MApN, interesat de avioanele F35 produse de Lockheed Martin. Ţuţuianu speră să obţină un acord luna vitoare când va pleca în America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Târgovişte, în prezenţa ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm, că România a semnat un memorandum cu firma Lockheed Martin pentru avioanele F16, dar că speră să bată palma şi pentru F35.

"Avem discuţii foarte bune cu companii americane interesate în implicarea în programul de înzestrare a armatei române şi colaborări directe cu societăţi române. Amintesc aici Raytheon, Lockheed Martin, Bell Helicopter sau General Dynamics, societăţi cu care suntem în discuţii şi cu care vom parafa în perioada următoare înţelegeri importante. Chiar şi acum, când suntem aici, colegul meu secretar de stat Mircea Duşa şi prim-ministrul au semnat un memorandum cu o firmă extrem de importantă, Lockheed Martin, implicată în programul Patriot, în programul de dotare cu rachete HIMARS sau în programul de mentenanţă şi de dezvoltare pe aviaţia multirol, avioanele F16 şi sperăm noi să fie şi F35", a declarat Ţuţuianu.

 

image

România este interesată să consolideze flancul estic al Alianţei, a mai spus ministrul Apărării.

"L-am asigurat pe domnul ambasador că România este şi va fi întotdeauna un partener al SUA, într-o regiune unde situaţia de securitate este complicată mai ales după 2014", a adăugat şeful MApN.

Proiectul F-35 este dezvoltat de grupul american Lockheed Martin în strânsă colaborare cu Pentagonul. Este unul dintre cele mai scumpe proiecte militare din istorie: s-au investit deja peste 400 de miliarde de dolari, iar costul total, inclusiv cheltuielile de exploatare, a fost estimat la un moment dat la 1.450 miliarde de dolari pe o perioadă de 50 de ani.

Lockheed Martin estimează preţul de listă al unui astfel de aparat de zbor la 65-70 de milioane de dolari.

F-35 a fost descris drept un computer zburător, cu sisteme software complexe, invizibil pe radar şi capabil să lovească înainte ca inamicul să fie conştient de existenţa vreunei ameninţări. Aparatul este capabil decolare/aterizare verticală sau convenţională şi a fost gândit în jurul flexibilităţii.

Ţările partenere ale proiectului F-35, adică statele care se angajează să cumpere astfel de aparate de la Lockheed Martin, sunt, în ordine alfabetică, Australia, Canada, Danemarca, Israel, Italia, Japonia, Olanda, Norvegia, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite şi Coreea de Sud.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite