FOTO VIDEO Secretul celui mai gustos bulz, dezvăluit la Răvăşitul Oilor, în Runcu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai veche tradiţie în organizarea târgului anual de răvăşitul oilor are loc în comuna Runcu, din judeţul Dâmboviţa. Ciobanii se întâlnesc în a treia săptămâna din luna septembrie la evenimentul care mai este numic şi transhumanţa.

Manifestarea, ajunsă la cea de a 27 a ediţie, adună zeci de păstori la poalele Leaotei, care vin atât din zonă cât şi din judeţele învecinate să-şi etaleze produsele timp de 2 zile. Vorbim de pastrămă de oaie, carne fragedă de berbecuţ, brânză de burduf şi celebrul bulz. 

După o vara petrecută în Bucegi, animalele s-au întors acasă. Proprietrii de animale primesc de la ciobani produse sau bani, aşa cum s-au tocmit la începutul verii. După măsuratul laptelui şi al brânzei urmează valorificarea produselor.

La mare căutare a fost că întotdeauna brânza de burduf, pastrama dar şi nelipsitul bulz. „Primul lucru la un bulz de calitate este mămăliga, care trebuie să fie făcută de un meseriaş. Al doilea lucru este brânza de calitate. Dacă brânza nu e de calitate, poate să fie mămăliga super bună. N-am făcut nicio şmecherie dacă nu e ok. La un bulz se folosesc aproximati 125 de grame de brânză de burduf şi apoi se lasă la foc aproximativ 10-15 minute”, ne spune un cioban.

La sărbătoarea transhumanţei din Dâmboviţa au luat parte turişti şi localnici deopotrivă, veniţi din toate colţurile judeţului dar şi din împrejurimi. Mii de orăşeni s-au aprovizionat cu produsele delicioase. Brânza de burduf se gustă în prealabil.

Imagine indisponibilă

Manifestarea de la Runcu, ajunsă la cea de a 27 a ediţie, reprezintă cea mai veche tradiţie în organizarea târgului anual de răvăşitul oilor din ţară.

Imagine indisponibilă

„În ciuda vremurilor grele am căutat ca să îi sprijinim pe ciobani, să fim alături de ei, pentru că nu au fonduri, nu au timp să acceseze bani europeni, mulţi îi plătesc, produsele animaliere nu au unde să le vândă şi am căutat să organizăm un târg cu produse pe o perioadă de trei zile”, spune primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu.

Crescătorii adunaţi la Runcu de Dâmboviţa se plâng însă că de la an la an întâmpina tot mai multe probleme. În primul rând, spun aceştia, ciobănitul a devenit o meserie pe cale de dispariţie. Pe lângă asta, oamenii se mai plâng că cu greu sunt lăsaţi să-şi valorifice produsele de către inspectorii DSV, care le blochează comerţul cu animale.

„Avem pastramă de oaie, caşcaval afumat, cârnăciori, telemea de oaie, burduf. Preţurile nu sunt mai mari ca anul trecut. Bat pe loc. La noi nu creşte nimic”, spune o producătoare din Fundata.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă


 

Una peste alta, la Runcu este distracţie mare şi astăzi. Grătarele sfârâie, pastramă se găseşte din belşug, bucătarii vă aşteaptă cu braţele deschise. Pe gratar, fiartă în bere sau în vin, pastrama este un deliciu, mai ales că ciobanii abia au scos-o de la sărat. O altă delicatesă este tocana de berbecuţ.

Un kg de pastrmă se vinde cu 25-30 de lei, telemeaua cu 20, caşcavalul cu 25 de lei, iar burduful cu 30 de lei. 

La Runcu există şi meşteri populari specializaţi în olărit, de la care puteţi achiziţiona adevărate bijuterii. 

În tradiţie, pentru oieri, răvăşitul oilor reprezintă sfârşitul anului pastoral şi spun că pentru a păstra această tradiţie au nevoie şi de sprijinul Guvernului, care să le asigure un sprijin în lupta cu produsele de import, mult mai slabe calitativ şi de multe ori contrafăcute.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite