FOTO Comicul Bulă şi odiosul Ceauşescu au ajuns personaje de expoziţie la Râul Alb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintr-o pasiune, a ajuns să creeze un mic muzeu, spre bucuria celor mici, dar şi a celor mari. Un târgoviştean a realizat zeci de desene, cele mai multe înfăţişând personaje celebre cum ar fi Vlad Ţepeş, Ceauşescu sau comicul Bulă, pe care le-a donat, de Crăciun, Muzeului de Arheologie din comuna natală, Râul Alb, din judeţul Dâmboviţa. După închiderea expoziţiei, Vasile Neagu spune că va dona desenele elevilor.

Toată colecţia, de aproape 50 de desene, a realizat-o într-o lună de zile

“E o pasiune mai veche de-a mea. Deja am în comuna natală, la Muzeul de Arheologie, o expoziţie pe care am deschis-o cu ocazia sărbătorilor pascale. De fapt, am vrut să înlocuiesc desenele de atunci cu altele. Mi-a plăcut să desenez, pentru că în desen te regăseşti altfel decât în alte domenii. Dacă în poezie trebuie să ai anumite vise ca să poţi să creezi versuri, la desen orice imagine vezi în faţa ochilor, o poţi transpune pe hârtie. Am lucrat la toate materialele o lună de zile. Perioada depinde foarte mult în ce lucrez, dacă lucrez în tuş, în creion sau în cariocă. Am încercat să suprind cât mai multe idei: portrete istorice, personalităţi, flori, peisaje, în general de la ţară. De fapt, tematica se bazează mai mult pe ceea ce găsim în mediul rural, decât la oraş, cu excepţia personalităţilor, acestea fiind la nivel naţional”, ne explică Vasile Neagu.

Ceauşescu şi Bulă, printre favoriţi

Târgovişteanul, mare iubitor de artă şi de frumos, nu a uitat nici de perioada în care au trăit dacii. A transpus prin desen, chiar şi heraldică sau perioadele de haiducie, în care Radu lui Anghel făcea legea. Bineînţeles, din “tolba cu desene” nu putea să lipsească “odiosul”, cunoscut în toată lumea.

“Am realizat şi idei dacice, începând cu Decebal. Am trecut  şi prin epoca de aur, a lui Nicolae Ceauşescu, care nu putea să lipsească bineînţeles. E o perioadă a istoriei şi fără să ne dăm seama că facem o mare greşeală când uităm de ea. Am continuat cu desenele până la mult mediatizatul Bulă, care dacă stăm bine să ne gândim, este personajul numărul mondial, în ceea ce priveşte umorul.  Eu nu cunosc altă ţară care să aibă un personaj, fie el şi ficţiune mai cunoscut decât Bulă. A trecut prin istorie, prinzându-i pe Vlad Ţepeş, Petru Rareş, chiar şi haiducii sunt prezenţi în bancurile cu el. Îl amintim aici pe vestitul haidcu Radu lui Anghel. Îmi plac şi heraldica şi stemele. Am încercat să îmi imaginez idei noi despre steme. De fapt am creat şi stema comunei mele natale, Râul Alb”, mai spune Vasile Neagu. 

“Decât să las o casă frumoasă, mai bine las o carte, care rămâne pentru eternitate”

Neagu a deschis cu aceste desene, o nouă expoziţie, Căminul Cultural din Râul Alb, chiar de Crăciun. Spune că după Anul Nou, când vor începe şcoala, elevii vor primi din partea sa toate lucrările realizate de el.  

“Mi-am amenajat în Căminul Cultural un colţ, în care încap 30 de desene format A4. Nu vreau nici să poluez atmosfera din muzeu. Folosesc doar aţă din câlţi, cuie din lemn şi nişte agrafe cu care prind desenele. E foarte simplu de afişat şi foarte simplu de înlocuit atunci când vreau să deschid o nouă expoziţie. În plan am să scriu o carte despre comuna mea natală. Am început-o, nu am reuşit să o termin. Există nişte monografii despre comuna Râul Alb, foarte interesante, dar ele nu cuprind totul despre comuna mea. De fapt, ştiţi că mai bine laşi în urmă o carte decât o casă. Cel puţin eu aşa mi-aş dori. Decât să las o casă frumoasă, care oricum, în câţiva ani se degradează, o carte rămâne pentru eternitate”, a conchis târgovişteanul.

CITIŢI ŞI:

Vasile Neagu, frezorul care are o colecţie de articole sportive

Închisoare pentru o chelneriţă! O legendă a fotbalului românesc, închisă pentru lovituri cauzatoare de moarte

FOTO Un fan adevărat: „Dolănescu-i printre stele”

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite