Mărturiile cutremurătoare ale urmaşilor ultimilor morţi ai Revoluţiei: „Fiul meu a fost ciuruit cu peste 30 de gloanţe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revoluţia română a înregistrat, cronologic vorbind, ultimii morţi la Târgovişte. Prinderea dictatorului în vechea cetate de scaun a Ţării Româneşti, în ziua de 22 decembrie, a adus trei zile de tensiune în oraş şi mai ales la Unitatea Militară 01417, unde s-a desfăşurat procesul soţilor Ceauşescu şi unde au fost executaţi.

În momentul în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fugit cu elicopterul de pe sediul Comitetului Central, nimeni nu ştia traseul acestora. Au ajuns la Boteni, lângă Titu, unde era o puternică unitate de aviaţie, apoi au fost prinşi lângă Târgovişte. 

Ulterior au fost aduşi la sediul Miliţiei şi Securităţii Dâmboviţa şi transferaţi cu ajutorul unui tab la U.M. 01417 de la gară.

La operaţiunea de capturare au participat miliţieni, militari şi câţiva revoluţionari, printre care şi locotenent major Ion Zamfir, fost şef Brigadă de Control, la momentul respectiv, în vârstă de 55 de ani acum. 
 

image


   

"În 25 decembrie, fiind ofiţer cu cercetare penală specială, ca şi alţi colegi, Candrea şi Sorescu, am fost întrebat de fostul comandant Kemenici dacă vreau să particip la proces. Ştiam despre ce este vorba şi am participat. Militarul nu gândeşte mult. Realitatea era deja deformată. Ni s-a spus că ne înarmăm. S-au făcut şi lucruri bune şi lucruri rele. Nu sunt foarte mulţumit de ce s-a întâmplat după Revoluţie pentru că nu s-a întâmplat nimic bun", spune Ion Zamfir, care regretă vremurile acelea pentru că s-au împuşcat doi oameni, conducătorii ţării”, ne-a spus Ion Zamfir (foto sus).

"L-au ciuruit" 

Între 22 şi 25 decembrie 100 de dâmboviţeni şi-au pierdut viaţa la revoluţie, în schimburile de focuri care au avut loc la Târgovişte şi la Bucureşti, la Televiziunea  Română. 

Unul dintre cei care şi-a pierdut viaţa în acele zile, a fost militarul în  termen, Petre Puiu, la doar 19 ani. Cu lacrimi în ochi, tatăl militarului îşi aduce aminte de acele clipe de groază, dar şi de faptul că  fiul său a murit şi a fost înmormântat sub o ploaie de gloanţe.

image

“Au trecut 27 de ani şi de atunci pentru mine nu există sărbători de iarnă. În familie se simte acest gol e la Revoluţie. Sunt nemulţumit în sinea mea, pentru că au pierit mulţi oameni şi prea multe nu s-au schimbat. Fiul meu a fost împuşcat cu peste 30 de gloanţe în cap, în inimă. A fost ciuruit. El se fla atunci în UM 01012 Bucureşti. Au murit împreună cu el alţi şapte soldaţi”, Ion Puiu (foto sus).

NUME DE EROI

- Paris Iclodean, 25 de ani, sudor la Autobaza Târgovişte şi militar în termen

- Ştefan Munteanu, de la UM 01417, unitate în care se aflau, sub pază, soţii Ceauşescu

- BARBU Mihai, soldat în termen, a fost împuşcat la Târgovişte.

- CHIRIŢA Nicolae-lon, soldat MApN, a fost împuşcat la Târgovişte.

- CRISTEA Adrian, născut în 25.08.1969, militar în termen la UM 01842 Titu, a fost omorât în 22 decembrie 1989 şi înmormântat la Târgovişte.

- DASCĂLU Toma-Sorin, 20 ani, militar în termen, a fost ucis la Târgovişte.

- DRAGOMIRESCU Mihai-Liviu, născut în 10.10.1961, It. maj. la UM 01842 Titu, a fost împuşcat la Televiziune, în noaptea de 22/23 decembrie 1989. Este trecut pe monumentul eroilor de la Târgovişte.

- FLORIAN Grigore-lulica, soldat în termen, a fost împuşcat la Târgovişte, în 24 decembrie 1989.

- MATEI Cristian-Petrişor, născut în 24.02.1969, sergent la UM 01842, a fost împuşcat la Târgovişte, în 24 Decembrie 1989 şi înmormântat în com. Butoiu-Dâmboviţa.

- NEGULICI Valeriu, militar la UM 0865 Câmpina, a fost împuşcat în masacrul de la Aeroportul Otopeni din dimineaţa zilei de 23 decembrie 1989 şi dus la Târgovişte unde a fost înmormântat.

- OPRESCU Adrian, maior, a fost împuşcat la Târgovişte în decembrie 1989.

- PUIU I. Petre, născut în 11.09.1969, militar în termen, slt. p.m., a fost împuşcat la Târgovişte în 24 decembrie 1989.

- ROTARU Sorin, soldat în termen, a fost împuşcat şi înmormântat la Târgovişte.

- SIMA Gabriel, 19 ani, militar în termen, a fost împuşcat la Târgovişte în 24 decembrie 1989.

- STANICĂ Ilie, 21 ani, caporal, a fost împuşcat în decembrie şi se găseşte trecut pe tabelul eroilor din Târgovişte.

- STOICA Mircea-Nicolae, locotenent MApN, a fost împuşcat la Târgovişte în 24 decembrie 1989 şi e trecut pe Monumentul Eroilor.

- MUNTEANU Mircea-Ştefan, militar în termen la MApN, a fost împuşcat la Târgovişte în 24 decembrie 1989.

Locul execuţiei, transformat în muzeu

Clădirea unităţii militare este una istorică. Acolo a funcţionat prima Şcoală de Cavalerie din ţara noastră şi tot acolo a făcut armata Regele Mihai. Unitatea Militară 01417 se găseşte în apropierea Gării Târgovişte, lângă Liceul de Petrol şi Inspectoratul General al Poliţiei. Poligonul de instrucţie se întinde din curtea unităţii şi până la şoseaua de centură a oraşului şi se învecinează cu Combinatul de Oţeluri Speciale, locul unde Ceauşescu a încercat, iniţial, să se refugieze înainte să fie prins.

După Revoluţia din 1989, clădirea nu a mai fost folosită şi acum se află în proprietatea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Dâmboviţa. „În timp, au fost foarte multe vizite aici. Multe televiziuni din afară, mulţi turişti, chiar şi cetăţeni simpli au venit să vadă locul execuţiei“, a explicat colonelul Costel Gavrilă, inspectorul şef al IJJ Dâmboviţa. Refacerea unităţii militare este realizată cu bani de la Consiliul Judeţean şi costă aproximativ 200.000 de lei. 

revolutietgv
revolutietgv

"Aici fost judecaţi şi împuşcaţi soţii Ceauşescu. Acest zid mai păstrează încă urmele gloanţelor trase la ora 14.45, atuci când cei doi au fost executaţi", ne explică directorul Curţii Domneşti, Ovidiu Cârstina.

În ţară nu mai există un alt muzeu al Comunismului. La Timişoara funcţionează, însă, Muzeul „Memorialul Revoluţiei din Decembrie 1989“, acolo unde se află cel mai important punct de depozitare şi prezentare a informaţiilor referitoare la Revoluţie.

"Acest punct muzeal care este o expoziţie în legătură cu Muzeul de Istorie al oraşului Târgovişte, este un muzeu care s-a bucurat atât de aprecierea publicului local, cât mai ales din partea publicului străin. Nu există târgoviştean care să nu caute acest punct. Oamenii vor să vadă locul în care a fost omorât comunismul în România", ne-a spus muzeograful Mihai Năstase.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite