FOTO Cum a dispărut singura pârtie de schi din zona Padina, una dintre cele mai frumoase zone montane din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singura salvare a zonei este la Ministerul Turismului care acordat titlul de staţiune de interes naţional pentru zona Padina - Peştera
Singura salvare a zonei este la Ministerul Turismului care acordat titlul de staţiune de interes naţional pentru zona Padina - Peştera

În judeţul Dâmboviţa sunt localizate Vârful Omu, Babele şi Sfinxul, însă iubitorii de sporturi de iarnă nu se pot bucura de o pârtie de schi. Oamenii muntelui spun că de la Babele la Peştera a existat o pârtie de schi deschisă încă din anul 1976, an când a fost pusă în funcţiune Telecabina Babele - Peştera. Aceasta a funcţionat doar până în anul 2.000 pentru că nu a fost întreţinută, degradându-se.

"Mergea telecabina Babele - Peştera atunci. Pârtia era localizată la o diferenţă de nivel de 600 de metri şi avea 3,6 kilometri. Şi acum ar putea fi pusă în funcţie. Mergea în continuu atunci şi aparţinea de Interprinderea de Transport pe Cablu Braşov, practic a statului. Ei întreţineau pârtia. Veneau turişti foarte mulţi în perioada aceea. După Revoluţie s-a furat şi parapetul de protecţie. Acolo este nevoie de un investitor puternic, să realizeze un teleski frumos", spune şeful Salvamont Dâmboviţa, Doru Deaconescu. 

padinaski

Singura salvare a zonei este la Ministerul Turismului care acordat titlul de staţiune de interes naţional pentru zona Padina - Peştera. 

"Lucrurile trebuie făcute cu cap. E prea frumoasă zona ca să nu se facă ceva frumos. În ani de zile vom avea o staţiune acolo. Cel puţin 10 ani cred eu că vor dura lucrările. O pârtie de ski este necesară. Se pot face pârti în toate direcţiile, e o zonă ideală. Valea Dorului o să fie nimic pe lângă noi. Unde te uiţi, în Nord sau Sud, este o zonă ideală pentru pârtii", mai spune şeful Salvamont.

padinaski


Guvernul a aprobat, joi, 15 maratie, atestarea unor localităţi sau părţi din localităţi ca staţiuni turistice de interes naţional sau local şi modificarea anexei nr.5 la Hotărârea Guvernului nr.852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice. Pe lista staţiunilor turistice de interes naţional se află şi Zona Peştera-Padina, din comuna dâmboviţeană Moroeni.

Drumul, marea problemă

Decizia este una benefică pentru zona Padina, unde urmează să se vor construiasă pârtii de schi, piscine, instalaţii de transport pe cablu, dar şi noi unităţi de cazare. De asemenea, autorităţile anunţă că se vor reabilita şi moderniza drumurile care duc spre staţiune. 

Investitorii din domeniul turismului pot accesa finanţări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice. Prin realizarea acestor proiecte, localităţile se vor dezvolta din punct de vedere turistic, ceea ce va determina o creştere a numărului turiştilor de pe piaţa internă şi externă.

Zona Padina - Peştera este în atenţia autorităţilor judeţene de ani buni, care vor să dezvolte în Munţii Bucegi o staţiune montană de interes naţional. Însă, după asfaltarea Drumurilor Judeţene DJ 713 şi DJ 714 autorităţile s-au confruntat cu o problemă: numărul mare de turişti.

În urmă cu doi ani, preşedintele de atunci al CJD, Adrian Ţuţuianu, anunţa că abia în 10 ani s-ar putea ajunge în acest pas. Iată că lucrul acesta se întâmplă mai devreme.

padinaski

FOTO Asociaţia Turistică Peştera Padina

Canalizare şi apă

Primăria Moroeni se va apuca, în primă fază de rezolvarea problemelor ce ţin de canalizare şi alimentare cu apă.

"Noi ne vom apuca în primă fază de studiul de fezabilitate pentru apă şi canal. Încercăm să vorbim cu proprietarii în vederea exproprierii între proprietăţi şi Drumul Judeţean, urmând să ne apucăm de ecologizare. Trebuie să vedem şi ce se întâmplă cu pârtiile respective", a declarat primarul counei Moroeni, Mihai Moraru. 

     

CUM SE PREZINTĂ ZONA ÎN MOMENTUL DE FAŢĂ

La acest moment în zona montană din Dâmboviţa sunt câteva cabane şi un singur hotel. Prima discuţie despre realizarea unei staţiuni montane la Padina-Peştera s-a făcut în 2009, când ministrul Turismului de la acea dată, Elena Udrea, a participat, la Peştera, la conferinţa "Bucegi - investiţie în viitor".

De ce are nevoie zona Padina - Peştera pentru a deveni staţiune de interes naţional
De ce are nevoie zona Padina - Peştera pentru a deveni staţiune de interes naţional

Proiectul prezentat în această conferinţă prevede dezvoltarea zonei turistice Padina - Peştera prin construirea de pârtii de schi, de piscine, instalaţii de transport pe cablu pentru persoane, echipamente pentru producerea zăpezii artificiale şi echipamente de iluminat nocturn al pârtiilor, precum şi reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere. 

Proiectul de dezvoltare a zonei turistice Padina - Peştera prevede construirea a patru pârtii, care au lungimi cuprinse între 800 şi 3.400 de metri.

De asemenea, proiectul prevede construirea de piscine, ştranduri şi bazine de kinetoterapie. După anunţarea proiectului de realizare a staţiunii Padina-Peştera, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a început exproprierea unor terenuri în zonă pentru construirea de pârtii. 

CITEŞTE ŞI:

Ţuţuianu, despre zona Padina-Peştera: „După ce am asfaltat drumul ne-am trezit cu un val de turişti"“

De ce are nevoie zona Padina - Peştera pentru a deveni staţiune de interes naţional

Preşedintele CJ Dâmboviţa anunţă că în 10 ani va fi gata staţiunea turistică de interes naţional de la Padina-Peştera

10 lucruri ciudate despre Peştera Ialomiţei din Bucegi, locul unde întâlneşti fecioare zănatice cu ochii sclipind de puteri magice

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite