FOTO Constructor acuzat că a distrus o şcoală. Clădirea, plină de igrasie şi mucegai de sus până jos. „Este de râs“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploile şi zăpada din anul trecut au distrus clasele de la etajul 1 şi de la parter. Pereţii s-au crăpat, parchetul s-a umflat, iar mucegaiul şi igrasia sunt la tot pasul.
Ploile şi zăpada din anul trecut au distrus clasele de la etajul 1 şi de la parter. Pereţii s-au crăpat, parchetul s-a umflat, iar mucegaiul şi igrasia sunt la tot pasul.

Una dintre cele mai bune şcoli din judeţul Dâmboviţa a ajuns o ruină. Nimeni nu s-a gândit că un proicet de reabilitare care ar fi trebuit să asigure condiţii mai bune pentru elevi şi profesori avea să treansforme clădirea într-un loc plin de mucegai şi cu pereţi scorojiţi.

Este vorba de Şcoala “Elena Donici Cantacuzino” din Pucioasa, iar proiectul de reabilitare şi extindere, în valoare de 2,5 milioane de lei, prevedea mansardarea şi acoperirea unităţii şcolare.

Constructorul a decopertat clădirea şi a lăsat-o aşa câteva luni de zile, spun atât conducerea şcolii, cât şi primăria. Ploile şi zăpada din anul trecut au distrus clasele de la etajul 1 şi de la parter. Pereţii s-au crăpat, parchetul s-a umflat, iar mucegaiul şi igrasia sunt la tot pasul.

pucioasa scoala

Lucrarea nu înaintează din lipsa materialelor

pucioasa scoala

“Nu am tot ce îmi trebuie. E vorba de holşuruburi, e vorba de materiale în plus pentru că sunt modificări şi sunt diferenţe între proiecte şi partea de sus. Nu sunt complicate, dar aici trebuie să vină contractantul, pentru că trebuie vorbit cu proiectantul şi împreună să hotărască aşa ceva. Eu sunt doar un executant. S-a distrus. Pereţii se pot reabilita. Contractantul ar trebui să repare pe chetuiala sa. Este de răs să nu ai holşuruburi”, ne-a spus Radu Diaconescu, reprezentantul subcontractorului “Radu şi Răzvan”, din Pucioasa.

“E inadmisibil aşa ceva”

Termenul de finalizare a lucrării a fost prelungit, de la mai 2015, la august 2015. Profesorii se tem că nici această prelungire de termen nu va fi de ajuns pentru ca elevii să poată începe noul an şcolar în şcoala lor.

“Nu se pot continua lucrăile pentru că nu sunt materiale. Constructorii stau degeaba în soare. Din 14 mai 2014 şi până în decembrie 2014 s-a stat degeaba, iar clădirea nu a fost acoperită.  Rezultat se vede. Parterul şi etajul I au fost distruse. Noi am ieşit din această şcoală în condiţii normale. Şcoala a fost acreditată, a avut toate condiţiile funcţionării unei instituţii şcolare. A fost o şcoală foarte bună. Poriectul iniţial, început pentru mansardare şi acoperiş, nu prevede şi reconstrucţia interiorului. Pentru aceasta s-a depus un nou proiect de către Primăria Pucioasa. Cred că nici anul acesta nu va terminată şcoala. Contractantul principal nu e capabil să termine lucrarea, nu oferă materiale de construcţie. E inadmisibil aşa ceva”, ne-a declarat,  directoarea Şcolii “Elena Donici Cantacuzino”, Claudia Ionescu.

pucioasa scoala

Proeictul prevede extinderea, prin mansardare, cu încă 7 săli de clasă, însă lucrările sunt executate în proportie de doar 30%. Mai mult, constructorul nici nu a inceput să facă scara interioară pentru ca elevii să ajungă la noile săli de clasă de la mansardă.

“Noi tot sperăm că vom intra în şcoală. Suntem în iunie, ni se promite că vom intra în august. Dacă evaluăm puţin situaţia este puţin probabil ca până în 20 august să poată fi finalizată această lucrare pentru că acum nu mai este vorba doar de mansardare, ci şi de tot interiorul, care a fost distrus de ploi şi zăpadă”, a spus Taisia Trifu, preşedinta Asociaţiei de Părinti.

Cei 700 de elevi ai şcolii învaţă în acest moment în trei schimburi la trei şcoli diferite din oraş, însă nu mai au speranţa că din tomnă vor revenii la şcoala Elena Donici Cantacuzino.

pucioasa scoala

 “va fi tras la răspundere”

Autorităţile locale spun că vor încerca să traga la răspundere constructorul pentru stricăciunile făcute.

“Prea mult nu putem face pentru că încă ne află sub contract. Urmează să ne mai întâlnim şi să vedem în ce condiţii putem întrerupe contractul pe cale amiabilă, pentru că altfel numai în instanţă se pot lămuri lucrurile. Se pare că e într-o mare problemă financiară (n.r: constructorul) şi din care nu poate să iasă. Evident că va fi tras la răspundere pentru orice neîndeplinire a obligaţiilor şi pentru distrugerile de acolo”, ne-a spus Dănuţ Bădău ,primarul oraşului Pucioasa.
pucioasa scoala

Patronul firmei care a căştigat acest proiect este, însă, de alta părere. Spune că pereţii erau mucegăiţi înainte să preia lucrarea şi că are puterea financiară să finalizeze proiectul .

 “Sunt în termenul contractual. Şcoala trebuia decopertată. Pe perioada iernii a fost acoperită clădirea, cu un acoperiş provizoriu. Nu a fost lăsată aşa. Discuţia asta am mai purtat-o şi cu drectoarea şcolii şi nu ştiu de ce mai continuă discuţia asta. Aprovizionare s-a făcut periodic acolo. De altfel şi zilele trecute a fost un camion cu materiale acolo. Că nu s-or fi comandat nişte holşuruburi...e lucrare mare. Nu cred că au stat în loc pentru că nu aveau nişte holşuruburi. Lucrurile nu stau chiar aşa”, a declarat Bogdan Dumitrescu, administrator Antrepriză de Construcţii Montaj Alpha Group SRL Caracal.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 2,5 milioane de lei, din care, contribuţia UE este de 1,5 mil. lei, a Guvernului  Romaniei de 300 .000 de lei, iar a Primăriei Pucioasa 700.000 de lei.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite