FOTO A „furat“ meserie din Franţa, apoi şi-a deschis propria seră în România. Secretele unei afaceri parfumate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serele din Dragomireşti produc anual în jur de 130.000 de plante.
Serele din Dragomireşti produc anual în jur de 130.000 de plante.

A lucrat 10 ani în serele de flori din Franţa, a furat meseria, iar acum are propria afacere în România. Un bărbat de 50 de ani, din Dâmboviţa, a dezvoltat o adevărată “industrie” de creştere intensivă a florilor. În serele sale creşte muşcate, Cyclamen, trandafiri şi multe altele.

Eugen Brătucu, de fel din Văleni (Dâmboviţa), a dezvoltat afacerea la marginea DN 72 Târgovişte – Câmpulung, în comuna Dragomireşti. Terenul pentru dezvoltarea afacerii l-a cumpărat în 2005, când s-a şi stabilit în ţară. 

“Am făcut prima dată serele şi apoi i-am dat o utilitate pe sectoare, adică flori de sezon 1-8 martie şi aşa mai departe. Am 2.000 de mp de sere încălzite. Mai am o seră rece de trandafiri la ghiveci pe o suprafaţă de 400 de mp, dar şi un hectar şi jumătate de pomi fructiferi”, spune dâmboviţeanul.

La loc de cinste stă floarea Cyclamen, una dintre cele mai potrivite atenţii de sezon şi foarte vândută în această perioadă. Cyclamen este o floare de sezon, însă are nevoie de cădură, pe care administratorul o asigură cu ajutorul lemnelor. Cultivată corespunzător, planta poate trăi 3 sau 4 ani. Primăvara, se mută la umbră, iar vara intră în repaus  vegetal, urmând ca toamna să se dezvolte, iar la iarna următoare să aibă flori colorate şi parfumate. 

flori dragomiresti
flori dragomiresti

"Am început să şi vindem şi în următoarea săptămână ne ocupăm numai de vânzare pentru că e sezonul lor. Au crescut în jur de patru luni de zile, din septembrie. Aceste flori rezistă un sezon şi sunt bianuale, dar ca orice plantă depinde şi cât suflet punem la ea", spune Eugen Brătucu.

Administratorul societăţii care produce flori în ghivece, dar şi pomi fructiferi, spune că a îmbinat utilul cu plăcutul, iar din pasiunea sa a dezvoltat propria afacere. A văzut cum se fac în Franţa, unde a lucrat într-o seră şi a aplicat cele învăţate pe meleagurile natale. 

S-a şcolit 10 ani în Franţa

“Pasiunea pentru flori am căpătat-o în anii trecuţi lucrând în Franţa, la o seră de flori, unde am stat în jur de 10 ani de zile, în 1995-2005. Acolo am şi căpătat experienţa necesară, o experienţă frumoasă. Cum altfel să fie această meserie, atunci când lucrezi cu florile!? De 12 ani m-am reîntors în ţară şi am decis să îmi încep propria afacere, să fac acelaşi lucru ca şi în Franţa. Am învăţat toate tainele îngrijirii florilor şi am zis să facem şi la noi acasă ceva frumos”, spune Eugen Brătucu.

La sera de la Dragomireşti, un ghiveci cu Cyclamen costă doar 10 lei, preţ de producător, în timp ce în pieţe preţurile pentru aceeaşi plantă pot ajunge şi la 30 de lei. 

flori dragomiresti

“Cu florile trebuie să ne comportăm cu multă răbdare”

Îngrijirea florilor este mai potrivită pentru o femeie, recunoaşte administratorul serelor, însă pasiunile nu discută. “Nu este o muncă grea. Este uşoară şi plăcută, mai mult de femeie, pentru că necesită îndeletnicire şi dibăcie mai mare, pe când pentru un bărbat e puţin mai ciudată. Dar aşa e când ai un hobby, o pasiune personală, cum e în cazul meu. Sunt mai răbdător de felul meu şi cu florile trebuie să ne comportăm cu multă răbdare, să fim atenţi cu ele, să le iubim pentru că au nevoie de multă atenţie”, spune Eugen Brătucu.

Este de părere că afacerea cu flori este profitabilă atât timp cât îi acorzi atenţia cuvenită, dar nu atât de profitabilă pe cât cred alţii despre ea. Întotdeauna apar tehnologii noi în acest domeniu şi trebuie să fie la curent cu ele, să se modernizeze, ceea ce necesită cheltuială.

Încălzirea pe lemne a serelor l-a costat 2.500 de lei pentru această iarnă. Are trei angajaţi, dar la nevoie apelează şi la zilieri. Are noroc, spune el, de câteva fete foarte serioase şi muncitoare.

Deţine toată gama de muşcate

Muşcatele sunt ideale pentru terase şi balcoane. Rezistă foarte bine peste iarnă, numai că regenerarea ei constă în tăiere anuală, în fiecare sezon, atunci când se bagă la iernat.

“Am toată gama de muşcate, flori iubite şi foarte frumoase. În primăvară şi toamnă se vând foarte bine şi dau extreme de bine acolo unde sunt aşezate. Butaşii îi folosim de la plantele-mamă, dar în fiecare an mai completăm cu butaşi aduşi din Italia cu care colaborăm de ani de zile. Se vând cu 3 lei la ghiveci cu diametrul de 10 cm, iar celelalte cu preţuri cuprinse între 6-14 lei. Unii clienţi care apreciază munca plătesc preţul fără nicio problemă, dar sunt şi persoane care comentează floril. Cea mai profitabilă perioadă este primăvara, dar şi toamna atunci când vindem crizanteme, panseluţe”, adaugă bărbatul. 

În principiu, clienţii fideli se aprovizionează direct de la seră, însă producătorul organizează expoziţii perioadice de zilele oraşelor din ţară şi vinde şi la piaţă, dar şi la en-gros. 

Serele din Dragomireşti produc anual în jur de 130.000 de plante, pe două cicluri.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite