Metoda „accidentul“ şi mrejele în care pică tot mai mulţi români

Metoda „accidentul“ şi mrejele în care pică tot mai mulţi români

Metoda „Accidentul” poate fi ea evitată

Modul de operare folosit de infractori la comiterea de înşelăciuni prin metoda ”Accidentul” constă în faptul că victimele, de obicei persoane vârstnice, sunt contactate telefonic de către persoane necunoscute, care îşi declină calitatea de poliţist, medic sau avocat şi ulterior le aduc la cunoştinţă că un membru al familiei a fost implicat într-un accident de circulaţie soldat cu victime.

Sub pretextul soluţionării favorabile a cazului sau pentru o presupusă intervenţie medicală, bănuiţii le solicită părţilor vătămate diverse sume de bani, acestea constatând ulterior că au fost înşelate.
 
„Pentru prevenirea unor asemenea situaţii, poliţiştii le recomandă cetăţenilor să manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi nu daţi curs solicitării de a trimite bani persoanelor necunoscute, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională. Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier - cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau de parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau apelaţi chiar persoana în cauză pe numărul cunoscut de dumneavoastră. În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile. Reamintim că, în caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări”, se arată într-un comunicat al IPJ Dâmboviţa.
 
De asemenea, atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.
 
„Dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi totuşi, nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin. Nu mergeţi la aceste întâlniri singuri. Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini. În cazul în care sunteţi martorul sau victima unei astfel de infracţiuni, reţineţi cât mai multe detalii despre răufăcători şi apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112”, se mai arată în document.
 
În perioada 6-7 noiembrie, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte au fost sesizaţi despre săvârşirea unei infracţiuni de înşelăciune şi a două tentative de înşelăciune, toate prin metoda “accidentul”.
 
În prezent, autorii faptelor respective au fost identificaţi, urmând sa fie traşi la răspundere penală, insă fiecare cetăţean trebuie să fie atent cu privire la acest mod de operare, să manifeste suspiciuni în astfel de cazuri, şi să anunţe imediat  cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările