FOTO VIDEO O icoană a Sf. Parascheva lăcrimează de două zile la Târgovişte. Vestea s-a răspândit rapid printre credincioşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica a fost sfinţită în 1654 de Udrişte Năsturel.
Biserica a fost sfinţită în 1654 de Udrişte Năsturel.

O icoană a Sfintei Paracheva a început să lăcrimeze încă de ieri. Vestea s-a răspândit cu repeziciune printre credincioşi, care au venit în număr mare să vadă minunea. Preotul paroh al bisericii spune micuţa bisericuţă din centrul Târgoviştei este strâns legată de istoria Sfntei Parascheva şi că Preacuvioasa are ceva să ne transmită.

În urmă cu 1.000 de ani, în fosta biserică pe ale cărei ruine a fost construită actuala Biserică a Târgului, având hramul Adormicii Maicii Domnului, au fost aduse moaştele Sfintei Parascheva

Vestea minunii s-a răspândit cu repeziciune printre credincioşi, care au venit în număr mare să se închine la icoană. Preotul paroh spune că aceasta este a treia oară când icoana respectivă lăcrimează.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Târgovişte sunt, deocamdată, rezervaţi în privinţa aceasta şi nu au oferit un punct de vedere.

ISTORIA BISERICII

Biserica a fost sfinţită în 1654 de Udrişte Năsturel. planul bisericii Târgului se înscrie în mod novator pe cel al mânăstirii Dealu. Naosul este trilobat, rezolvat structural în maniera monumentelor de tip Cozia. 

ICOANA SF PARASCHEVA

Pronaosul este separat de naos prin trei arcade pe 2 stâlpi, este acoperit cu două calote şi 2 turle mici fiind cel mai vechi sistem de acoperire cunoscut de acest tip. Pridvorul este prevăzut cu o boltă în semicilindru, susţinută de 8 arce sprijinite pe stâlpi de zid octogonali.

     

Decoraţia exterioară este sgrafitată şi apoi zugrăvită pe tencuială, în benzi bicolore, roşii şi albe, modalitate prezentă şi la palatul domnesc restaurat de Matei Basarab.

     

Ctitoria conservă pietrele de mormânt ale lui Oprea şi Paraschiv, fii lui Radu căpitanul, ispravnicul lăcaşului, prima fiind încastrată în zidul de sud al edificiului.

ICOANA SF PARASCHEVA
ICOANA SF PARASCHEVA
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite