Mâine, începe Festivalul „Crizantema de Aur”

Mâine, începe Festivalul „Crizantema de Aur”

Ultimele pregătiri pentru Crizantema de Aur

Organizatorii vor transforma Casa de Cultură a Sindicatelor într-o imensă cafenea în care se ascultă romanţă.Festivalul debutează la ora 17:00, cu „Ceaiul de la ora cinci” şi o inedită întâlnire cu caricaturistul Ştefan Popa Popa’S.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mâine are loc deschiderea oficială a Festivalului Naţional de Interpretare a Romanţei „Crizantema de Aur”, care se va încheia sâmbătă. Târgovişte este singura localitate din România care găzduieşte un festival de romanţe.

„Trebuie să fim mândri de faptul că romanţa s-a cântat pentru prima dată la Târgovişte, veche Cetate de Scaun a Ţării Româneşti. Organizatorii acestui mare eveniment au adus în fiecare an o notă de noutate şi diversitate şi astfel au conferit Festivalului Naţional de Romanţe «Crizantema de Aur» un profil unic în planul manifestărilor de acest gen”, afirmă primarul Gabriel Boriga.


Prezentatorul Festivalului, actorul Adrian Păduraru, ne-a mărturisit sincer că Târgovişte şi Festivalul Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur” fac acum parte din existenţa sa. „Când am ajuns prima dată aici, nu ştiam nimic despre acest oraş. Acum, trăiesc un sentiment foarte plăcut de a nu mai fi străin venit într-un loc să fac ceva şi să plec”, spune Adrian Păduraru.

Cu 24 de ore înainte de debutul celei de-a 43-a ediţii a Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”, scenografii lucrează de dimineaţa până noaptea târziu la amenajarea decorurilor interioare şi exterioare.

„Anul acesta o să ne întâlnim cu Târgoviştea veche în «Hanul Galben», despre care mulţi locuitori ai oraşului îşi mai amintesc. Se va păşi pe o alee din piatră în această cafenea, unde se va asculta romanţă”, spune Dan Ţopa, regizorul Festivalului „Crizantema de Aur”. Afară, este înfăţişat centrul istoric al oraşului.


20 de concurenţi visează să obţină trofeul


„Crizantema de Aur” debutează cu „Ceaiul de la ora cinci” şi inedita întâlnire cu caricaturistul Ştefan Popa Popa’S. De la ora 19:00 vor urca pe scenă, în cele două seri de concurs, 20 de  participanţi din România şi Republica Moldova, care vor încânta spectatorii la consursul de interpretare. Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Orchestra „Romanticii”, condusă de dirijorul Dan Ardelean.

La fel ca şi anul trecut, preşedinta juriului este soprana Felicia Filip. Pe lângă spectacolul de neuitat oferit de concurenţii festivalului, publicul se va bucura, în cele trei zile ale Crizantemei, de recitaluri de zile mari, susţinute de nume sonore ale muzicii româneşti: Horia Brenciu (în prima seară); maeştrii Constantin Florescu, Bianca Ionescu, Daniela Vlădescu şi Florin Georgescu (vineri, 29 octombrie); Felicia Filip şi Gheorghe Turda (sâmbătă, 30 octombrie).

În seara de Gală, târgoviştenii vor avea parte şi de un concert extraordinar al Orchestrei „Valentin Albeşteanu”, dar şi de un recital de poezie cu actorul Eusebiu Ştefănescu.


„Romanţa este un gen muzical aproape de inima familiei mele, a tatălui meu, în special. De aceea, invitaţia de a susţine un recital la «Crizantema de Aur» a fost o mare bucurie pentru mine. Eu, alături de orchestra mea, am pregătit un moment special de romanţe. Emoţiile mele vor fi extrem de mari pentru că tatăl meu va fi în sală. De fapt, lui îi dedic recitalul nostru din prima seară a festivalului!“, a declarat Horia Brenciu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările