FOTO Tradiţia încă se păstrează la Runcu. Zeci de tineri merg în fiecare an cu colindul, din poartă în poartă

FOTO Tradiţia încă se păstrează la Runcu. Zeci de tineri merg în fiecare an cu colindul, din poartă în poartă

Colindătorii colindă tot satul în lung şi în lat de două ori. Vestea obiceiului din Brebu, comuna Runcu, s-a răspândit în tot judeţul

Tradiţia colindatului se ţine cu sfinţenie încă la Runcu, în judeţul Dâmboviţa. An de an, tinerii, dar şi bătrânii, merg din poartă în poartă pentru a cânta şi pentru a fi răsplătiţi de gazde cu covrigi sau fructe. Colindătorii merg în ceată mare, de câte 150-200 de inşi, dar înainte de colinda, joacă o sârbă la Căminul Cultural pentru a se înveseli.


La Căminul Cultural se adună toată suflarea din satul Brebu, comuna Runcu. Tinerii, adulţii şi bătrânii se adună pentru a petrece câteva ore bune.
 
Distracţia la căminul cultural ţine până la miezul nopţii, atunci când fiecare îşi ia traista şi în grup mare, merg la colindat.
 
Ne-am făcut provizii serioase cu covrigi. Fiecare dă ce poate, ce are. E bine că se mai ţine tradiţia asta şi în fiecare an vin colindătorii să ne colinde. Oricum. nu mai e ca înainte, dar e bine.
 
Colindătorii colindă tot satul în lung şi în lat de două ori. Vestea obiceiului din Brebu, comuna Runcu, s-a răspândit în tot judeţul.
 
"Vin şi din localităţile  vecine, din oraşele Târgovişte, Găeşti, Piteşti, de pe unde sunt părinţii. Îi aduc la noi în sat ca să ştie ceea ce se petrece în satul nostru: colindul în ajunul Crăciunului", a declarat Gheorghe Brebeanu, primarul comunei Runcu.
 
După ce termină de colindat şi îşi burduşeşc traitele cu covrigi, tinerii se întorc la căminul cultural, acolo unde se dă discotecă până dimineaţa.
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările