FOTO VIDEO Moaştele Sfântului Nifon, purtate prin Târgovişte. Preoţii se roagă pentru încetarea pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
moaste sf nifon

Arhiepiscopia Târgovişte anunţă că bolnavii din spitalele aflate în Municipiul Târgovişte, clerul şi credincioşii s-au bucurat, marţi, 14 aprilie, de procesiunea cu moaştele Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti.

Preoţii au încercat să transmită un mesaj de încurajare pentru încetarea pandemiei, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon.

   

Procesiunea a avut traseul: Catedrala Mitropolitană - biserica Parohiei Alba, de pe str. Calea Domnească - biserica Parohiei „Sf. Voievod Neagoe Basarab”, de pe str. Mircea Georgescu (cartierul „Tineretului” Sagricom) - biserica Parohiei Ulmi, de pe DN 71 - biserica Parohiei „Sf. Nifon”, de pe str. Calea Domnească - biserica „Buna Vestire”, de pe str. Vlad Ţepeş - biserica Parohiei Eroilor, de pe bd. I. C. Brătianu - Spitalul de Boli Infecţioase - Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte - biserica Parohiei Lemnul, de pe str. Maior Eugen Brezişeanu - biserica Parohiei „Izvorul Tămăduirii”, de pe str. Calea Câmpulung - biserica Parohiei „Sf. Arhangheli”, de pe str. Constantin Brâncoveanu, biserica Parohiei Sf. Dumitru, de pe str. Bărăţiei, biserica Parohiei Sf. Gheorghe, de pe str. Calea Domnească - Paraclisul Mitropolitan Creţulescu, de pe str. Creţulescu - biserica parohiei „Sf. Nicolae Androneşti”, de pe str. Poet Grigore Alexandrescu - Primăria Municipiului Târgovişte - Consiliul Judeţean Dâmboviţa - Mănăstirea Stelea, de pe str. Stelea - Catedrala Mitropolitană.

Prin faţa bisericilor, a spitalelor şi a instituţiilor autorităţilor publice locale din Municipiul Târgovişte, racla cu sfintele moaşte a fost însoţită de către Mitropolitul Nifon, împreună cu Pr. Vicar eparhial. 

Ea a fost întâmpinată de domnul Subprefect, în faţa Instituţiei Prefectului, de domnul Preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi de cei doi Vicepreşedinţi precum şi de parlamentari în faţa Consiliului Judeţean, de domnul Primar la Primăria Municipiului Târgovişte, precum şi de medici, în faţa spitalelor, iar preoţii au aşteptat în faţa porţilor bisericilor cu Sfânta Evanghelie, în sunet de clopote.

   

„Deplasarea s-a realizat fără participarea şi închinarea credincioşilor, respectându-se măsurile luate de autorităţi pentru combaterea pandemiei. Pe întreg traseul, au fost rostite rugăciuni pentru cei afectaţi de noul coronavirus, pentru cei care îi îngrijesc, personal medical sau familii, pentru cei ce contribuie la susţinerea vieţii publice în comunitatea noastră, precum şi pentru toţi credincioşii din Municipiul Târgovişte şi din judeţul Dâmboviţa. An de an, zeci de mii de credincioşi au venit să se închine şi să se roage Bunului Dumnezeu, la moaştele Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Târgovişte.

moaste sf nifon
moaste sf nifon

În această perioadă, din cauza restricţiilor impuse pentru a limita şi eradica pandemia provocată de noul coronavirus, credincioşii nu mai au posibilitatea să vină la Catedrala din Târgovişte, pentru a se ruga. 

„În tradiţia Bisericii noastre strămoşeşti, în vremuri de boli, secetă, război, ori alte calamităţi, există această tradiţie de a scoate icoana sau moaştele sfântului ocrotitor al oraşului, pentru a se face rugăciuni, ori pentru a se merge în pelerinaj cu aceasta. Este felul nostru de a invoca mijlocirea sfântului, pentru ca Bunul Dumnezeu să ne păzească, să ne apere şi grabnic să ne izbăvească de această nouă calamitate. Aşa au făcut toţi înaintaşii noştri, când au trecut prin mari încercări, ca semn al biruinţei morţii prin credinţă, ca semn de speranţă şi ca invocare a milostivirii lui Dumnezeu, prin mijlocirea sfinţilor Săi. Deşi, acum, credincioşii nu pot participa fizic la acest pelerinaj cu sfintele moaşte ale Sf. Ier. Nifon, în Municipiul Târgovişte, totuşi, se pot uni în rugăciune, în duh de solidaritate creştină şi românească”, se mai arată în comunicat.

Personalitate culturală şi duhovnicească de seamă a Ortodoxiei universale şi româneşti, şi înnoitor al vieţii noastre bisericeşti de la începutul secolului al XVI-lea, Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, este cel care a revigorat viaţa morală, eclezială şi culturală a strămoşilor noştri, cu consecinţe binefăcătoare până în vremea noastră. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite