FOTO Răvăşitul oilor, în Runcu. Fetele nu i-au scăpat din ochi pe ciobănaşi, iar turiştii au mâncat pe nerăsuflate din bulzul făcut pe jar sau din pastramă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răvăşitul oilor sau transhumanţa, un obicei care marchează coborârea turmelor de oi de la munte, are loc, în acest weekend, în comuna Runcu, judeţul Dâmboviţa. Zeci de păstori de la Poalele Leaotei şi-au etalat încă de ieri produsele tradiţionale,. Pe munte se dansează, se manancă bulz şi pastramă, iar ţuica autentică de prună este nelipsită.

Cei mai tineri au vrut să vadă ce inseamnă straiele ciobăneşti şi au încercat în primul rând clopul purtat de baci. Fetele nu au scăpat ocazia de a se fotografia alături de ciobanii autentitici.

image

An de an la Runcu, în judeţul Dâmboviţa, ciobanii se întâlnesc în a treia săptămâna din luna septembrie la Răvăşitul Oilor sau transhumanţa. Manifestarea, ajunsă la cea de a XXIV – a ediţie, adună zeci de păstori la poalele Leaotei, care vin atât din zonă cât şi din judeţele învecinate să-şi etaleze produsele timp de 2 zile. 

Schimbul de produse şi întoarcerea animalelor

După o vara petrecută în Bucegi, oile din Runcu de Dâmboviţa s-au întors acasă. Cîteva au fost mîncate de lupi şi urşi, dar per ansamblu, pierderile acestui an sunt minore. Proprietrii de animale primesc de la ciobani produse sau bani, aşa cum s-au tocmit la începutul verii. După măsuratul laptelui şi al brânzei urmează valorificarea produselor. 

Cum se prepară bulzul şi cât trebuie ţinut pe jar

La mare căutare a fost că întotdeauna brânza de burduf, pastrama dar şi nelipsitul bulz. “Mămăliga nu trebuie să fie nici tare şi nici moale. Brânza trebuie să stea ori în băşică, ori în coajă de brad şi apoi se coace pe jar. Bulzul merge extrem de bine cu o ţuică de prună autentică”, spune ciobanul Bebe. 

Mulţi turişti vin la Runcu doar pentru a gusta din celebrul bulz, făcut musai din brânză de burduf. “E foarte frumos la Runcu şi mai ales la această sărbătoare. Când ajung prima data aici mănânc un bulz cu o brânză de burduf. Este excepţional bulzul. Aici s-a inventat”, spune un turist.

image

Într-o bucată de mămăligă se introduce brânză de burduf, se face o sferă şi se pune pe jar sau pe o tablă încinsă. “Bulzul se lasă cam 10 minute la jar, învelit în staniol. Nu este niciun secret. Secretul este să se topească brânza şi să se rumenească puţin mămăliga. 5 lei costă un bulz”, ne-a spus Mihaela Andreoiou.

Sunt aşteptaţi mii de turişti

La sărbătoarea transhumanţei din Dâmboviţa au luat parte turişti şi localnici deopotrivă, veniţi din toate colţurile judeţului dar şi din împrejurimi. Organizatorii spun că dacă vremea va fi frumoasă, astăzi se aşteaptă la un număr de ordinul miilor de vizitatori. 

“Am căutat din an în an ca să sprijinim crescătorii de animale şi să ducă mi departe tradiţia. În privinţa animalelor e o mare problemă. De la an la an scade numărul de oi şi bovine. Produsele naturale au cam început să dispară din ţara noastră, dar noi încercăm să îi sprijinim pe oameni din acest punct de vedere. Am organizat un târg, unde ciobanii îşi pot valorifica produsele. Avem cântăreţi din judeţ şi multe alte distracţii”, ne-a spus Gheorghe Brebenu, primarul comunei Runcu. 

Mai repede găseşti un preot decât un cioban

Crescătorii adunaţi la Runcu de Dâmboviţa se plâng însă că de la an la an întâmpina tot mai multe probleme. În primul rând, spun aceştia, ciobănitul a devenit o meserie pe cale de dispariţie. 

“Cu oamenii e foart greu. Până diseară adun 20 de preoţi, dar abia găsesc un cioban. Dacă îl găsesc şi îi dau arvună, vine altul care îi dă mai mult şi pleacă de la mine. ”

Pe lângă asta, oamenii se mai plâng că cu greu sunt lăsaţi să-şi valorifice produsele de către inspectorii DSV, care le blochează comerţul cu animale.

“Se merită să mai creşti animale în ziua de astăzi, dar este şi greu. Guvernul ar trebui să ne mai ajute şi pe noi că pe unde ne prind inspectorii stau numai pe capul nostru şi ne dau amenzi. Cu astfel de evenimente ne mai scoatem şi noi pârleala că nu mă duc în fiecare zi să vând în piaţă. Dacă am acte pentru toate acetse produse, lasă-mă să vând liniştit. Am produse excepţionale şi naturale, după fiecare buzunar”, spune Dan Leurzeanu, cioban.

“Munca e foarte grea, dar se merită. Statul ar trebui să ne asigure piaţă de desfacere”, crede Ion Tatiana.

Pentru oieri, răvăşitul oilor reprezintă sfârşitul anului pastoral şi spun că pentru a păstra această tradiţie au nevoie şi de sprijinul Guvernului, care să le asigure un suport în lupta cu produsele de import, mult mai slabe calitativ şi de multe ori contrafăcute.

Preţuri:

25 de lei costă pastrama de oaie şi brânza de burduf, iar urda şi telemeau se vând cu 15 lei.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite