FOTO Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte, prezent la Târgul European al Castelelor

FOTO Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte, prezent la Târgul European al Castelelor

Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte a fost prezent în perioada 24 - 25 mai, la Târgul European al Castelelor, ediţia a V-a, organizat la Castelul Corvinilor din municipiul Hunedoara. Evenimentul este unul unic în România şi promovează frumuseţea monumentelor istorice din ţară şi din Europa.

 
În cadrul evenimentului, Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte a făcut cunoscută oferta turistică a judeţului Dâmboviţa şi prezintă principalele elemente de atracţie turistică şi istorică.
 
Curtea Domnească din Târgovişte reprezintă un complex de clădiri şi fortificaţii medievale ce au avut rol de reşedinţă a unor voievozi ai Ţării Româneşti şi, totodată, punct relativ important în sistemul defensiv al ţării.

În 1427, în memoriile sale, cruciatul Hans Schiltberger, menţioneză oraşul Târgovişte drept capitală a Ţării Româneşti, alături de Argeş. Cruciatul Hans Schiltberger a participant la expediţia militară ce s-a încheiat cu înfrângerea de la Nicopole. Dar, deoarece această lucrare a fost editată 31 de ani ulterior, se presupune că în 1396 oraşul avea deja fortificaţii, ca orice capitală a vremii.

În actele interne, Curtea Domnească este atestată în timpul lui Mircea cel Bătrân când, într-un act al fiului şi asociatului său la domnie, Mihail I, datat 1417-1418, se vorbeşte despre "[...]însuşi oraşul domniei mele Târgovişte[...]" (DRH, B, vol.I). Din acest act se poate înţelege că, la acea dată, aici funcţiona o reşedinţă voievodală, fortificată desigur. De altfel, săpăturile arheologice confirmă această supoziţie, datând perioadei lui Mircea cel Bătrân: o casă, prima biserică-paraclis, o curtină şi urme ale unei palisade (palancă) de lemn de mici dimensiuni.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările