IPS Nifon, premiat de Muzeul Naţional al Literaturii Române

IPS Nifon, premiat de Muzeul Naţional al Literaturii Române

IPS Nifon

Muzeul Naţional al Literaturii Române a acordat Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit, Prof. Univ. Dr. NIFON, Premiului Perpessicius – ediţii critice,  ex aequo, pentru iniţierea şi coordonarea ediţiei jubiliare a Octoihului lui Macarie. Lucrarea a fost editată de Arhiepiscopia Târgoviştei în anul 2010, în colaborare cu Biblioteca Academiei Române.

Ştiri pe aceeaşi temă

În mesajul adresat juriului şi participanţilor cu această ocazie, Înaltpreasfinţia Sa a precizat că  “Octoihul lui Macarie face parte din seria restituirilor spirituale şi culturale pe care le-am iniţiat, la Târgovişte...Pentru cultura noastră naţională, retipărirea Octoihului lui Macarie, reprezintă o oportunitate de a reafirma faptul că Biserica se manifestă şi astăzi, ca şi în trecut, ca promotoare şi creatoare de valori, asumându-şi acest rol cultural proeminent, început odată cu fiinţarea primelor şcoli în tinda bisericilor, dar şi cu tipărirea primelor cărţi de pe teritoriul ţării noastre.”

Amintim că la iniţiativa şi sub coordonarea Înaltpreasfinţiei Sale, cu sprijinul Academiei Române, s-a început, la Târgovişte, retipărirea, în ediţie jubiliară a textului original, facsimilat, alături de un volum de studii,  în afară de Octoihul lui Macarie, a Liturghierului macarian  (10 iulie 2008), urmând ca, în anul 2012, să fie lansată ediţia jubiliară a Tetraevangheliarului lui Macarie, ultima capodoperă a marelui tipograf.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările