FOTO Alunecări de teren la Bărbuleţu: „Eu aveam o grădină frumoasă aici. Acum au ieşit stânci la suprafaţă“

FOTO Alunecări de teren la Bărbuleţu: „Eu aveam o grădină frumoasă aici. Acum au ieşit stânci la suprafaţă“

În locul în care fiecare gospodar ştia că are o suprafaţă împrejmuită, acum, se văd adevărate piramide şi cratere uriaşe, în mijlocul cărora s-au format lacuri imense

După ce anul trecut a fost lovită de grindină, comuna dâmboviţeană Bărbuleţu este din nou încercată de Dumnezeu. Ploile îndelungate au creat adevărate cratere de zeci de metri lungime şi adânci de zece metri, pe o suprafaţă totală de 25 de hectare de livezi.

 
Sătenii spun că de când se ştiu, nu au văzut aşa ceva. „De vineri a început pământul să o ia la vale. Nu am pomenit aşa ceva. A plecat şi pădurea. Nu mai avem ce alege din pomii fructiferi”, ne-a spus Romică Tudor.
 
„Eu aveam o grădină frumoasă aici. Acum s-a întins pământul şi nu se mai vede nimic. Nu te poţi pune cu natura. Pe aici intram cu tractorul. Acum abia mergi cu piciorul. Au ieşit stânci la suprafaţă. S-au format lacuri”, ne spune Constantin Gagiu.
 
Nu se mai cunosc parcelele
 
În locul în care fiecare gospodar ştia că are o suprafaţă împrejmuită, acum, se văd adevărate piramide şi cratere uriaşe, în mijlocul cărora s-au format lacuri imense. Alunecările de teren s-au întins pe 25 de hectare de pomi fructiferi care, acum, nu mai poate fi folosită.
 
Primarul comunei, Marian Alexe, se zbate acum să îi ajute pe oameni, ca măcar subvenţiile de la Uniunea Europeană să nu le piardă. 
 
Pagubele sunt greu de estimat. Mâine o să vină o comisie de la Prefectură şi ISU pentru evaluarea pagubelor. După părerea mea, e o alunecare de teren pe o suprafaţă de 25 de hectare, majoritatea de livadă, dar şi vreo 5 hectare de pădure. În urmă cu două zile era un deal normal. Acum s-au format cratere de cel puţin 10 metri adâncime. E o situaţie foarte grea. Trebuie să le facilităm oamenilor accesul către grădinile lor. Ne trebuie utilaje mari. Problema e că unii proprietari au proiectele depuse pe 112 şi declarate la APIA, de 10-11.000 de euro. Zona nu va mai putea fi folosită. Alunecări de aşa amploarea nu au mai fost până acum în Bărbuleţu”, a declarat Marian Alexe, primarul comunei Bărbuleţu.
 
Din fericire, zona locuibilă nu a fost atinsă de alunecări, însă casele oamenilor se află la câteva sute de metri de zona afectată.
Imagini din aceeasi galerie
  • Marian Alexe, primarul comunei Bărbuleţu
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: