FOTO VIDEO Sute de turişti se mută vara la munte, cu cortul sau în rulotă: „Ne-am dezobişnuit de oraş“

FOTO VIDEO Sute de turişti se mută vara la munte, cu cortul sau în rulotă: „Ne-am dezobişnuit de oraş“

Weekendul care va veni se aşteaptă din nou un val mare de turişti. Autorităţile organizează Padina Folk, la intrarea în Peştera Ialomiţei

Aerul tare şi libertatea pe care ţi-o oferă gratuit muntele îi fac pe mulţi turişti să uite de oraş şi să trăiască în Bucegi. Fie că dorm la corturi sau în rulote, turiştii se declară îndrăgostiţi de peisaj.

În perioada în care la oraş mercurul din termomentre trece lejer de 33-35 de grade, în Munţii Bucegi, în zona Padina, abia dacă sunt 23 de grade Celsius. Aşa se face că mulţi turişti stau munte şi coboară doar ca să îşi refacă proviziile săptămânale.  
 
Familia Iancu, din Bucureşti, pleacă în fiecare vară cu rulota. Fac asta deja de 10 ani. De o lună şi jumătate sunt în Munţii Bucegi, la răcoare, în Platoul Padina. Proviziile şi le fac la sfârşit de săptămână în Sinaia. 
 
“Fiind pensionari, nu avem altă activitatea aşa deosebită şi am venit aici cu prietenii, la fel cu rulota. Suntem din Bucureşti, ei din Ialomiţa şi petrecem aici în libertate. Cum e aici, departe de aglomeraţie? E foarte bine. Ne-am dezobişnuit de oraş. Ne ducem la Sinaia săptămânal, ne aprovizionăm. Avem frigider, tot ce ne trebuie”, spune Emil Iancu, din Bucureşti, fost tehnician. 
 

“Şi anul trecut am fost. Am fost şi la  Plaiul Foii, la Zănoaga. Cu igiena e mai greu, dar ne descurcăm. Nu e ca acasă, dar e bine”, spune soţia sa. FOTO JOS: Soţii Iancu
 

Padina, o imensă parcare de rulote şi corturi

 
La fel ca ei sunt zeci, poate sute de turişti. Platoul Padina devine în fiecare vară loc de campare pentru orăşenii care vor să scape de aglomeraţie şi caniculă, dar şi să facă economii la întreţinere.  Mult mai mulţi sunt cei care aleg să doarmă la corturi. Minivacanţa făcută sub clar de lună este o experienţă de neuitat. 
 “Stăm la cabană şi dimineaţa venim aici E nemaipomenit. E un timp splendid. Faţă de ce e în oraş, e foarte bine. Cred că e zecea oară când venim la Padina. Am fost cu cortul de multe ori, dar nu se mai merită. Avem o vârstă”, spune râzând un alt bucureştean.
 

Ursul dă târcoale

 
“E chiar frumos. Mai vine noaptea ursul, mai dă mâna cu noi. L-am văzut. Vine la gunoi, îşi vede de treaba lui, nu ne dranjează”, spune domnul Ion.
 
Weekendul trecut s-a înregistrat un record de turişti în zona Padina. Numai puţin de 10.000 de oameni au dat năvală la peste 1.600 de metri.
  
“A fost record de turişti în weekendul trecut. În jur de 10.000 de oameni au fost aici. Au urcat peste 1.800 de maşini. Foarte mulţi turişti. În Lunca Padinii nu mai aveai loc să pui un cort”, spune prof. Doru Diaconescu, şef Salvamont Dâmboviţa.
 
Unde este aglomeraţie, însă, sunt şi gunoaie. Bunul simţ pierdut undeva departe, dar şi lipsa de grijă a autorităţilor pentru a amplasa mai multe pubele de gunoi şi mai ales toalete ecologice, creează un peisaj adesea dezolant. Pe lângă aceste aspecte, nici kit-ul de grătar nu este respectat de majoritatea turiştilor.
 
Weekendul care va veni se aşteaptă din nou un val mare de turişti în Bucegi. Autorităţile organizează Padina Folk, la intrarea în Peştera Ialomiţei. Capul de afiş va fi ţinut de Mike Godoroja & Blue Spirit, 
citeste totul despre: