Marea din Bucegi ar putea deveni bază de agrement şi de pregătire a loturilor olimpice ale României de kaiac-canoe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neutilizat în niciun fel, până acum, Lacul Bolboci ar putea deveni o bază de grement ideală pentru iubitorii sporturilor pe apă, chiar în inima Bucegilor. Autorităţile judeţene din Dâmboviţa vor să creeze o bază de agrement la Lacul Bolboci din zona montană Padina Peştera şi tot aici să fie create condiţii de antrenament pentru loturile olimpice ale României de kaiac canoe.

Senatorul PSD de Dâmboviţa Adrian Ţuţuianu i-a prezentat propunerea, vineri, ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, prezent în judeţ într-o vizită de lucru.

''Ne interesează ca pe Lacul Bolboci să facem o bază de agrement, pe de o parte pentru staţiunea Moroieni-Padina-Peştera, pentru că dezvoltarea presupune să oferim şi anumite soluţii de petrecere a timpului liber, dar şi o bază permanentă de pregătire a loturilor olimpice ale României de kaiac-canoe, ei mai fac din când în când antrenamente într-o formulă care e doar convenită'', a spus Ţuţuianu.

Ministrul Ioan Deneş a mers, vineri, la Lacul Bolboci, aflat în zona turistică montană Padina Peştera din Dâmboviţa. Padina Peştera a fost declarată recent, printr-o hotărâre de guvern, staţiune de interes naţional. Ministrul mai are programate în cadrul vizitei deplasări în Pucioasa, la barajul lacului de acumulare din localitate, precum şi la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, unde se întâlneşte cu autorităţile locale.


ISTORIA LACULUI BOLBOCI

Lacul Bolboci, cel mai mare lac din Munţii Bucegi, are o istorie impresionantă, dar puţini ştiu că fundul lacului era, în trecut, zona de întâlnire a ciobanilor.

Amenajarea Bolboci - Scropoasa este amplasată pe răul Ialomiţa, într-un peisaj montan feeric, la altitudinea de 1.438 metri, ceea ce îi conferă titlul de barajul situat la cea mai înalta cota din ţară. 

În urmă cu zeci de ani, când nu exista barajul, ciobanii din zonă se strângeau într-un loc (acoperit acum de apă), unde îşi vindeau produsele.  

Imagine indisponibilă

“Era drumul exact pe firul văii. Căşărie, aşa îi spunea. Acolo se strângeau ciobanii şi aduceau lapte şi brânză. Căbănuţă a fost demontată barna cu barna şi montată chiar în spate la Salvamont. Mai era o clădire de cărămidă pe care au dărâmat-o. În ea stăteau pădurarii”, povesteşte şeful Salvamont Dâmboviţa, Doru Diaconescu. 

La suprafaţă a ieşit şi fundaţia unei foste cabane dar şi a unei făbricuţe de caşcaval. Pozele au ajuns rapid pe reţelele de socializare. 

Istoria Barajului Bolboci 

Barajul Bolboci, cu înălţimea de 55 m, este un baraj construit din anrocamente, cu etanşare din beton la paramenul amonte. El realizează o acumulare de 18 milioane m³ pentru asigurarea, în orice condiţii, a alimentării cu apă potabilă a municipiul Târgovişte. 

Imagine indisponibilă

Barajul, la a cărui construcţie s-a muncit 29 de ani, a fost dat în folosinţă la 11.10.1988. El a fost proiectat de Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice SA. Piatra pentru construirea barajului provine din carieră de pe Podul cu Florile – muntele Zănoaga din Masivul Bucegi.
 

Imagine indisponibilă

În urmă cu doi ani, atunci când barajul Bolboci a fost golit intenţionat de Sistemul de Gospodărire a Apelor Dâmboviţa, la suprafaţă a ieşit fundaţia unei foste cabane dar şi a unei făbricuţe de caşcaval. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite