Insectele „străine“ care au invadat Antarctica, perturbând ecosistemul delicat de care depinde Pământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 3.000 de oameni de ştiinţă şi 42.000 de turişti vizitează Antarctica în fiecare an. FOTO:
Aproximativ 3.000 de oameni de ştiinţă şi 42.000 de turişti vizitează Antarctica în fiecare an. FOTO:

O specie de insecte mici, descrise drept „înfiorătoare”, invadează încet, dar sigur, cel mai sudic continent din lume, iar prezenţa lor reprezintă un risc pentru ecosistemele terestre din Antarctica, atrag atenţia cercetătorii.

„Eretmoptera murphyi” este o insectă mică, zburătoare, găsită pe insula Georgia din sudul Antarcticii. 

De asemenea, a mai fost găsită această specie pe Insula Signy, situată în Antarctica maritimă, în timpul unui experiment realizat acolo în anii 1960. 

În ultimii 50 de ani, planta a reuşit să creeze cu succes o populaţie prosperă cu o biomasă de două până la cinci ori mai mare decât toate insectele native, păianjeni şi crustaceele combinate, potrivit iflscience.com.

Pentru a afla cum pot supravieţui nişte insecte în astfel de condiţii extreme de ger polar, precum şi pentru a cuantifica impactul pe care îl poate avea în regiune, cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au strâns informaţii despre acestea şi alte nevertebrate şi au analizat apa, carbonul organic, conţinutul de azot din sol şi apoi au comparat rezultatele.

Ca specie care se hrăneşte cu materie organică moartă şi fără concurenţi sau prădători pe insulă, E. murphyi este capabilă să elibereze cantităţi mari de nutrienţi în sol, ceea ce va afecta descompunerea turbei şi structura solului, având, astfel, un impact mai mare la toate nivelurile de biodiversitate, potrivit birmingham.ac.uk.

"Practic facem o treabă de râmă, dar într-un ecosistem care nu a avut niciodată viermi", a spus Jesamine Bartlett, doctorand la Universitatea din Birmingham.

Aproximativ 3.000 de oameni de ştiinţă şi 42.000 de turişti vizitează Antarctica în fiecare an.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite