FOTO Trufandale gustoase în prag de iarnă. Agricultor: „Mulţi vor să mănânce ceva crud şi plin de vitamine“

FOTO Trufandale gustoase în prag de iarnă. Agricultor: „Mulţi vor să mănânce ceva crud şi plin de vitamine“

În supermarketuri, preţul unei salate este acum de 2,5 lei. Şi roşiile româneşti produse în solar se mai găsesc pe tarabe. Puteţi găsi şi cu 4-5 lei, dar şi mai scumpe – 7 lei.

În solariile din zona legumică Băleni, judeţul Dâmboviţa, este forfotă mare în această perioadă. Agricultorii muncesc de zor pentru a scoate „la lumină” ceapa, salata verde, spanacul şi ridichile. Verdeţurile sunt la mare căutare în pieţe şi supermarketuri şi, spun producătorii, au acelaşi gust ca cele produse primăvara.

Bănătăţile produse în prag de toamnă se produc cel mai bine în solarii, acolo unde au o temperatură cât de cât constantă. Vremea a fost şi ea un aliat de nădejde pentru producătorii din Băleni.
 
Toamna e ca primăvara 
 
Agricultorii au însămânţat terenurile în urmă 40-50 de zile, iar acum încep să culeagă roadele. „Înainte de a pune ceapa am avut conopidă. Acum o lună am plantat ceapa şi am început deja să o scoatem. O valorificăm la Bucureşti, la piaţă. Este rentabil să muncim în agricultură, dacă te ţii de treabă. Dacă nu era, ne căutam un serviciu. Timpul de acum e ca şi primăvara şi trufandalele au acelaşi gust. Afară am putut să punem şi varză şi morcovi până acum. Dacă se schimbă şi vine îngheţul nu mai este bine de crescut afară”, spune Ionuţ Gheorghe, un tânăr fermier din Băleni.
 


 
Pentru că ne aflăm în prag de iarnă, preţurile sunt ceva mai mari. O salată verde va costa 3-4 lei, iar ridichile şi spanacul ar putea ajunge şi la 10 lei kilogramul. Pentru o legătură de ceapă de toamnă trebuie să scoateţi din buzunar 1,5 lei.
 
În supermarketuri, preţul unei salate este acum de 2,5 lei. Şi roşiile româneşti produse în solar se mai găsesc pe tarabe. Puteţi găsi şi cu 4-5 lei, dar şi mai scumpe – 7 lei. 
 
Un alt agricultor se laudă cu salată şi ridichi de cea mai bună calitate, pe care le livrează în supermarket. O salată care ajunge la supermarket trebuie să aibă peste 250 de grame, spune acesta. 
 
„În această toamnă am avut parte de o vreme foarte favorabilă culturilor şi acum aşteptăm să recoltăm. Avem salată, ridichi în solarii, iar în câmp avem ceapă semănată din toamnă pentru primăvară şi acum ne ocupăm cu pregătirea terenului. Mai avem afară rădăcinoasele. Trufandalele noatre din această perioadă sunt excelente şi au acelaşi gust ca primăvara”, spune Dumitru Hristea.  
El mai spune că a cultivat salata verde după ce a scos roşiile, în urmă cu trei săptămâni. 
 
Salata este deja gata de livrat. „De la mine produsele ajung direct în supermarket. A fost dificil dar am găsit o nişă, ne-am adaptat la cerinţe. Dacă e gata marfa pentru recoltat, o pregătitm şi anunţăm din timp. Preţurile au fost şi sunt bune şi avem chair profit. A fost un an foarte bun. Cu forţa de muncă e mai greu, dar ne descurcăm. Lumea are încredere şi cumpără trufandalele pentru că mulţi vor să mănânce ceva crud şi plin de vitamine. Peste două luni nu o să mai avem decât tomate şi castraveţi”, mai spune el.
 
Pentru a avea acces în supermarket, agricultorul are nevoie de certificate de conformitate. 
 
Foloseşte produse omologate pentru culturi, respectă timpii de pauză şi nu foloseşte pesticide în exces. „Facem analize înainte să livrăm pentru a fi în parametri, atât noi, cât şi supermarketul. Nu sunt bio, dar nu au concentraţii peste limita admisă şi nu sunt grăbite la creştere. Le punem bălegar şi stropire”, explică acesta.
 


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările