Lâna începe să devină preţioasă pentru ciobani. Cât oferă statul pentru fiecare kilogram şi cum intermediează vânzarea către marii procesatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anii în care ciobanii dădeau foc lânii pe marginea câmpului ar putea deveni istorie. Cu ajutorul statului,  187 de ciobani dâmboviţeni s-au înscris în „Programul Lâna” cu un efectiv de 28.000 de capete de ovine. Unii dintre aplicanţi au peste 1.000 de oi, dar sunt şi persoane care au doar 10 oi.

„Programul Lâna” a fost adoptat de Guvern în iulie 2017. Este vorba de o schemă de ajutor de minimis care are o finanţare de 36 de milioane de lei, iar banii se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prevăzute pe anul 2018.

Crescătorii de oi vor primi un ajutor de minimis pentru vânzarea lânii, în valoare de 1 leu/kg, iar statul îi pune în legătură cu marii procesatori din ţară. Ciobanii din Dâmboviţa trimit lână la o fabrică din Sibiu. 

Vor beneficia de schema de minimis crescătorii de ovine persoane fizice cu atestat de producător, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, dar şi persoane juridice, cu condiţia să deţină o exploataţie de ovine înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi să facă dovada comercializării cantităţii de lână pentru care solicită acordarea sprijinului. 

Imagine indisponibilă

Directorul DADR Dâmboviţa, Ion Oprea, a precizat că la nivelul judeţului s-au înscris 187 de persoane în acest program, pentru circa 32.000 de capete de ovine. Până acum au depus documentele de livrare a lânii către procesatorul din sbiu, şase ciobani, care produc împreună 12 tone de lână.

„Acest program va continua. Este posibil să apară actul normativ în vară, iar cine vrea, se înscrie şi predă lâna anul viitor”, a explicat directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa, ing. Ion Oprea.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a identificat, prin Direcţiile pentru Agricultură Judeţene, pornind de la efectivele de ovine şi producţia de lână obţinută, zonele în care vor fi realizate centrele de colectare lână şi piei de animale.

În prezent, există 20 de centre care colectează lâna de la crescătorii de ovine, cu o capacitate totală de circa 30.000 tone. Centrele care colectează lâna sunt localizate pe întreg teritoriul ţării, astfel încât se colectează lâna de la toţi crescătorii de ovine, iar Direcţiile pentru Agricultură Judeţene au pus la dispoziţia asociaţiilor crescătorilor de ovine datele de contact ale acestora.

Imagine indisponibilă

Centrele sunt localizate în judeţele: Bacău, Bistriţa Năsăud, Brăila, Constanţa, Galaţi, Maramureş, Sibiu, Suceava, Tulcea şi Vaslui.

Măsura de identificare a centrelor de colectare a fost luată în urma apariţiei Hotărârii de Guvern nr. 500/2017 privind acordarea ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, pentru a veni în sprijinul fermierilor crescători de ovine.

Reamintim că în Programul de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii şi-au manifestat intenţia de a participa peste 32.000 de beneficiari, cu o cantitate totală estimată de aproximativ 23.000 de tone, aşadar prin centrele existente se poate prelua în totalitate această cantitate.

Pentru a beneficia de sprijinul de 1 leu/kg pentru lâna comercializată, cei înscrişi în Program trebuie să depună la Direcţiile pentru Agricultură documentele justificative de plată, până la data 1 iulie 2018. Documentele justificative de plată sunt factura/fila/filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea de lână comercializată.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite