Impactul devastator al unui asteroid asupra unui oraş precum New York, simulat de NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: iflscience.com
FOTO: iflscience.com

Săptămâna trecută, NASA şi mai multe agenţii federale, împreună cu mai multe organizaţii internaţionale, au planificat un exerciţiu care ar putea salva milioane de vieţi în viitor. Ei au simulat ce s-ar întâmpla dacă un asteroid ar intra în coliziune cu Pământul. Simularea s-a terminat prost pentru planeta noastră.

Exerciţiul, care face parte din Conferinţa de Apărare Planetară a SUA, permite cercetătorilor să elaboreze provocări ştiinţifice, tehnice şi politice care vor trebui depăşite pentru a proteja planeta noastră de impactul asteroizilor, potrivit iflscience.com

Simularea s-a bazat pe observaţiile realizate de la sol şi pe descoperirea unui asteroid fictiv - 2019 PDC - care  are o şansă de 1 la 100 de impacr cu Pământului. În ziua a doua de la începerea simulării, riscul a scăzut la 1 din 10 şi zonele în care ar putea lovi sunt Denver şi Colorado, pe 29 aprilie 2027. 

"Trebuie să ne antrenăm pe noi înşine şi să ne punem cele mai grele întrebări. Nu învăţăm nimic dacă nu studiem cel mai rău caz posibil", a explicat Paul Chodas, director al Center for NEO Studies de la NASA şi creatorul scenariului din acest an.

După ce a rămas fără opţiuni, echipa a propus opţiunea nucleară ca singură soluţie de îndepărtare a asteroidului. Mai exact, s-a discutat despre trimiterea unui dispozitiv de 300 kilotoni pentru a exploda mai puţin de 145 de metri de fragmentul de asteroizi, care îl va fragmenta.

Această strategie a reuşit să salveze Tokyo în simularea de anul trecut, iar anul acesta oraşul New York s-a pregătit de impact. În sarcina Federal Emergency Management Agency a picat greaua sarcină de a evacua 10 milioane de persoane, animalele de companie şi bunurile lor, să protejeze instalaţiile nucleare şi chimice din zonă şi să transfere operele de artă. 

Specialiştii au măsurat că asteroidul va intra in atmosferă cu19 kilometri pe secundă (43.000 mph) şi va elibera echivalentul a 5-20 megatone de energie în aer. Ar fi explodat la aproximativ 15 kilometri deasupra Central Parkului, distrugând oraşul şi creând o zonă de 15 kilometri în care nu se mai putea trăi.

Cu toate acestea, probabilitatea ca un asteroid să lovească Pământul rămâne foarte puţin real. Exerciţiul următor va avea loc la Viena în 2021. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite