Garda Forestieră îşi începe activitatea săptămâna aceasta

Garda Forestieră îşi începe activitatea săptămâna aceasta

Gărzile Forestiere vor prelua de la fostele comisariate de regim silvic şi cinegetic patrimoniul, posturile, personalul şi prevederile bugetare, pe baza protocoalelor de predare-primire

8,8 milioane de metri cubi de pădure se taie ilegal, anual, în România, motiv pentru care, săptămâna aceasta va începe să funcţioneze Garda Forestieră. Reîmpăduririle şi tăierile ilegale sunt probleme ridicate de mai mulţi primari dâmboviţeni la întâlnirea avută, cu ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, la Târgovişte.

 
În replică, aceasta a spus că se lucrează la un studiu de împăduriri la nivel naţional şi la o strategie naţională, ce vor viza terenurile defrişate ilegal, dar şi terenurile agricole degradate. Gavrilescu a mai anunţat că săptămâna aceasta va începe să funcţioneze Garda Forestieră, iniţiativă ce îşi propune sistarea tăierilor ilegale de arbori.
 
"Săptămâna aceasta, miercuri, printr-un HG, aprobat în Guvern, va începe să funcţioneze efectiv Garda Forestieră, pentru că, ştim foarte bine, că tăierile ilegale în România, anual, au fost la aproximativ 8,8 milioane de metri cubi. Lucru inacceptabil! Remuneraţia acestor inspectori silvici va fi exact la nivelul de salarizare al inspectorilor fiscali, angajaţii ANAF-ului", a declarat la Târgovişte ministrul Mediului. 
Potrivit ministrului Graţiela Gavrilescu, comisarii Gărzii Forestiere vor trebui să apere pădurea de tăierile ilegale, mai ales că prejudiciul creat de operaţiunile împotriva legii se ridică la 1,5 miliarde de lei.
 
"În România se taie ilegal, anual, 8,8 milioane de metri cubi de pădure. (...) Este o problemă de interes naţional, o problemă de securitate naţională. În acest sens am făcut toate demersurile ca aceste tăieri ilegale să nu mai fie făcute", a spus ministrul Mediului. 
 
În ceea ce priveşte Garda Forestieră, ministrul a adăugat că aceasta s-a format prin transformarea fostelor Inspectorate Tehnice Silvice Teritoriale şi urmează să îşi înceapă activitatea la 1 septembrie, imediat ce grila de personal va fi aprobată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.
 
Cele nouă comisariate de regim silvic şi vânătoare se vor transorma în nouă Gărzi Forestiere, noile structuri urmând să preia personalul şi patrimoniul comisariatelor, cu posibilitatea suplimentării posturilor, se arăta într-o ordonanţă de urgenţă aprobată, în 30 iunie, de Guvern.
 
Gărzile Forestiere vor prelua de la fostele comisariate de regim silvic şi cinegetic patrimoniul, posturile, personalul şi prevederile bugetare, pe baza protocoalelor de predare-primire.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările