FOTO Restaurantul “JUNIOR”, locul în care elevii Colegiului Economic sunt “chefi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
3 lei costă un sendviş, 2 lei un hot-dog, un leu covrigii, pandişpanul şi cornurile cu gem, iar eclerele se pot savura contra sumei de 1,5 lei
3 lei costă un sendviş, 2 lei un hot-dog, un leu covrigii, pandişpanul şi cornurile cu gem, iar eclerele se pot savura contra sumei de 1,5 lei

Restaurantul “JUNIOR” din cadrul Colegiului Economic „Ion Ghica” este cadrul perfect unde elevii de la specializarea Alimentaţie Publică pot descifra tainele bucătăriei, îndrumaţi de trei bucătărese profesioniste. Restaurantul a fost realizat în urmă cu 4 ani, iar banii pentru renovarea clădirii şi pentru dotarea acesteia cu cele necesare au venit din fonduri europene.

Elevii se simt în bucătăria restaurantului ca la ei acasă, aceasta fiind dotată modern şi utilată cu tot ce trebuie. 

Îmi place să vin la orele de practică în cadrul Restaurantului, doamnele ne explică cu foarte multă răbdare toţi paşii care trebuie urmaţi. Când suntem în bucătărie, suntem o familie. Privit din afară, pare doar un loc unde se găteşte, dar când ai intrat acolo îţi dai seama că este un spaţiu chiar mare, aranjat conform standardelor. Odată intrat, îţi doreşti să stai cât mai mult acolo şi nici nu simţi când trece timpul”, spune Andreea, o elevă practicantă. 

Aici se fac sandwich-uri, covrigi şi hot-dog-uri pentru elevii liceului. Aceştia pot cumpăra produsele pregătite de colegii lor de la barul liceului. Elevii vin în practică în două schimburi, o grupă de patru elevi, de la ora 8.00 la 12.00, şi alta, de doi elevi, de la 12.00 la 16.00.

Restaurantul are capacitate de 100 de locuri

Elevii Colegiului Economic „Ion Ghica”, dar şi locuitorii oraşului pot servi masa de prânz la restaurantul-şcoală „Junior”, deschis într-unul din corpurile instituţiei de învăţământ.

Realizarea restaurantului reprezintă un vis împlinit pentru colegiul nostru. Pe de o parte este bază de practică pentru elevii de la domeniul de pregătire «Turism şi alimentaţie», iar pe de altă parte este locul unde se poate servi masa de prânz în condiţii avantajoase, atât de către elevi, cadre didactice şi personalul şcolii, cât şi de către consumatorii externi. Am obţinut finanţare europeană pentru reabilitarea acestui corp şi pentru dotarea cu echipamente didactice şi ustensile. O altă sursă a constituit-o veniturile proprii ale şcolii”, ne spune profesoara Suzana Ilie, director al Colegiului Economic. 

Un meniu costă 10 lei

Elevii sunt bucuroşi că pot mânca ceva proaspăt şi sănătos, gătit de colegii lor “bucătarii”. Mai ales că produsele gătite în şcoală sunt şi mai ieftine decât cele din comerţ. „Este bine că putem mânca sănătos fără să ieşim din liceu. În plus, e un pas important pentru noi, care vrem să muncim în domeniu, pentru că aici putem să  facem practică”, spune Maria Vasile, o elevă în clasa a IX-a.

Restaurant Junior Economic


 

Faptul că mâncarea este sănătoasă este certificat de chiar conducătoarea unităţii, care spune că elevii nu mănâncă nimic prăjit, nu beau sucuri acidulate şi toate felurile de mâncare sunt aprobate de cabinetul medical al şcolii. “Toate meniurile sunt aprobate de către cabinetul medical şcolar şi tot ce gătim este conform legii alimentaţiei sănătoase. Profesoarele de tehnologie culinară fac calculul nutriţional pe fiecare porţie. Nu folosim alte alimente nesănătoase. Nu facem prăjeli. Totul se face fript, la cuptor sau fiert. Eu spun că este un lucru important. Cu mare greutate am reuşit să îi convingem pe copii să mănânce aceste sendvişuri. Ei vroiau cu cartofi prăjiţi, dar noi îi facem la cuptor. Doar pentru elevi au făcut asta, pentru că nu vroiau fără cartofi. Nu folosim maioneză, dar avem muştar, ketchup sau sos de roşii”, adaugă Suzana Ilie.

Înscrierile pentru masă se fac cu o zi înainte, la secretariatul şcolii. „Trebuie să ştim câtă mâncare gătim. Meniul este format din trei feluri de mâncare, la preţul de 10 lei. Preparatele sunt realizate şi servite de către elevi, îndrumaţi de maiştri instructori şi sunt realizate după principiile legii alimentaţiei sănătoase. Avem şi servicii de catering. Un meniu costă 10 lei, dacă este ridicat de la noi şi 12 lei, dacă este livrat la domiciliu”, spune directorul colegiului.

Restaurantul JUNIOR beneficiază de un decor modern şi degajă o atmosferă relaxată, garanţia petrecerii unui timp plăcut. Poate găzdui până la 70 de persoane, permiţând organizarea de evenimente private, într-un mediu intim şi restrâns.

Cristache Gabriela, master-cheful Colegiului Economic

Restaurantul a fost dat în folosinţă în 2005. De atunci, elevii fac practică în restaurant şi în laborator, dar şi la punctul de desfacere din şcoală. Numai elevii vând produsele făcute de colegii lor. “Se descurcă foarte bine, le place ceea ce fac şi cred că este o meserie de viitor. Am găsit bucătari talentaţi printre ei şi mulţi lucrează acum în producţie, în restaurante de prestigiu din Târgovişte, dar şi din Bucureşti. La restaurant facem produse de cofetărie, de patiserie, cornuri, covrigi, sendvişuri, mâncare la comandă, dar şi meniuri.  Săptămâna care vine, de exemplu, avem o revedere de 10 ani, iar la meniu avem friptură la grătar cu ciuperci, salată de varză şi tort”, ne mărturiseşte Cristache Gabriela, bucătăreasa şefă.

Restaurant Junior Economic

Cristache Gabriela educă elevii în taintele gatronomiei încă din 1999, iar acum este tehnician şcolar la baza de practică.  “E foarte căutată meseria asta. Elevii se duc pe perioada verii, dar şi în weekenduri, când este sezon de nunţi, la diferite restaurante şi prestează muncă plătită. Noi avem contract şi cu restaurantele, ducem copiii la practică. În ziua de practică şcolară elevii stau şase ore numai la bucătărie sau în restaurant. Sunt foarte ieftine la noi produsele. 3 lei costă un sendviş, 2 lei un hot-dog, un leu covrigul, pandişpanul şi cornurile cu gem. Eclerele se vând în şcoală cu 1,5 lei”, ne explică bucătăreasa şefă.

Lecţie pentru  viaţă

Chiar dacă unii elevi au nimerit la această specializare din întâmplare, în urma detaşării computerizate după examenul de clasa a VIII-a, mulţi au început să îndrăgească bucutăria. Cei care ştiu sigur că nu vor profesa au măcar certitudinea că vor găti pentru membrii familiei. Aşa s-a întâmplat şi cu Veronica Dulea, elevă în clasa a XI-a, la profilul de alimentaţie publică. Spune că vrea să deinvă un PR de succes, sau o profesoară de limbi străine. 

“Am învăţat să fac aici crema de eclere. Nu este ceva foarte special, dar e foarte bună, Având în vedere că nu facem ceva elevat, fiind elevi, facem senvişuri, produse de patiserie. Mă simt bine când ştiu că gătesc pentru colegii mei. Ştiu că au încrede în ceea ce consumă. Meseria de ospătar e foarte căutată. Chiar mi-am găsit un loc la vară unde să muncesc. Nu acelaşi lucru se poate spune despre bucătari, care sunt bine plătiţi, mai ales în străinătate. Mă pasionează domeniul aceasta, deşi, nu am de gând să o practic şi mai târziu. O să fac probabil o facultate de litere, limbi străine sau PR”, crede Veronica.

Colega ei de breaslă, Cătălina, este ceva mai apropiată de fenomenul culinar şi ştie sigur că după facultate o să plece, cel mai probabil, în afară, unde va găti pentru străini. 

“Îmi doresc să urmez mai departe Facultatea de Turism şi Alimentaţie de la Braşov şi să devin inspector în Protecţia Consumatorului. Mi-am ales meseria asta şi pentru că sunt gurmandă, îmi place să mănânc. Pe viitor aş vrea să îmi găsesc un post în România. Dacă nu se poate, o să plec în străinătate. Este bine plătită meseria asta la noi, dar e foarte greu să obţii un post, pentru că se cere un anumit caracter, să nu fi intimidat de oricine şi orice. Mă ajută mult pregătirea de aici de la şcoală. Cunoştinţele pe care le-am dobândit în liceu o să-mi fie de mare ajutor”, spune Cătălina Zaharia.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite