Focul imens izbucnit din senin pe insula îngheţată Groenlanda îi îngrijorează pe savanţi. Cât de rapid ne va afecta pe toţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: theconversation.com
FOTO: theconversation.com

Cel mai mare foc sălbatic înregistrat vreodată în Groenlanda a fost recent observat aproape de oraşul de coastă Sisimiut, unde savanţii cercetează retragerea gheţarilor. Incendiul a stârnit interesul public şi ştiinţific, nu doar pentru dimensiunea sa şi locul în care a izbucnit, ci şi pentru că este încă un alt semn de schimbare profundă a mediului în regiunea arctică, spun specialiştii.

Groenlanda este o „piesă” importantă în sistemul climatic global. „Foiţa de gheaţă”, care acoperă 80% din insulă, reflectă mult din energia soarelui înapoi în spaţiu, iar fenomenul poartă numele de "efect albedo".

Groenlanda este deosebit de vulnerabilă la schimbările climatice, temperaturile aerului din Arctica crescând în prezent la o rată dublă faţă de rata medie globală. Condiţiile de mediu îi fac frecvent pe specialişti să vorbească de "cel mai cald", "cel mai umed", "cel mai uscat".

Imagini pentru groenlanda
Imagini pentru groenlanda

FOTO: theconversation.com

Potrivit scientificamerican.com, în ciuda dimensiunilor sale, focul în sine reprezintă doar un alt incendiu în istoria incendiilor din Groenlanda. Nu există nicio îndoială că este ciudat să vorbim despre incendii în Groenlanda, deoarece gheaţa acoperă majoritatea insulei. Pădurile sunt, în esenţă, inexistente şi acest foc pare să fi cuprins ierburi, sălcii şi alte tipuri de vegetaţie.

Datele arată că pădurea boreală, care se extinde în Canada, Rusia, Alaska şi Europa de Nord, arde cu o rată fără precedent în ultimii 10.000 de ani.

Foiţa de gheaţă se topeşte

Între 2002 şi 2016, foaia de gheaţă a pierdut masa la o rată de aproximativ 269 gigatone pe an (nr. o gigatonă este echivalentul unui miliard de tone).

În aceeaşi perioadă, foaia de gheaţă a prezentat şi un comportament neobişnuit pe termen scurt. Sezonul de topire din 2012 a fost deosebit de intens - 97% din suprafaşa de gheaţă s-a topit. Zăpada s-a topit chiar şi în cel mai înalt punct din centrul insulei, unde gheaţa este îngrămădită la mai mult de 3 kilometri deasupra nivelului mării.

image

FOTO: theconversation.com

În aprilie 2016, Groenlanda a înregistrat temperaturi anormal de ridicate, iar permafrostul se dezgheaţă până la doi metri. În ciuda imaginii sale arctice, marginile Groenlandei sunt destul de bogate, în insecte, mai ales roiuri de ţânţari.  

Se aşteaptă ca încălzirea temperaturii din acea zonă să continue. Conform previziunilor temperaturile aerului arctic vor creşte în acest secol cu valori cuprinse între 2 şi 7,5 grade celsius.

Arcticul permafrost conţine peste 1.500 miliarde de tone de plante şi animale moarte. Atunci când permafrostul se dezgheaţă, această materie organică se va deteriora, eliberând carbonul şi metanul (un alt gaz cu efect de seră) în atmosferă.

Dacă se continuă dezgheţarea, se estimează că, până în 2100, permafrostul va emite 850-1.400 de miliarde de tone de CO2 (pentru comparaţie: emisiile globale totale în 2012 au fost de 54 miliarde tone de echivalent CO2). 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite