FOTO „Nana Crank“, sculptorul autodidact care uimeşte prin creaţiile sale. Hagi şi Duckadam au lucrări semnate de el

FOTO „Nana Crank“, sculptorul autodidact care uimeşte prin creaţiile sale. Hagi şi Duckadam au lucrări semnate de el

Florin Dumitrache şi cea mai mare lucrare a sa - Poseidon

Târgovişteanul Florin Dumitrache, în vârstă de 39 de ani, cunoscut ca şi “Nana Crank”, de meserie agent imobiliar, şi-a descoperit relativ târziu pasiunea pentru artă. Sculptează în ipsos sau lut figurile unor mari sportivi, personaje de filme sau domnitori.

„Partea interesantă este că nu am studii de specialitate. Am ajuns să mă perfecţionez singur. Mai fac un curs la Şcoala Populară de Arte şi vreau să urmez şi facultatea de Arte. E un hobby pe care l-am dezvoltat recent. Am vreo 5 ani de când lucrez. Lucram la Bucureşti, mai mult la birou, într-o perioadă în care nu prea aveam de lucru şi am ajuns că pierdeam vremea. Trebuia să fac ceva de care să fiu mândru. Am reînceput să desenez, că eu desenam încă de mic. Am descoperit lutul, după care mi-am căutat plastiline de lucru mai bune care să reziste. Am ajuns să mă perfecţionez”, spune Florin Dumitrache. 
 
Printre materialele cu care lucrează se numără lutul, plastilina, polimeri, ceară sau ipsos.  După modelarea pozitivelor, urmează cea mai grea parte, când aceste matriţe întâlnesc materiale turnate ca: ipsos, ciment, răşină şi bronz, din care se obţine produsul finit.
 
 
Hagi şi Duckadam, sculptaţi de Nana
 
Prin „Old Boys” de la Steaua a ajuns să creeze statui reprezentându-i pe Gică Hagi sau Helmut Duckadam.
 
„Am avut ulterior o comandă la Hagi de un bust, prin nişte prieteni. Asta a fost şi prima comandă mai serioasă. A fost realizat din ipsos şi l-am vopsit ca să pară din bronz. În 2014 i l-am dat şi îl are la Clubul Viitorul, din Ovidiu. La lucrarea lui Duckadam am lucrat în jur de 400 de ore. Am lucrat într-o pastă pe care am luat-o din afară. Trebuia să o încălzesc pentru a putea fi modelată. Se numeşte monster clay. Este ca o ceară. Duckadam are lucrarea la el acasă”, spune artistul.
 
Cea mai mare lucrare
 
Cea mai mare lucrare a sculptorului Nana este o statuie care îl reprezintă pe Poseidon. „Am realizat un Poseidon de 3 metri înălţime, o lucrare nefinalizată pentru că era greu de realizat. O ceruse un patron de piscină”, spune el.
 
Artistul spune acum că vrea să treacă la profesionişti, să îşi deschidă propriul atelier de sculptură, după ce a câştigat un proiect de 35.000 de euro.
 
 
„Nu trăiesc din asta, pentru că din artă nu prea se trăieşte. Am atras nişte fonduri în urma unui concurs de antreprenori, în valoare de 35.000 de euro. O să-mi cumpăr materiale dar şi o imprimantă 3D, pentru că mi-a garantat câştigarea dosarului. O să am doi angajaţi, între care unul sunt eu”, explică el.
 
Se declară pasionat de istorie şi de sport. Pe lângă sportivi de renume a realizat şi statuetele unor personaje celebre. 
 
„Sunt pasionat de istorie. Merg pe ideea că dacă nu îţi cunoşti trecutul nu ai cum să îţi cunoşti viitorul. Am mai realizat domnitori, lucrări mici: Burebista, Decebal, Vlad Ţepeş, Ştefan cel Mare. L-am mai făcut pe Carol I, pe Ferdinand. Am deja nişte lucrări cu care să pot deschide o mică prezentare. Vreau să fac şi o expoziţie anul viitor. Iau lucrările de la zero, cu bază şi schelet. Vreau să îmi deschid şi o clasă după ce voi deschide atelierul. Îl voi amenaja cu tot ce trebuie şi o să chem câţiva copii. Le pun la dispoziţie ustensile, le dau şansa să modeleze, să toarne, să le ia acasă, să le băgăm la cuptor etc”, adaugă el.
 
Preţurile variază în funcţie de model. Încă nu a ajuns la momentul în care să vândă constant. Toată lumea apreciază ce face, dar sunt puţini cei care şi cumpără. O statuetă de 20 de centimetri valorează 100 de lei. 
 
Florin Dumitrache a cochetat şi cu industria filmului, fiind  cascador. A jucat şi în filme româneşti, dar şi în filme străine, unul dintre acestea fiind Teorema Zero.
 Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: