constatat că nu de puţine ori, tocmai această comoară nu este pe deplin cunoscută, chiar dacă vorbim de copii din mediul urban sau din mediul rural”, a declarat Adriana Cuciureanu.

Promovare pe blog

Această acţiune culturală nu se putea bucura de un real succes decât dacă era promovată şi pe internet. Aşa a apărut blogul „miculetnograf.blogspot.com”, pe care sunt postate fotografii de la toate acţiunile din teren ale reprezentanţilor Centrului Judeţean de Cultură. De asemenea, copiii îşi pot aşterne pe blog, gândurile şi aşteptările. „Într-o lume a tehnologiei, am dorit să venim în sprijinul copiilor şi să „luptăm” cu armele lor: calculatorul şi internetul. Am pregătit patru module: «Hai la hora satului românesc», «Tradiţii Pascale», «Căluşul şi Rusaliile» şi «Evaluarea», pentru ca la sfârşit, să încheiem ciclul unor dezbateri legate de patrimoniul imaterial al judeţului Dâmboviţa”, a mai spus Adriana Cuciureanu.

La finalul proiectului cultural se edita o revistă unicat pentru spaţiul cultural dâmboviţean, “Micul etnograf”, prin intermediul căreia, copiii au posibilitatea să îşi vadă munca de culegere a faptelor folclorice. Cei care şi-au adus aportul la conţinutul revistei vor primi diplome iar cei mai sârguincioşi, vor pleca într-o excursie surpriză.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite