Fostul Liceu Militar „Nicolae Filipescu”, de la Mănăstirea Dealu, locul unde a studiat ultimul rege al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai împreună cu colegii de clasă, la Mânăstirea Dealului (iunie 1934). FOTO: clasapalatina.wordpress.com
Regele Mihai împreună cu colegii de clasă, la Mânăstirea Dealului (iunie 1934). FOTO: clasapalatina.wordpress.com

Clădirile fostului liceu militar de la Mănăstirea Dealu, unde a fost instruit în tinereţe Regele Mihai I, au fost date în folosinţă gratuită, de către Primăria Târgovişte, Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi din România, în 2018.

Scopul cedării clădirilor fostului liceu a fost realizarea unui centru pentru recuperarea militarilor întorşi din teatre de operaţiuni. Dreptul de folosinţă a fost dat pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii. Condiţia este ca, în cinci ani de la data preluării în folosinţă a imobilelor, să se realizeze investiţia. Lucrurile se mişcă greoi acolo, din lipsa fondurilor, dar militarii fac tot ce le stă în putere. Locaţia a fost acordată în 2018, chiar în anul în care am sărbătorit centenarul Marii Uniri, Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi din România. 

Clădirile de la Mănăstirea Dealu au stat nefolosite câţiva ani, după ce s-a desfiinţat spitalul municipal care funcţiona acolo. O asociaţie a avut în folosinţă locaţia pentru a construi un centru medical, însă nu a realizat lucrările necesare, iar clădirile au revenit recent în patrimoniul municipalităţii. 

Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi din România este formată în anul 2014, iar la ora actuală numără peste 10.000 de membri: militari, poliţişti, veterani, veterani cu dizabilităţi, adică militari răniţi, văduve şi 2.000 de membri asociaţi din societatea civilă.

Regele Mihai - Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu

INterior Mănăstirea Dealu. FOTO: muzeedambovitene.ro

Istoria Liceului Militar

Liceul Militar „Nicolae Filipescu”, creat din iniţiativa ministrului de Război căruia îi poartă numele, îşi deschidea cursurile în octombrie 1912. Principele Mihai a fost înscris la acest liceu pe 22 octombrie 1930. 

Liceul a funcţionat până în 1940, timp în care, pe băncile lui au studiat Regele Mihai I, Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul Gărzii de Fier, Radu Tudoran, celebrul scriitor al romanului de aventuri „Toate pânzele sus!”, regizorul Sergiu Nicolaescu sau îndrăgitul actor Victor Rebengiuc.

Regele Mihai - Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu


Liceul militar. FOTO clasapalatina.wordpress.com

Iniţiatorul proiectului de construcţie a liceului a fost Nicolae Filipescu, om politic şi fost primar al Bucureştiului. Acesta a fost în vizită la mai multe şcoli militare de renume din Franţa şi Germania înainte de a concepe planurile pentru desfăşurarea activităţilor de la Dealu.

Regele Mihai - Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu

Regele Mihai - FOTO: wikipedia.org

Ultima dată, Regele Mihai I a venit în vizită la Mănăstirea Dealu în iunie 2010 şi şi-a amintit cu plăcere de perioada în care a făcut liceul acolo.

Înainte de a se înfiinţa Liceul Militar, la începutul veacului al XX-lea, la Mănăstirea Dealu s-a mutat Şcoala copiilor de trupă. Abia din 1912 s-a înfiinţat liceul militar “Nicolae Filipescu", purtând numele celui care a stăruit mult la înfiinţarea sa.
 

Clădirile acestui liceu, care înlocuiseră edificiile fostei mănăstiri, s-au prăbuşit la cutremurul din 1940.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Militarii români îşi construiesc spital pentru tratarea traumelor de război. MApN recunoaşte în premieră că militarii suferă de sindrom post-traumatic

Poveştile militarilor răniţi pe fronturile din Irak şi Afganistan. Unii au rămas ţintuiţi în scaunul cu rotile, alţii - proptiţi în baston, dar tot s-ar întoarce pe front

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite