Mama „boierului“ de la Sănătate, Vlad Voiculescu, elevul de 10 pe linie: „I-am spus să-şi aleagă singur meseria, pentru a o face cu dragoste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Vasile Voiculescu (al cincilea în primul rând de elevi) a absolvit liceul în 2001
Vlad Vasile Voiculescu (al cincilea în primul rând de elevi) a absolvit liceul în 2001

Vlad Voiculescu, noul ministru al Sănătăţii, a fost poreclit „boierul” de către colegii de şcoală, după modul în care se îmbrăca şi se purta. Părinţii şi foştii profesori îl descriu drept „filantrop de mic“, foarte bun la învăţătură şi dornic în permanenţă să-i ajute pe cei din jurul său.

Vlad Vasile Voiculescu are 33 de ani şi este unul dintre cei mai tineri miniştri din istoria României care au preluat portofoliul de ministru al Sănătăţii. Este născut într-o familie de cadre didactice, în comuna dâmboviţeană Brăneşti.

image

Mama este învăţătoare, iar tatăl a fost profesor de sport. Ministrul a acumulat, în ciuda vârstei fragede, o experienţă de peste 10 ani în consultanţă financiară la Viena, unde a absolvit cursurile de licenţă şi master ale Vienna University of Economics and Business Administration. A devenit celebru în România prin activităţile caritabile neobişnuite în domeniul sănătăţii în Romania, fiind „creierul“ reţelei citostaticelor.

Nici chiar mama sa nu s-a gândit că va ajunge ministru, însă avea convingerea că va fi un om cinstit şi muncitor.

“A muncit foarte mult pentru orice proiect al său, fără gânduri ascunse. A făcut totul din suflet, aşa e firea lui. A plecat de acasă la 18 ani, la Viena. Am fost îngrijorată la început. O avea pe verişoara mea acolo care putea să îl ajute cât de cât. Nu ştia germană decât foarte puţin. A învăţat acolo limba şi apoi a organizat cu copiii din Pucioasa tabere de limbă germană, pentru că a zis să nu mai plece nimeni la studii în străinătate fără  să ştie cât de cât germană”, povesteşte mama ministrului Sănătăţii, Natalia Vasile Voiculescu (foto jos).

Ce sfat i-au dat părinţii când  plecat de acasă

Vlad nu a excelat la nicio materie ca elev, dar a fost bun la toate, era constant şi se străduia. Îi plăcea foarte mult matematica, dar şi limbile străine. În Viena “făcea orice” pentru a-şi câştiga pâinea în timpul facultăţii.

vlad voiculescu

“I-am spus că trebuie să îşi aleagă singur meseria, pentru a o face cu dragoste. Dacă faci ceva ce nu îţi place nu e bine. A fost liber şi noi l-am ajutat să studieze ce a vrut el. A muncit în facultate. Acolo, din anul doi a fost la un laborator de informatică, unde supraveghea calculatoare ca să câştige un ban de buzunar. A lucrat într-o sală de concerte, unde servea ce doreau cei care erau acolo. Monta şi demonta scene pentru spectacole. Făcea orice. A lucrat chiar şi în publicitate. În sistemul bancar s-a angajat din anul 3”, ne-a mai spus mama lui Vlad.

vlad voiculescu


"Linia" impecabilă din catalog a lui Vlad Voiculescu

Greu de prins şi la telefon

De când a devenit ministru a reuşit o singură dată să vorbească cu el şi doar lucruri elementare. “Am vorbit cu totul altceva decât de minister. Am vorbit despre problemele noastre de acasă, ce mai face, cum rezistă. Bineînţeles, i-am transmis felicitări, dar nu am intrat în subiect, pentru că nu mă pricep. Doar l-am sfătuit să fie atent, pentru că o să îi fie greu. Oricum, el e obişnuit să muncească mult, nu regretă că a acceptat. Când îşi doreşte să facă ceva, reuşeşte. Toată lumea are speranţe mari de la el. Şi noi (n.r. - familia) ca oameni, nu numai ca părinţi. E o misiune foarte grea, dar el şi-a adunat în jurul lui oameni pe care îi cunoaşte de ceva timp, pentru că reţeaua citostaticelor şi tabăra l-au dus în apropierea multor oameni de calitate”, ne explică doamna învăţătoare.
 


Violeta Coman, directoarea şcolii unde a învăţat Vlad Voiculescu

vlad voiculescu

Directoarea Şcolii din Brăneşti, profesor de fizică-chimie şi mamă de medic, spune că cel mai greu îi va fi lui Vlad Voiculescu să se lupte cu sistemul sanitar, care a dovedit, cel puţin în ultimii ani, că nu prea are grijă de pacienţi.

“Fiul meu, care este pneumolog în Timişoara, spune că atenţia faţă de pacient nu este aceea pe care şi-ar fi dorit-o. El este un naţionalist şi nu ar pleca din ţară, dar la cum merg lucrurile la noi, nu ştie dacă va rămâne până la sfârşitul rezidenţiatului în România. În opinia lui, grija faţă de pacient este lăsată pe ultimul plan. Este o mare birocraţie în sistemul sanitar. Se duce lipsă chiar şi de ser fiziologic, un lucru elementar. Dacă vrei să faci o a doua, o treia analiză, ai nevoie de aprobări speciale, ţi se spune că s-au terminat fondurile etc.”, spune Violeta Coman, directoarea şcolii unde a învăţat Vlad Voiculescu.

Sunt probleme în sistem pe care nu le poate rezolva o singură persoană, nici chiar din postura de ministru, crede cadrul didactic, însă toate au un început. „Vlad trebuie să aibă lângă el oameni muncitori. Eu una mă simt foarte mândră că din şcoala noastră a ieşit o asemenea personalitate. Este un tânăr pasionat de munca lui, foarte calm, blând şi cred că o să facă treabă acolo unde este pus, pentru că avem nevoie de persoane care să se implice şi care să schimbe faţa întregului sistem”, adaugă directoarea.

  “Boierul” clasei

Vlad era un gentleman, în adevăratul sens al cuvântului. Se îmbrăca elegant, se purta cuviincios, era blând, dar un elev cu iniţiativă. Ajunsese la o relaţie elev-profesor destul de apropiată şi îşi împrumuta cărţi cu dirigintele său, de exemplu. Toate acestea i-au adus porecla “boierul”.
 

“I se spunea boierul pentru generozitatea lui, pentru modul în care se comporta cu colegii, plin de afabilitate, de înţelegere. Elevii cred că i-au pus această poreclă. Din vremea în care era elev îmi aduc aminte interesul pentru studierea istoriei, pentru că ne împrumutam cărţi reciproc. Am avut o relaţie de amiciţie cu el care a trecut dincolo de clasa a XII-a. Am reuşit, în cadrul unui concurs, să duc în vreo două rânduri elevi la Parlamentul European, pentru a simula activitatea de parlamentar şi cel care m-a ajutat cu masa, cu cazarea, cu bani plătiţi înainte hotelierilor a fost Vlad Voiculescu”, îşi aduce aminte Gheorghe Stănescu (foto sus), dirigintele său, profesor de istorie.

vlad voiculescu

Mihaela Cristina Diaconescu i-a fost profesor de chimie. Ea l-a ajutat şi în particular, pentru că avea nevoie de notă foarte mare la facultatea din Viena, notă pe care, de altfel, a şi obţinut-o.

„Era un aristocrat, ce să mai. Era de un devotament extraordinar. În clasa sa era un copil, olimpic naţional la chimie, pe care Vlad l-a ajutat în fel şi chip. Deşi era doar un adolescent, eram convinsă că preocupările lui în zona socială vor creşte. Era foarte elegant, în atitudine, în gesturi, în comportament. Nu îmi amintesc să fi deranjat pe cineva, dar era un copil cu iniţiativă de fiecare dată”, îşi aduce aminte Mihaela Cristina Diaconescu (foto jos), directoarea adjunctă a Liceului “Nicolae Titulescu” din Pucioasa.

Printr-un ONG care se numea “Step Stones”, constituit de Vlad, mai mulţi copii din Pucioasa mergeau la Viena, în şcoli de vară sau de iarnă. “Şi fata mea a fost de vreo două ori. Îşi dorea ca fiecare să fie mai aproape de spiritul german cu tot ceea ce însemană el foarte bun. Datorită lui au început nişte cursuri de limba germană la Clubul Copiilor din Pucioasa”, spune directoarea de la “Nicolae Titulescu”.

“Aş vrea să cred că el nu se va crede Mesia”

“Îmi doresc ca nimeni să nu terfelească numele lui. Aş vrea să cred că nimeni din sistemul ăsta medical nu o să împieteze cu ceva numele acestui copil minunat. Nu vreau să par patetică sau mult prea implicată emoţional, dar ştiu despre ce vorbesc. Nu mă îndoiesc că el va face tot ce este posibil să rămână vertical. Aş vrea să cred că el nu se va cred Mesia pentru acest sistem, pentru că nu va putea schimba totul. Dacă el zboară singur către Soare mi-e teamă că se va topi. Puţini sunt atât de dăruiţi precum el. Vreau ca el să nu aibă deziluzii”, mai spune Cristina Diaconescu.

Va fi propus cetăţean de onoare

Primarul (încă) în funcţie al comunei Brăneşti are de gând să îi acorde titlul de cetăţean de onoare, dacă va mai câştiga încă un mandat. “Nu ştiu dacă o aibă timp să vină să ia premiul, dar o să supun dezbaterii Consiliului Local această propunere dacă o să mai ies primar. Prima şedinţă ar fi după alegerile locale. Consilier tot o să fiu şi o să sprijin această propunere şi din această postură, dacă nu voi mai prinde încă un mandat", este convins edilul Preda Ion.

Vlad Voiculescu este membru al GlobalShapers @World Economic Forum, dar şi al organizaţiei americane ASPEN România, un influent grup progresist care este în cea mai mare parte finanţat de fundaţii celebre, precum Carnegie Corporation, The Rockefeller Brothers Fund, The Gates Foundation, The Lumina Foundation sau The Ford Foundation, filiala din România fiind înfiinţată de Mircea Geoană.

În iunie 2013, alături de jurnalista Melania Medeleanu, a fondat MagiCAMP, prima tabara destinată copiilor bolnavi de cancer. Tabăra se desfăşoară pe un deal din comuna natală, Brăneşti, unde se juca în copilărie şi pe care l‑a cumpărat împreună cu tatăl său. Copiii se caţără, zboară cu tiroliana, trag cu arcul, călăresc, pictează, cântă, asistaţi de pediatri, oncologi, psihologi şi voluntari ‑ un loc unde uită de clipele petrecute în spitale.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite