Lingura de lemn făurită de rudarii din Băleni a ajuns subiect de film. Pelicula a câştigat mai multe premii internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţiganii rudari din comuna dâmboviţeană Băleni, cunoscută pentru producţia de legume, au ajuns subiect de film, graţie unei românce stabilite în Canada. Daniela Apostoaiei, fostă jurnalistă, s-a stabilit în urmă cu trei ani peste hotare şi şi-a deschis propria casă de producţie. Aşa a reuşit să facă auzită povestea lingurilor din lemn făurite de rudari până în China.

Filmul The Boyash (Rudarii) este un scurt metraj, care prezintă meşteşugul confecţionării lingurilor din lemn de către rudarii din Băleni. Video-editorul acestui documentar premiat la festivalul Honolulu Film Awards, este tot un român, originar din Bucureşti, Codruţ Miron, stabilit de mai bine de 15 ani în America de Nord. Tot el a realizat şi grafica producţiei.  

"În Canada oamenii sunt foarte interesaţi să vadă cum se face un covor sau o lingură de lemn, pentru că este o ţară relativ tânără, de 200 de ani. Tradiţia lor este reprezentată în mare parte de emigranţii care s-au stabilit acolo. A venit fiecare cu obiceiurile şi meşteşugurile lor", spune Daniela, care are de gând să realizeze un documentar şi despre zona Maramureş.

Cum a ajuns în Canada

Daniela a plecat în 2012 în Canada şi s-a oprit în Calgary, din provincia Alberta. A vrut o schimbare în viaţa familiei, fiind dornică să cunoască o nouă cultură. După 3 ani am obţinut şi cetăţenia canadiană. 

Fostă jurnalistă, Daniela nu a putut sta departe de cameră şi de interviuri. 

image

“Eu am început să fac film în urmă cu doi ani şi jumătate, când mi-am înfiinţat propria firmă de filme. O să fac film în timpul liber, până o să reuşesc să îmi câştig existenţa din film. Eu asta urmăresc, pentru că asta e pasiunea mea. Eu am lucrat în televiziune aproape doi ani şi jumătate în Târgovişte, unde am produs o emisiune despre vieţile oamenilor, cu diferite personaje care îmi povesteau cum au ajuns unde au ajuns şi ce fac. Genul emisiunii era documentar. Am discutat şi cu oameni celebri, precum maestrul Voicu Enăchescu, actorul Boris Petrov sau medicul Gheprghe Burnei, dar şi cu oameni simpli, care nu erau cunoscuţi cum ar fi <<măturarul lingurarul>>”, mai spune Daniela Apostoaiei.

Filmul “The Boyash” a fost realizat cu ajutorul unor filmări mai vechi pe care Daniela le avea în arhiva personală,de când era redactor la o televiziune locală din Târgovişte.

image

“Aveam o filmare din România despre facerea lingurilor şi mi-am spus că ar prinde ideea. Am folosit interviul. Am zis să îl fac de la început, folosind un narator în limba enegleză pentru a prinde audienţa canadiană. A fost o întreagă aventură până când am găsit vocea potrivită şi echipa potrivită”, adaugă ea.

Filmul este pentru ea o pasiune. În viaţa de zi cu zi lucrează în administraţie, cunoscând foarte bine limbile engleză şi franceză.

Singura sursă de venit pentru rudari

Filmul se axează pe meşteşugul facerii lingurilor, meşteşug care era singura sursă de venit a rudarilor din comuna dâmboviţeană Băleni. 

“De fapt ei făcea linguri dar şi alte obiecte din lemn. Acum, chiar dacă mai fac linguri nu mai trăiesc exclusiv din asta. Acolo în Băleni sunt trei comunităţi: români, sârbi şi ţigani rudari.  Cine se mai gândeşte că lingura aia de lemn pe care o găsim în multe gospodării, a fost, de fapt sursa de venit a unei întregi comunităţi? Istoria meşteşugului la Băleni datează din secolul al 17-lea. Ei au transmis din generaţie în generaţie acest meşteşug. Obiectele le comercializau în târguri şi oboare din împrejurimi”

Reunoaştere internaţională

Filmul despre ţiganii din Băleni a fost atât de apreciat de străini încă a fost difuzat atât pe canalul canadian cât şi pe canalul intercultural şi aproape o lună de zile. 

În 2015 documentarul "The Boyash" a fost selectat oficial pentru a concura la Pineapple Underground Film Festival, PUFF 2015 in Hong Kong. A primit, de asemenea, “Honorary Prize” la “Gala for Press Awards 4th Edition, Romania”. 

În 2016 a primit distinţia “Gold Kahuna Winners” pentru documentar la “Honolulu Film Awards”, iar în Mexic pelicula a fost recompensată cu “Silver Palm Award Winner” la “Mexico International Film Festival”.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite