FOTO VIDEO Robert Coţofană, tânărul care poate salva vieţi cu ajutorul unui dispozitiv aplicabil la un smartwatch

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Dacă îmi venea această idee acum doi ani, poate că nu se mai întâmpla tragedia din Munţii Apuseni”. Este părerea de rău a unui tânăr student din Târgovişte, în vârstă de 23 de ani, care a inventat un dispozitiv care anunţă, cu o marjă de eroare de 2-3 metri, locul şi data la care s-a produs un eveniment nedorit.

Robert Coţofană este student la Universitatea Valahia din Tâgovişte, Facultatea de Inginerie, unde studiază automatica şi informatica aplicată. De curând, el a câştigat 7.000 de euro, în cadrul unui concurs numit „Tech School”, organizat de UPC, gândit special pentru recompensarea unor astfel de genii. Gadgetul creat de el se numeşte H.A.A.L. (Human Accident Alert and Locator) şi a fost realizat în aproape cinci luni. H.A.A.L. este compus din două dispozitive, de aproximativ 10 centimetri lungime fiecare. 

Unul din elemente trebuie purtat de o persoană sau instalat în maşini sau avioane, iar celălalt trebuie instalat într-un computer sau laptop. Acesta din urmă, cu ajutorul unui software special, poate arăta cu o eroare de la câţiva centimetri până la, cel mult, 2-3 metri, locaţia în care a avut loc accidentul. Dispozitivul supraveghează în mod continuu acceleraţiile şi deceleraţiile la care este supus corpul uman, avionul sau autoturismul, iar în momentul în care aceste variaţii se produc brusc, se produce o alertă. Dispozitivul este construit cu ajutorul unui microcontroller Arduino şi are în dotare o cartelă SIM dar şi cu un giroscop. În cazul unui impact, de exemplu, dispozitivul trimite, către al doilea element, un sms, compus dintr-un număr de telefon, coordonatele GPS şi forţa impactului.

Invenţia poate fi folosită cu succes şi către centrele de comandă sau de către serciiile 112 din ţară, pentru că H.A.A.L este capabilă să primească informaţii (sms-uri, alerte, coordonate GPS), de la mai multe dispozitive de localizare. În momentul de faţă, serviciul de urgenţă 112 nu poate localiza automat coordonatele GPS, motiv pentru care intervenţia autorităţilor în cazul accidentului din Apuseni a fost mult îngreunată. Acesta este punctul forte al invenţiei lui Robert.

Cotofana Robert

„Dacă forţa, diferenţa dintre acceleraţie şi deceleraţie depăşeşte un anumit prag, gadgetul transmite alerte prin reţeaua GSM. Alerta este, practic, un SMS cu coordonatele GPS ale accidentului şi cu forţa care a declanşat alerta. Mesajul de alertă ajunge într-o aplicaţie care rulează pe laptop şi îţi arată automat o hartă cu locul accidentului. În felul acesta nu se mai pierde timp şi se pot detecta accidentele, intervenindu-se foarte rapid. Vreau să dezvolt aplicaţia şi pe platforma Windows şi Android şi pe IOS. În principiu cred că voi lucra singur, dar cred că voi apela la un moment dar şi la ajutor, ca să pot să îmi dau seama cum pot să pătrund mai bine pe piaţa românească sau pe piaţa internaţională”, spune Robert Coţofană.

El vrea, cu banii obţinuţi de la UPS, să micşoreze acest dispozitiv atât de mult încât să poată fi încorporat într-un ceas de mână sau într-un telefon, însă are nevoie de aproximativ un an pentru asta.

Regretă că nu a inventat acest dispozitiv mai de mult

Tânărul inventator regretă tragedia din Munţii Apuseni, atunci când avionul pilotat de Adrian Iovan s-a prăbuşit într-un loc în care epava aeroplanului ar fi putut fi găsită relativ repede. „Regret că nu am gândit inveţia asta cu un an, sau cu doi ani în urmă, pentru că eu cred că se putea evita catastrofa din Munţii Apuseni. Chiar în urma producerii acestui nefericit accident mi-a venit şi ideea realizării acestui dispozitiv. Vreau să reconstruiesc acest dispozitiv şi să îl ridic la un rang foarte înalt, să fac o cercetare şi cu cei 7.000 de euro de la UPC voi realiza acest lucru”, este convins studentul.

„Meştereşte” de la 14 ani

Ca orice tânăr pasionat de ştiinţe exacte, Robert a trecut mai întâi pe la Palatul Copiilor din Târgovişte, acolo unde profesorul sau Ion Ghiţeanu, de la Cercul de Robotică i-a deschis inima către inginerie şi mai ales către realizarea de roboţi. „Pasiunea pentru inginerie a existat din totdeauna, dar pentru roboţi, de la vârsta de 14 ani. Ce copil nu şi-a dorit un robot când era mic, dar mai ales unul făcut de el?! Atunci am început să urmez cursurile de robotică şi electronică de la Palatul Copiilor şi am observat că am o înclinaţie către inginerie şi aplicaţii practice. Am continuat să învăţ, să construiesc roboţi, să caut invenţii. Am văzut că există o lipsă de aplicaţii care ar putea să ne salveze viaţa sau care ar putea să ne facă viaţa mai uşoară”, este de părere tânărul, care a devenit unul dintre cei mai talentaţi inventatori din ţară.  

Premiat şi la Viena

Pe lângă aplicaţia H.A.L.L, târgovişteanul mai are două invenţii la activ, una dintre ele premiată şi apreciată, chiar la nivel internaţional. Este vorba de un robot urmăritor de linie, cu care a câştigat locul II la „RoboChallenge”, din Viena, dar şi despre un robot pe şenile care poate fi controlat printr-o reţea WIFI.

Robert este deja mândria Universităţii Valahia din Târgovişte (UVT) şi nu numai. „La Facultate se pun bazele conoştinţelor lor. Elevii vin cu câteva cunoştinţe de bază din şcoală sau din liceu dar noi aici avem obligaţia să le finisăm abilităţile, să le oferim ceva suplimentar şi apoi, evident, dacă vor rămâne în domeniu şi de regulă rămân, este foarte bine pentru ţara noastră. Din ce în ce mai mult, studenţii noştri au început să iasă în lume, participă la concursuri internaţionale. Robert Coţofană, de exemplu, a obţinut locul II, din 86 de echipe, din 13 ţări, la un concurs organizat la Viena”, ne-a spus Ciprian Patic, conferenţia la catedra de Automatică şi Informatică, în cadrul Facultăţii de Inginerie a UVT.

Robot urmăritor de linie

Robotul urmăritor de linie poate fi controlat  folosind o aplicaţie care rulează pe un laptop sau pe un PC. „Am vrut să scot în evideţă că pot să controlez un robot sau un alt dispozitiv, folosind un protocol de reţea. Robotul urmăritor de  linie are propria lui intelingenţă. Detectează o linie şi o urmăreşte în timpul cel mai scurt. Acesta este şi scopul competiţiei pentru un astfel de robot. Dar, robotul poate fi utilizat şi în industrie. Sunt fabrici, de exemplu Mercedes, care folosesc astfel de roboţi, pentru a transporta componente dintr-un loc în altul, utilizând roboţi autonomi. Este un robot de viteză care se aseamănă cu maşinile de Formula 1, pentru că funcţionează singur. Este echipat cu senzori şi cu un mic calculator”, precizează tânărul de 23 de ani.

Robot cu şenile

Acesta este la stadiul de o aplicaţie experimentală. E construită folosind o placă Arduino, foarte cunoscută de pasionaţii de inginerie şi conţine un modul de comunicaţie WIFI şi un modul pentru motoare. „Practic, eu pot să controlez mişcările robotului folosind o aplicaţie care rulează pe laptop. Apăs butoanele şi rorotul începe să se deplaseze. Partea interesantă este că pot să realizez acest lucru printr-o reţea WIFI, adică nu am nevoie de o telecomandă specială. Pur şi simplu pot să folosesc un laptop sau un calculator. Poate fi folosit acest robot şi în industria militară. Vreau să îl echipez cu o cameră video pentru a putea observa ceea ce observă şi robotul. Chiar l-am gândit pentru situaţii de urgenţă sau situaţii de calamităţi. Poţi să trimiţi robotul într-o zonă în care omul nu poate să intervină”, mai spune inventatorul.

CIFRE:

-7.000 de euro este suma cu care Robert Coţofană speră să îşi îmbunătăţeasc aplicaţia şi să o vândă către cei interesaţi, atât în ţară, cât şi în străinătate

-Cinci luni a lucrat la invenţia H.A.L.L care poate salva multe victime ale accidentelor rutiere sau aviatice

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite