Clădirea fostei Şcoli de Cavalerie de la Târgovişte ar putea prinde viaţă cu ajutorul fondurilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta Şcoală de Cavalerie se află pe lista de obiective propuse pentru reabilitare de Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Consiliul Judeţean Dâmboviţa are pregătite proiecte de atragere de fonduri europene în valoare însumată de circa 200 de milioane de euro, iar autorităţile spun că aşteaptă ghidurile de finanţare pentru a definitiva şi depune documentaţiile acestor proiecte.

''La momentul acesta suntem gata cu următoarele proiecte, deci aşteptăm să se deschidă sesiunea de depunere, să se publică ghidurile: conservarea, restaurarea şi valorificarea clădirii Şcolii de cavalerie; conservarea, protejarea, dezvoltarea şi valorificarea ansamblului monumental Curtea Domnească din Târgovişte; pe axa 3 - sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, suntem în curs de elaborare a proiectului pentru reabilitarea şi consolidarea sediului consiliului judeţean'', a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu. 

În prezent, în clădirea fostei Şcoli de Cavalerie, funcţionează Muzeul Comunismului. Turiştii pot vedea acolo locul execuţiei soţilor Ceauşescu, dar şi camerele în a dormit şi a fost judecat cuplu dictatorial.

Tot printre proiectele pregătite, preşedintele CJ Dâmboviţa a enumerat şi reabilitarea termică a unor clădiri în care funcţionează secţii ale Spitalului Judeţean Târgovişte, precum şi a unor clădiri în care se află centre sociale din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa. Un alt proiect este modernizarea drumurilor judeţene 720, 720B, 711, 101B, ce vizează traseul limită judeţ Prahova - Moreni - Gura Ocniţei - Răzvad - Ulmi - Târgovişte - Comişani - Bilciureşti - Cojasca - Butimanu - Niculeşti - limită judeţul Ilfov. 

Şcoala de Cavalerie „Ferdinand I”

În 1982, la Târgovişte, este mutată, din Bucureşti, Şcoala Specială de Cavalerie, formă superioară de învăţăâmânt superior. În 1895 – 1898, i se construieşte un pavilion administrativ în vecinătatea fostei Pieţe Centrale a Târgoviştei. 

Pe frontispiciul clădirii care se păstrează destul de bine şi astăzi, este inscripţionată deviza: „OFIŢERUL DE CAVALERIE TREBUIE SĂ FIE CĂLĂREŢ ŞI CAVALER”.

image

În 1907, la 1 iulie, Secţia de Cavalerie, de pe lângă Şcoala Miliatară de Infenterie din Bucureşti este transferată în cazarma Şcolii de Cavalerie. 

La 20 octombrie 1907, în prezenţa principelui moştenitor Ferninand, în acel moment inspector principal de cavalerie,  este pusă piatra de fundament a noului local al şcolii, pe Bulevardul Regelui Carol I, lângă gara oraşului, inaugurat la 20 octombrie 1909. 

image

Şcoala se întindea pe mai mult de 100 de hectare de teren, date de Primăria din Târgovişte către Administraţia Războiului.  

Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie de la Târgovişte  avea 4 grajduri cu câte 84 de cai fiecare, două manejuri, infirmerie de cai, potcovărie, magazii de furaje. La ele se adăugau spaţiile pentru ofiţeri şi tinerii soldaţi, inclusiv un cazinou pentru ofiţeri.

În 1916, ca urmare a ofensivei germane din Primul Război Mondial, la sud de Carpaţi,  Şcoala Pregătitoare de Ofiţeri de Cavalerie, - denumirea sa de atunci – este dislocată la Bârlad şi Botoşani. 

În 1918, Şcoala de Cavalerie este readusă la Târgovişte, în localul de pe Bulevardul Regele Carol I şi va funcţiona până în 1948, când ste mutată la Sibiu, fiind desfiinţată în 1954, odată cu dispariţie armei cavaleriei. Între 1918 – 1948 în cazarma Şcolii de Cavalerie, a fundţionat, în alterenanţă cu Garnizoana Sibiu, Şcoala de Ofiţeri de Rezervă de Cavalerie şi Şcoala de Subofiţeri de Cavalerie.

Citeşte şi:

Hipodromul din Târgovişte, locul de distracţie preferat de generalii din Armata Română în anii '40

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite