FOTO Condiţiile de lux din puşcăria de la Găeşti în care este închis Victor Babiuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministru al Apărării va putea cere eliberarea condiţionată peste şase luni. Foto: Mediafax
Fostul ministru al Apărării va putea cere eliberarea condiţionată peste şase luni. Foto: Mediafax

Fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, condamnat la doi ani de puşcărie alături de Gigi Becali, în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, trăieşte după gratii, la Găeşti, mai ceva ca într-o pensiune: uşa celulei îi e mereu deschisă şi se poate relaxa la bibliotecă, în atelierele de pictură ori dans, la sala de fitness sau poate lua cursuri de dresaj canin.

Miros de gazon proaspăt tuns, rondele de flori puse una după alta, alei largi,  curate ca-n palmă, verdeaţă peste tot. Dintr-un minut în altul, te aştepţi să vezi fete şi băieţi, cu ghiozdănele în spate, zburdând dintr-o clădire în alta, ca într-un mare pension. Sau poţi crede, pentru o clipă, că ai ajuns într-o bază turistică ori de agrement. Un domn în uniformă te aduce, însă, imediat cu picioarele pe pământ: ”Aţi intrat în Penitenciarul Găeşti! Pe cine căutaţi?”. 

După o prezentare scurtă, domnul în uniformă ne însoţeşte într-un tur al unei puşcării de lux cu regim deschis, aflată la 35 de kilometri de Târgovişte. Vedeta închisorii este fostul ministru Victor Babiuc, care va sta, pentru doi ani, aici, fiind condamnat în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării, în acelaşi dosar cu Gigi Becali. Viaţa lui Babiuc, după gratii, este cel puţin una relaxantă, la fel ca şi a celorlalţi peste 500 de colegi încarceraţi la Găeşti.

”Nu te simţi la închisoare”

Fostul Centru de Reeducare pentru Minori Găeşti s-a transformat, anul trecut, în penitenciarul cu acelaşi nume. Condiţiile au rămas, însă, ideale: ateliere de pictură sau de dans, bază sportivă cu terenuri de fotbal, tenis ori baschet, cursuri de dresaj canin, astea sunt doar câteva dintre facilităţile de care au parte deţinuţii de la Găeşti. Şi pentru ca totul să fie pe gustul celor închişi, mâncarea e una pe cinste. 

Victor Babiuc

”Aici, faţă de alte penitenciare, sunt condiţii perfecte. Pe nicăieri nu am văzut paturi din lemn sau saltele de tip Relaxa şi am umblat mult, pe la închisori din Bucureşti, Timişoara sau Jilava. La Găeşti, mâncarea este bună. Aici nici nu te simţi la puşcărie”, ne-a mărturisit Adrian, unul dintre cei peste 500 de deţinuţi.

„Puşcăria e foarte curată şi se mănâncă exact ca la restaurant. E penitenciar de VIP-uri. Toată ţara ştie că Penitenciarul Găeşti e cel mai tare. Conducerea s-a gândit la fiecare aspect. Am fost şi la Ploieşti, la Craiova, dar ca aici nu am găsit condiţii niciunde”, ne convinge Elvis, un alt deţinut.

Deţinuţii au dreptul la opt ore de relaxare în fiecare zi, patru dimineaţa şi patru seara, în care pot face aproape orice îşi doresc: pot participa la ateliere de arte, pot învăţa să cânte sau pot merge la bibliotecă. Ei se mai pot relaxa la baza sportivă din incinta penitenciarului, care cuprinde o sală de sport dotată şi cu aparate de fitness, pot juca fotbal, baschet sau tenis sau pot lua lecţii de dresaj canin. În weekend-uri sau când sunt transmise meciuri importante la TV, toată suflarea iese din celule şi se îndreaptă spre sala de sport, acolo unde se găsesc televizoare Full HD. De asemenea, cei care doresc, pot munci în cele opt ore pe care le au la dispoziţie în fiecare zi, la o unitate de pe raza oraşului Găeşti.

Victor Babiuc, deţinutul singuratic

Turul nostru în penitenciar a continuat din cameră în cameră. Puşcăria nu este hotel, însă ne dăm repede seama că, aici, cultul pentru curăţenie, educaţie şi prietenie este bine păstrat încă de pe vremea când funcţiona centrul dedicat reeducării minorilor. 

Victor Babiuc

Despre Victor Babiuc, cel mai notoriu nume din puşcărie, se ştie, după gratii, că este un singuratic. “Este un tip tipicar, stă singur şi nu-i place să facă conversaţie cu cei încarceraţi aici. Îşi petrece mult timp la bibliotecă, preferă să citească decât să stea la taclale. Până acum nu a ieşit din închisoare, deşi are regim deschis. Se mai duce din când în când la biserică, unde se spovedeşte şi mai schimbă cu preotul o vorbă, două”, îl caracterizează colegii de detenţie pe fostul ministru al Apărării. 

Aceiaşi colegi mai susţin că Babiuc vorbeşte la telefon cu familia, iar singurele vizite pe care le-a primit au fost din partea rudelor. Fostul ministru al Apărării beneficiază şi de un card de cumpărături, pe care îl poate folosi la magazinul penitenciarului. “Noaptea are uşa de la celulă deschisă, având in vedere că este foarte cald, însă nu are vreo facilitate în plus faţă de ceilalţi deţinuţi. Pentru toţi e la fel”, spune un alt puşcăriaş.

Îşi poate găsi un job

„Nu ştiu dacă putem defini penitenciarul de la Găeşti un penitenciar destinat personalităţilor. Oricum, asta nu ţine de noi, ci de o comisie specială. Condiţiile de la Penitenciarul Găeşti sunt mai mult faţă de ce există în restul ţării, cu atât mai mult cu cât instituţia a fost gândită ca una pentru reeducarea minorilor. În plus, una e să ai 550 – 600 de deţinuţi şi alta e să ai, ca la Jilava sau Rahova, câteva mii”, ne-a declarat comisarul-şef Adrian Vulpescu, psiholog şi purtător de cuvânt al Penitenciarului Găeşti.

Victor Babiuc

În data de 12 iulie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 din Bucureşti au admis cererea lui Victor Babiuc de executare, în regim deschis, a pedepsei de doi ani de închisoare cu executare, primită în dosarul privind schimbul de terenuri dintre Gigi Becali şi MApN. În plus, ca deţinut la Găeşti, Babiuc poate ieşi zilnic din penitenciar, pentru a merge la muncă. Singura problema e că, în Găeşti, acolo unde i s-ar permite să lucreze, nu-şi poate găsi prea uşor un loc de muncă. 

Dormitoare cu patru paturi şi toalete proprii

Istoria unităţii penitenciare Găeşti a început în anul 1966, când, aici, s-a înfiinţat  Institutul Special de Reeducare Minori (ISRM), fiind aduşi copii şi tineri din toată ţara. În institut se urmărea ca minorii să capete un nivel adecvat de cunoştinţe generale şi, în acelaşi timp, să se califice într-o meserie care să le permită integrarea în societate. Activităţile educative organizate urmăreau încurajarea talentelor, formarea şi cimentarea trăsăturilor moral-civice, organizarea timpului liber, dezvoltarea spiritului de competiţie prin participarea la concursuri artistice şi sportive.

Gazon cu nocturnă

Din 1972, unitatea devine Centrul de Reeducare Minori Găeşti. Cei din centru erau repartizaţi, în funcţie de vârstă, la şcoală generală sau cea profesională şi puteau obţine un atestat de mecanici auto, lăcătuşi mecanici, electricieni sau sudori. 

Şcoala avea, la vremea respectivă, o capacitate de 300 locuri pentru băieţi şi o secţie de fete, cu peste 100 de locuri. În perioada 2002–2003, în Centrul de Reeducare Găeşti au avut loc o serie de transformări, mai ales în privinţa dotărilor.

Victor Babiuc

Astfel, prin renovarea pavilionului, s-au reorganizat dormitoare cu patru-şase paturi, cu toalete proprii. Sala de sport a fost complet renovată, fiind transformată într-o sală polivalentă unde se pot desfăşura atât activităţi sportive cât şi manifestări artistice, serbări şcolare, carnaval şi altele. A mai fost amenajat şi un teren de mini-fotbal, cu gazon şi cu instalaţie de iluminat în nocturnă. Toate aceste dotări le-au moştenit , acum, deţinuţii. 

Condiţii de securitate, mai scăzute

Transformarea din Centru de Reeducare în Penitenciar a fost luată în baza unei hotărâri de Guvern din decembrie 2012. Aşa cum apare şi în nota de fundamentare, s-a impus această transformare datorită creşterii numărului deţinuţilor, în special în rândul adulţilor. În acelaşi timp, numărul minorilor din centrul de reeducare scăzuse foarte mult. 

„Şi din punct de vedere arhitectonic, dar şi din cel al siguranţei deţinerii, un centru de reeducare se putea adapta mai uşor unui penitenciar cu regim deschis, pentru că, aşa cum aţi văzut, condiţiile de securitate sunt mult mai scăzute decât la un penitenciar de maximă siguranţă. Atunci, fiind şi aproape de Bucureşti, s-a luat această măsură în privinţa Penitenciarului Găeşti. În funcţie şi de zona de domiciliu, minorii au fost transferaţi în centrele din Bacău şi Timiş, iar noi am ajuns să avem 550 de deţinuţi adulţi, toţi cu sistem de executare în regim deschis”, a declarat comisarul-şef Adrian Vulpescu, psiholog şi purtător de cuvânt al Penitenciarului Găeşti. 

Acesta mai susţine că generaţiile de minori reeducate aici părăseau centrul cu un bagaj mediu de cunoştinţe. ”Minorii se învăţau cu un program: în fiecare zi se trezeau la o anumită oră, mergeau la micul dejun, apoi mergeau la şcoală, luau masa de prânz şi, după aceea, participau la activităţi sportive”, a mai spus Vulpescu. 

Condiţii pentru regimul deschis

Potrivit legii privind executarea pedepselor, regimul deschis se aplică deţinuţilor condamnaţi la cel mult un an de puşcărie. Babiuc, condamnat la doi ani de închisoare, are, însă, alte avantaje. 

Potrivit Codului Penal, condamnaţii bărbaţi trecuţi de vârsta de 60 de ani, cum e şi cazul fostului ministru Babiuc (75 de ani), pot fi eliberaţi condiţionat după executarea unei treimi din durata pedepsei. Persoanele condamnate care execută pedeapsa în acest regim sunt cazate la comun, se pot deplasa neînsoţite în interiorul penitenciarului, pot presta muncă şi pot desfăşura activităţile educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială în afara unităţii de detenţie, fără supraveghere.

În cazul fostului ministru al Apărării, acesta va putea cere eliberarea condiţionată peste şase luni, întrucât două le-a petrecut deja după gratii. 

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite