Fosta stareţă a Mănăstirii Dealu, Precuvioasa Maică Eufrasia Poiană, a trecut la cele sfinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maica Eufrasia a slujit pe Dumnezeu şi obştea monahală de la Mânăstirea Dealu, ţinând aprinsă flacăra credinţei
Maica Eufrasia a slujit pe Dumnezeu şi obştea monahală de la Mânăstirea Dealu, ţinând aprinsă flacăra credinţei

După o lungă şi grea suferinţă, a trecut la cele veşnice, Precuvioasa Maică Eufrasia POIANĂ, fosta stareţă a Mânăstirii Dealu din perioada 1960-2005. Ardeleancă de fel, Maica Eufrasia a avut ca îndrumător de licenţă pe părintele Stăniloaie.

Maica Eufrasia a slujit pe Dumnezeu şi obştea monahală de la Mânăstirea Dealu, ţinând aprinsă flacăra credinţei noastre străbune, în vremuri de restrişte şi nu numai, timp de 45 de ani, în credincioşie faţă de spiritualitatea noastră ortodoxă, în cea mai importantă mânăstire, necropolă voievodală, a Ţării Româneşti.

De-a lungul timpului, Maica Eufrasia a publicat diverse studii de spiritualitate monahală şi istorie bisericească în reviste din ţară şi din străinătate, reprezentând monahismul ortodox românesc la diferite congrese, simpozioane, ori întâlniri creştine, ortodoxe şi ecumenice.

Slujba de înmormântare va avea loc, vineri, 10 mai a.c., orele 14,00, la Mânăstirea Dealu.

Dumnezeu să o odihnească în pace, aşezându-o întru lumina şi iubirea Sa!

Istorie

Mănăstirea Dealu este o mănăstire de maici situată în comuna Aninoasa, la 6 kilometri de Târgovişte. Aici există o adevărată necropolă domnească, iar piesa principală este capul lui Mihai Viteazu. 

Fiu al lui Pătraşcu cel Bun, Mihai Viteazul este cel intrat în legendă prin faptul că, deşi condamnat la decapitare de către predecesorul său, Alexandru cel Rău, a rămas în viaţă refuzând să-şi plece grumazul pe butucul călăului şi a rămas semeţ şi drept, motiv pentru care călăul a mărturisit că nu poate lua viaţa unui astfel de om. Se ştie despre uciderea marelui voievod în Câmpia Turzii, undeva în Ardeal şi despre faptul că a fost decapitat, iar trupul i-a fost batjocorit şi lăsat să zacă undeva, în afara taberei. După trei zile, nişte sârbi îl îngropară pe furiş, iar capul a fost luat de către comisul Radu Florescu – cel care îl ajutase pe Mihai Viteazul ca să-si prezinte candidatura, când fusese numit domn al Ţării Româneşti – şi îngropat la Mănăstirea Dealu, lângă tatăl său, peste mormânt fiind aşezată o piatră prin grija lui Radu Buzescu.

Biserica Sf. Nicolae, care adăposteşte capului lui Mihai Viteazu, este unul din cele mai importante monumente ale evului mediu din Ţara Românească. Pictura care împodobise iniţial interiorul bisericii, o operă din 1515 a meşterului Dobromir din Târgovişte în colaborare cu Jitian şi Stanciu, nu s-a păstrat. În 1985 biserica a fost repictată de arhimandritul Sofian Boghiu. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite