FOTO Cum se păcălesc albinele din cauza temperaturilor oscilante. Apicultorii din România se plâng de un dezastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele zvâcniri ale iernii sunt un dezastru pentru familiile de albine. Apicultorii spun că temperaturile primăvăratice din ianuarie, de până la 10 grade celsius, au scos albinele din stupi, iar instalarea frigului, câteva săptămâni mai târziu, a decimat multe familii.

Pentru a le ajuta pe timpul rece, apicultorii hrănesc albinele şi acoperă stupii cu pături groase pentru a le proteja de curent. 

image

Tot acest proces este costisitor pentru apicultori, care aşteaptă primăvara pentru a reface o parte din familiile pierdute. În zona localităţii Dragomireşti, din judeţul Dâmboviţa, apicultorii spun că în această perioadă se înregistrează pierderi însemnate în rândul familiilor de albine, ajungând în multe situaţii în care la unele stupine să piardă peste 25% din efectiv. 

image

"Schimbările climatice din decembrie şi ianuarie, luni foarte calde, au păcălit albinele. Ele au ieşit la zbor. Au fost zile cu diferenţe mari de la o zi la alta. Ele sunt obişnuite cu temperaturi negative şi, în momentul în care sunt multe grade pe plus, ies afară să consume. Au crezut că vine primăvara", spune Veronel Niţă, apicultor. (FOTO)

De obicei, la început de decembrie, albinele primesc de la apicultori turte de miere. Apicultorii spun că dezastrul ar putea creşte până la înfloritul zarzărului, prognozat la jumătatea lunii aprilie.

"Pagubele se numără după 15 aprilie, când înfloreşte zarzărul şi până atunci mai e destul. Albinele în perioada asta au ouat, iar puietul a început să se dezvolte. În cuib au nevoie de 25-27 de grade, căldură pe care şi-o asigură singure. Noi le asigurăm protecţie împotriva curenţilor cu pături, dar au nevoie şi de aer. În momentul în care ele sesizează că afară este o temperatură de minim 10 grade cu plus îşi iau zborul. Dacă sunt păcălite de vreme, pică pe zăpadă înstant. În faţa pavilionului punem baloţi de paie şi-i răspândim ca, atunci când pică, să nu pice pe zăpada rece care le-ar omorî imediat, ci pe paie. Aşa, ele îşi pot reveni", mai spune apicultorul dâmboviţean.

Veronel Niţă are în prezent 63 de stupi. Anul trecut a realizat aproape două tone de miere.

image
image
image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite