Investiţiile verzi, vizate de Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii

Investiţiile verzi, vizate de Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii

Comisia Europeană a prezentat propunerea privind o facilitate de împrumut pentru sectorul public în cadrul Mecanismului. Facilitatea va fi pusă în aplicare în parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii şi va încuraja investiţiile care sprijină tranziţia către o economie neutră din punct de vedere climatic.

Investiţiie se adresează, în special, autorităţilor din sectorul public în beneficiul regiunilor cu un consum ridicat de cărbune şi cu emisii ridicate de dioxid de carbon.
 
Facilitatea va include 1,5 miliarde EUR sub formă de granturi din bugetul UE şi până la 10 miliarde EUR sub formă de împrumuturi din surse proprii ale Băncii Europene de Investiţii. 
 
Ea va mobiliza investiţii de până la 25-30 de miliarde EUR pentru a ajuta teritoriile şi regiunile cele mai afectate de tranziţia către o economie neutră din punct de vedere climatic, acordând prioritate celor care au o capacitate mai redusă de a face faţă costurilor tranziţiei. 
 
Proiectele trebuie să se conformeze, de asemenea, politicii de creditare a BEI. Printre domeniile de investiţii se vor număra infrastructura energetică şi de transport, reţelele de termoficare, transportul public, măsurile de eficienţă energetică şi infrastructurile sociale, precum şi alte proiecte care pot aduce beneficii directe comunităţilor din regiunile afectate şi care pot reduce costurile socioeconomice ale tranziţiei către o Europă neutră din punct de vedere climatic până în 2050.
 
Planurile teritoriale pentru o tranziţie justă sunt în prezent în curs de elaborare de către statele membre şi vor fi aprobate de Comisia Europeană. 
 
Acestea vor oferi cadrul pentru sprijinul acordat prin cei trei piloni ai Mecanismului pentru o tranziţie justă: Fondul pentru o tranziţie justă, care va oferi granturi, o schemă specială în cadrul InvestEU pentru a atrage investiţii private şi facilitatea de împrumut pentru sectorul public. 
 
Comisia oferă sprijin tehnic pentru elaborarea planurilor teritoriale pentru o tranziţie justă tuturor celor 18 state membre care au solicitat acest lucru.
 
Etape ulterioare
 
Propunerea de astăzi va fi negociată cu Parlamentul European şi cu Consiliul, în vederea adoptării sale rapide. Se preconizează lansarea primelor cereri de proiecte după adoptarea şi intrarea în vigoare a facilităţii de împrumut pentru sectorul public şi după aprobarea planurilor teritoriale pentru o tranziţie justă. Înainte de prima cerere de propuneri, va trebui semnat un acord administrativ cu Banca Europeană de Investiţii pentru a stabili modalităţile de punere în aplicare a facilităţii.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările