Foişor pe trei niveluri la Zimbrăria Neagra, pentru observarea, în siguranţă, a zimbrilor FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zimbrăria “Neagra” de la Bucşani este cea mai mare din ţară şi are 37 de exemplare, adulţi şi pui FOTO Ionuţ Dima
Zimbrăria “Neagra” de la Bucşani este cea mai mare din ţară şi are 37 de exemplare, adulţi şi pui FOTO Ionuţ Dima

Turiştii care aleg să viziteze cea mai mare zimbrărie din ţară, Neagra, de la Bucşani, au parte de o nouă atracţie. Vorbim de un punct de observare, înalt de 15 metri, care le permite să observe comportamentul zimbrilor în siguranţă.

La 20 de kilometri distanţă de Târgovişte, în pădurea de lângă comuna dâmboviţeană Bucşani, există singura rezervaţie de zimbri din sudul României şi cea mai mare din ţară. Întinsă pe 162 de hectare, Zimbrăria Neagra oferă vizitatorului posibilitatea de a privi de aproape acest animal impunător. Noul foişor a fost construit de Direcţia Silvică Dâmboviţa, cu 150.000 de lei, fonduri proprii.

“Acest observator a fost construit la iniţiativa turiştilor. Cel vechi nu asigura protecţie vizitatorilor, iar în ultimii ani, sub 5.000 de vizitatori nu au fost. Anul acesta, în timpul programului <Şcoala Altfel> au fost 1.200 de vizitatori. În weekend sunt în medie 50-100 de vizitatori. Vin maşini din Dâmboviţa, din Bucureşti şi alte judeţe. Cei mai mulţi s-au declarat încântaţi de investiţie pentru că se asigură, pe trei niveluri, vizibilitate maximă. Suntem dotaţi şi cu binocluri iar oamenii pot petrece timp minunat aici”, spune directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Costel Preda.

Îngrijiorii spun că pentru a-I observa în toată splendoarea pe zimbri, vizitatorii trebuie să vină la rezervaţie până în ora 12.00, atunci când vin să primească mâncare, mai ales când este perioada caldă, pentru că zimbrii merg după aceea în pădure şi stau sub arboret. 

Zimbrăria “Neagra” de la Bucşani este cea mai mare din ţară şi are 37 de exemplare, adulţi şi pui. Cei mai mici au câteva luni, iar cel mai bătrân are 13 ani. În urmă cu 2 ani au chiar 50 de exemplare. 

Foişor nou la Zimbrăria Neagra

Greutatea unui zimbru matur poate fi de 800 – 1.000 de kilograme. “Avem mulţi pui, a fost o iarnă blândă şi nu am avut niciun deces. Zimbrăria a fost înfiinţată în anii 90, iar rezervaţia a fost populată cu zimbri din Polonia”, a mai spus Preda.

Raportul egal între sexe şi “războaiele” între masculi

Pentru că la Bucşani, numărul masculilor este aproape egal cu al femeilor, apar destul de des dueluri între masculi. Ideal ar fi, spun îngrijitorii, ca un mascul să aibă la dispoziţie cinci femele. “Asta explică, uneori, comportamentul agresiv al zimbrilor. Ajung să se bată între ei. Ideală ar fi repartiţia unui zimbru la cinci femele”, spune unul dintre îngrijitori.

Zimbrăria Neagră a livrat, de-a lungul timpului, exemplare la grădina Zoologică de la Reşiţa, la rezervaţia Vânători Neamţ sau la Parcul Natural Simeria. Zimbrii mănâncă furaje concentrate, cheltuielile Zimbăriei “Neagra” se ridică la 300.000 de lei pe an. 

Este bine de ştiut că puteţi petrece la Zimbrăria Neagra şi mai mult de o zi, în apropiere fiind construită o cabană care oferă tot confortul, care poate fi închiriată cu 500 de lei pentru 24 de ore. Accesul se face pe DN72, pe drumul care leagă Târgoviştea de Bucureşti, prin Comişani. Distanţa de la Târgovişte până la zimbrărie este de aproximativ 20 de kilometri. 

Istoricii spun că ultimul zimbru autohton a fost zărit, în libertate, în anul 1783, la graniţa dintre Harghita şi judetele limitrofe ale Moldovei.  

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite