FOTO Imagini rare cu Barajul Bolboci golit. Ce s-a întâmplat şi ce au putut vedea turiştii pe fundul unuia dintre cele mai mari lacuri artificiale din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lacul Bolboci din Munţii Bucegi, unul dintre cele mai mari şi mai frumoase din ţară, a scăzut foarte mult. Iubitorii muntelui care cunosc zona spun că nu au mai văzut Lacul Bolboci la o cotă atât de scăzută. Din această cauză, în anumite zone se poate vedea fundul lacului care, în mord normal, are între 35 şi 55 de metri adâncime.

Amenajarea Bolboci - Scropoasa este amplasată pe râul Ialomiţa, într-un peisaj montan feeric, la altitudinea de 1438 metri, ceea ce îi conferă titlul de barajul situat la cea mai înaltă cotă din ţară.

La suprafaţă a ieşit şi fundaţia unei foste cabane dar şi a unei făbricuţe de caşcaval. Pozele au ajuns rapid pe reţelele de socializare.

"Nu l-am văzut niciodată aşa. De altfel, este pentru prima dată când am văzut fundaţia unei foste cabane", spune un internaut.
image
"Anul trecut în toamnă mi-am facut trash the dres-ul acolo. Era vară şi totuşi nu arăta aşa dramatic", spune Ionela Nicoleta Pletescu 
"Dacă la Hotel PEŞTERA în staţia de filtrare a apei, nivelul este normal, dacă mai jos, în Turbăria LĂPTICI, solul este apos cum ar trebui, atunci lacul a fost secat intenţionat. Acum vreo doi ani, apăruse o fisură mică în peretele barajului, vizibilă din drum. Nu ştiu. Eu personal, nu l-am vazut niciodată aşa", a spus Romeo Nadragea. 
image

Locul de întâlnire al ciobanilor, pe fundul lacului

În urmă cu zeci de ani, când nu exista barajul, ciobanii din zonă se strângeau într-un loc (acoperit acum de apă), unde îşi vindeau produsele.

“Era drumul exact pe firul văii. Căşărie, aşa îi spunea. Acolo se strângeau ciobanii şi aduceau lapte şi brânză. Căbănuţa a fost demontată bârnă cu bârnă şi montată chiar în spate la Salvamont. Mai era o clădire de caramidă pe care au daramat-o. În ea stăteau pădurarii”, povesteşte şeful Salvamont Dâmboviţa, Doru Diaconescu.

Ce s-a întâmplat exact

Dănuţ Bâzgu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Dâmboviţa spune că totul a fost o măsură controlată. Această golire trebuia sa se facă la fiecare 10 ani, pentru a vedea dacă barajul prezintă fisuri sau deteriorări. De la construcţia Barajului Bolboci, în 1969, nu s-a făcut o astfel de golire. 

image

“O dată la 10 ani, conform programului de exploatare, suntem obligaţi să facem verificarea stării tehnice a barajului, dacă e izolat complet, dacă au apărut fisuri, dacă au apărut probleme legate de stabilitate. Nu s-au făcut până acum la construcţie niciodată o astfel de verificare. Eu am solicitat Buzăului. Am anunţat pe toată lumea, de la ISU până cei de la Pescuit şi Acvacultură că se va proceda la golirea barajului, să fie atenţi la migraţia păstrăvului. Ieri am făcut adresă că procedăm la umplerea lui. Nu s-a constatat nicio problemă. La cotele astea a mai fost în anii de secetă, în 2004, 2005. Precipitaţiile şi topirea zăpezii o să ne ajute la umplere”, a declarat pentru Adevărul, Dănuţ Bâzgu.

Două săptămâni a durat golirea barajului de 19 milioane de mc de apă

“La momentul acesta nu am constatat nimic anormal şi am procedat la umplerea lui. Lacul are 56 de metri. Apa a scăzut cu 12 metri. Păstrăvul din lac nu a fost afectat, nu i-am dat drumul. Noi am dat şi exploatare la Hidroelectrica. Am produs curent electric. Am rezolvat problema asta până în ploile de primăvară. În acest moment lacul de al Pucioasa este plin, deci putem asigura necesarul comunelor în aval, de la Brăneşti, Doiceşti dar şi Târgovişte”, a mai spus Bâzgu.

Istoria Barajului Bolboci

Amenajarea Bolboci - Scropoasa este amplasata pe raul Ialomita, intr-un peisaj montan feeric, la altitudinea de 1438 m, ceea ce ii confera titlul de barajul situat la cea mai inalta cota din tara.

Barajul Bolboci este amplasat pe râul Ialomiţa, în judeţul Dâmboviţa, la altitudinea de 1438 m, în amonte de Cheile Zănoagei.

Barajul Bolboci, cu înălţimea de 55 m, este un baraj construit din anrocamente, cu etanşare din beton la paramenul amonte. El realizează o acumulare de 18 milioane m³ pentru asigurarea, în orice condiţii, a alimentării cu apă potabilă a municipiul Târgovişte.

Barajul, la a cărui construcţie s-a muncit 29 de ani, a fost dat în folosinţă la data de 11.10.1988. El a fost proiectat de Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice SA. Piatra pentru construirea barajului provine din cariera de pe Podul cu Florile – muntele Zănoaga din Masivul Bucegi.

image
image
image
image
image
image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite