ITM Dâmboviţa a dat amenzi de sute de mii de lei în februarie, precum şi avertismente cu duiumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ITM Dâmboviţa
ITM Dâmboviţa

Luna februarie 2012 a fost dedicată acţiunilor de control în domeniile de activitate specifice anotimpului rece. În acest scop, I.T.M. Dâmboviţa a continuat campania începută în luna ianuarie, pentru verificarea modului în care angajatorii  asigură condiţiile de muncă la temperaturi scăzute pentru lucrul în aer liber.

Pentru nepurtarea echipamentului individual de protecţie şi pentru lipsa controlului medical periodic al salariaţilor 6 angajatori au fost sancţionaţi cu avertismente şi amenzi în valoare de 3.000 de lei.

O altă campanie desfăşurată a fost determinată de exploziile produse şi soldate cu victime, din cauza utilizării necorespunzătoare a aparatelor si instalaţiilor care folosesc combustibili gazoşi. Concret, s-au iniţiat controale în unităţile   în care  prin  natura lor activitatea se desfăşoară cu publicul, cum ar fi: unităţi şcolare, unităţi sanitare,  hoteluri, restaurante, cluburi, unităţi ale administraţiei publice, centre comerciale.

Măsurile care s-au dispus la multe din unităţile controlate au fost referitoare la asigurarea programului de mentenanţă periodică a instalaţiilor şi la desemnarea persoanei pentru acordarea de prim ajutor. Din 33 de unităţi controlate, 28 au fost sancţionate cu avertismente iar 4 cu amenzi în valoare de 23.000 de lei.

În afară de cele 2 campanii organizate de Inspecţia Muncii, activitatea de securitate şi sănătate în muncă s-a desfăşurat în concordanţă cu programul lunar  de acţiuni stabilit la nivelul I.T.M. Astfel, s-au efectuat 113 controale tematice. S-au constatat 210 neconformităţi pentru care s-au dispus măsuri de remediere şi s-au aplicat 180 de avertismente şi 15 amenzi în valoare de peste 50.000 de lei.
   
În domeniul relaţiilor de muncă s-a urmărit respectarea legislaţiei muncii la angajarea în muncă, în timpul executării contractelor de muncă şi la încetarea acestora, stabilirea şi respectarea timpului de muncă şi de repaus, stabilirea şi acordarea drepturilor salariale, respectarea legislaţiei privind infiinţarea şi gestionarea REVISAL (Registrului General de Evidenţă a Salariaţilor în format electronic).

Au fost verificaţi 161 de angajatori, 60 au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 224.000 de lei din care 85% a reprezentat valoarea amenzilor aplicate pentru munca nedeclarată. Au fost identificate 24 de persoane prestând activitate pentru 14 angajatori fără întocmirea contractelor individuale de muncă, aceştia fiind sancţionaţi cu amenzi în valoare de 190.000 de lei. Cele mai multe cazuri de muncă la negru au fost întâlnite în domeniile: transport, comert, prelucrare carne, confecţii metalice, restaurante.
În unele acţiuni desfăşurate, I.T.M. a colaborat cu reprezentanţii Gărzii Financiare, Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ai Jandarmeriei, în scopul identificării cazurilor de muncă nedeclarată şi a combaterii evaziunii fiscale rezultate din aceasta.
   
Tot în luna februarie 2012 I.T.M. a fost notificat de 3 societăţi din domeniile extractie si comercializare gaze naturale, vânzare produse petroliere şi producţie metalurgică privind intenţia de concedieri colective, peste 200 de salariaţi putând fi afectaţi de aceste restructurări.

Din cauza conflictelor de muncă apărute între salariaţi şi angajatori, la sediul instituţiei noastre au fost înregistrate 37 de petiţii în care s-au sesizat aspecte legate de neplata drepturilor salariale, nerespectarea programului de lucru şi, nu în ultimul rând, munca la negru, acestea fiind soluţionate de către inspectorii de muncă în termenul prevăzut de O.G. nr.27/2002.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite