UPDATE Inventivitatea infractorilor: veterinari falşi, în halate albe, au luat porcii oamenilor din zone în care nu a ajuns încă pesta porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pesta porcină le-a dat „idei” escrocilor. În Dâmboviţa s-au înregistrat cazuri de oameni îmbrăcaţi în alb şi cu măşti la gură, care au venit să le ia porcii localnicilor pentru o presupusă efectuare a unor teste medico-veterinare, fiindcă ar fi apărut în sat temutul virus al pestei porcine.

UPDATE: „Având în vedere informaţiile apărute în mediul online cu privite la persoane care, deghizate în inspectori ANSVSA şi sub pretextul pestei porcine, ridică porci din curţile cetăţenilor, va informăm că, până în prezent, la nivelul I.P.J Dâmboviţa nu s-a primit o astfel de sesizare sau reclamaţie. Nu am fost sesizaţi de vreo persoană sau instituţie până la acest moment. În ceea ce priveşte localitatea Ciocăneşti, medicul veterinar din comună a organizat o campanie de inventariere şi crotaliere a porcilor”, a precizat IPJ Dâmboviţa.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Cazuri de acest gen au fost semnalate în comuna dâmboviţeană Ciocăneşti. Falşii reprezentanţi DSV au mers la o stână, de unde au luat cel mai mare şi mai frumos exemplar, dar şi la o gospodărie, unde oamenii, mai reticenţi, au refuzat acest lucru. 

Reprezentanţii DSVSA îi sfătuiesc pe oameni să fie atenţi şi să nu permită accesul în gospodărie persoanelor pe care nu le cunosc şi care nu sunt însoţite de reprezentanţii autorităţilor locale sau de medicul veterinar din comună.

„Am primit nişte telefoane la Direcţie că au fost unii îmbrăcaţi în halate albe la o stână şi au luat un porc, pe cel mai mare, şi la încă o gospodărie. Doar un porc au luat. Pretextul lor era că trebuie făcute analize porcilor şi trebuie trebuie luate animalele. Oamenii trebuie să fie atenţi la situaţii de genul ăsta, pentru că Dâmboviţa este judeţ liber şi nu avem nicio suspiciune, niciun caz de pestă porcină. Medicii concesionari care ar trebui să facă aceste controale sunt cunoscuţi de ani de zile în localitate”, a spus dr. Sandu Tolea, directorul DSV Dâmboviţa.

Judeţul Dâmboviţa nu a fost, deocamdată, afectat de răspândirea virusului pestei porcine. Medicii veterinari sunt în plin proces de recenzare a porcilor din tot judeţul, astfel, în cazul în care virusul se va extinde şi în judeţul Dâmboviţa, proprietarii să poată fi despăgubiţi. 40.000 de porci sunt înregistraţi în Dâmboviţa (atât în gospodăriile populaţiei cât şi la ferme). Cam atât are cea mai mare fermă de la Brăila.

Subiectul pestei porcine este intens dezbătut, astfel ţăranii se interesează dacă este bine sau nu să îşi sacrifice porcul din ogradă. Medicii îi sfătuiesc însă să nu îi taie în perioada aceasta, în care virusul se răspândeşte rapid.

„Suntem cu arma la picior. Mulţi au înţeles despre ce e vorba. Mulţi ne sună să între dacă au voie să taie porcul. Noi le spunem să mai aştepte puţin, să nu îl taie în perioada asta, că dacă porcul este unul purtător de pestă nu le mai iese virusul din gospodărie 8 luni de aici înainte. Mulţi oameni de la noi s-au speriat, pentru că cel mai aproape focar de Dâmboviţa a fost depistat în Ilfov”, spune directorul DSV Dâmboviţa, dr. Sandu Tolea.

Imagine indisponibilă

725 de focare în toată ţara

ANSVSA anunţă peste 700 de focare de pestă porcină africană în 10 judeţe. Au fost ucise 120.000 de animale.

Virusul pestei porcine a fost confirmat în 156 de localităţi din zece judeţe, unde s-au înregistrat 725 de focare, a anunţat, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Instituţia precizează că au fost sacrificate aproape 120.000 de animale din gospodăriile oamenilor şi din opt ferme, iar cele mai mari probleme sunt în sud-estul ţării, unde sunt afectate şapte judeţe, scrie News.ro.

Potrivit ANSVSA, orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană, iar animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, proprietarii urmând să fie despăgubiţi de către stat.

Specialiştii reamintesc că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite