FOTO VIDEO Cum a trăit marea eclipsă americană cel mai numeros grup de români plecaţi să vâneze fenomenul. „Eclipsă cu adevărat divină. Cer ideal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

27 de membri şi voluntari ai Societăţii Astronomice Română de Meteori (SARM) au trăit pe viu marea eclipsă a Americii. Aceştia au făcut observaţii de pe teritoriul statului Idaho, în apropierea oraşului Rexburg.

Preşedintele SARM, Valentin Grigore, se declară încântat de experienţa trăită pe teritoriul american. "Eclipsa a fost un succes. A fost un cer ideal pentru o eclipsă, loc perfect adecvat, oameni superbi, iar eclipsa cu adevărat divină! Eclipsa înseamnă mai mult decât un fenomen astronomic. Ea uneşte oamenii. M-am întâlnit cu prietenul meu Tono (Yasuhiro Tonomura) după câţiva ani, fără să ştim dinainte că vom vedea eclipsa din acelaşi stat american, acelaşi oraş şi acelaşi loc de observare", a spus acesta. 

Grupul SARM, cel mai mare grup de români care a mers în SUA pentru e vedea eclipsa, se află în statul american în perioada 15 august - 2 septembrie.

"S-au putut realiza imagini de calitate ridicată privind evoluţia eclipsei parţiale dar mai ales evoluţia fazei de totalitate. Au fost realizate imagini ale fenomenului pentru a pune în evidenţă anumite elemente ale eclipsei şi a fost înregistrată evoluţia temperaturii din jur pe timpul derulării fenomenului", transmite acesta.

Eclipsa din SUA din 21 august a traversat tot teritoriul SUA de la vest la est, iar americanii au primit cu braţele deschise milionele de turişti.

"A fost cea mai vizionată eclipsa totală de Soare din istorie. Ca urmare, a beneficiat de o mediatizare uriaşă, iar toţi s-au pregătit pentru a primi câteva milioane de turişti. În permanenţă americanii s-au arătat extrem de comunicativi, au intrat în dialog cu grupul expediţiei, au vizitat locul de observare. Peste tot oamenii au fost foarte drăguţi şi dornici de comunicare. Lumea a fost foarte informată privind acest fenomen, media acordând spaţii în fiacare zi pe tema eclipsei, iar toate televiziunile şi ziarele americane au vorbit zile în şir despre eveniment", ne-a declarat preşedintele SARM.

image

NASA şi multe televiziuni sau echipe specializare au transmis eclipsa în direct, astfel încât întreagă planetă a fost conectată la eveniment. 

"În zona noastră de observare au fost foarte mulţi observatori din diverse ţări, echipe venite cu aparate şi echipamente din Japonia sau Europa. Expediţia SARM România continuă cu vizite la obiective importante şi observarea cerului noctun din diverse zone de interes, în special din Marele Canion".

Statele Unite a aşteptat cu sufletul al gură prima sa eclipsă totală de Soare din ultimii 99 de ani. Denumită deja "Marea eclipsă americană", ea a fost vizibilă luni dimineaţă.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite