FILIERĂ Pensii ilegale de 10 milioane de euro numai în Dâmboviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

3.026 de persoane au beneficiat timp de zeci de ani de pensii de boală, cu ajutorul unei foste asistente medicale, care este cercetată în stare de libertate. Jumătate dintre foştii pensionari pe caz de boală au contestat în instanţă deciziile de sistare a veniturilor şi de recuperare a prejudiciului. Doar în 30 de cazuri, judecătorii le-au respins acţiunile.

Scandalul pensiilor de invaliditate fictive declanşat în judeţul Dâmboviţa în anul 2006 nu s-a stins nici acum. Conform unui control de audit al Casei Naţionale de Pensii, s-a stabilit atunci că, în 3.200 de dosare de pensionare pe caz de boală, s-au încălcat procedurile de încadrare într-un grad de handicap, dar şi cele de revizuire medicală.

Verificarea filă cu filă continuă şi acum, după cinci ani de zile, iar bolnavii închipuiţi primesc pe mai departe bani de la stat până când se emite nota de constatare şi apoi decizia de sistare a pensiilor. Pentru anul 2011, au rămas de analizat 800 de dosare. Lucian Pistriţu, directorul executiv al Casei de Pensii Dâmboviţa, crede că, în două luni de zile, instituţia pe care o coordonează va putea să definitiveze acest proces.

S-au recuperat doar 700.000 de lei


Prejudiciul adus statului prin plata acestor pensii de invaliditate depăşeşte 40 de milioane de lei, adică 10 milioane de euro. Raportându-se la termenul general de prescripţie de trei ani, Casa de Pensii Dâmboviţa a emis decizii de recuperare de la 2.226 de beneficiari pentru 26 de milioane de lei, din care s-au încasat abia 700.000 de lei.

Directorul Lucian Pistriţu spune că jumătate dintre foştii pensionari pe caz de boală au contestat în instanţă deciziile de sistare a veniturilor şi de recuperare a prejudiciului. „30 de acţiuni au fost respinse, în 187 de cazuri, judecătorii au apreciat că oamenii nu trebuie să restituie banii încasaţi, dar au menţinut dispoziţiile de suspendare a pensiei şi în alte 907 situaţii au anulat deciziile de revizuire. Au existat persoane care nu se mai prezentaseră la Comisia de Expertiză chiar şi din anul 2000. Poliţia şi DNA-ul efectuează cercetări în acest caz”, precizează Pistriţu.

Asistenta s-a izolat în casă


Investigaţiile i-au condus pe anchetatori către Maria Băleanu, fostă asistentă medicală la Centrul de Expertiză din Moreni, acolo unde erau înregistrate dosarele cu pricina. Maria Băleanu este suspectată că „inventa” boli, cu documente medicale doveditoare, tuturor celor care îşi doreau un venit de la stat. La percheziţia efectuată de poliţişti la domiciliul fostei asistente, în comuna Răzvad, pe strada Şcoala de Fete, s-au găsit: un scanner, un fotocopiator şi o imprimantă color, cu care se bănuieşte că îşi ducea treaba la bun sfârşit .

„Lua o adeverinţă medicală semnată şi parafată de medic, acoperea cu o hârtie albă partea cu datele personale ale pacientului, apoi o scana. Îi ieşea un document parafat, dar în alb, unde ea trecea alte date de identitate”, declară directorul Lucian Pistriţu. Ne-am dus şi noi la poartă la Maria Băleanu, dar, contrar obiceiului din trecut, când porţile erau deschise în faţa oricărui străin, acum nu ne-a întâmpinat nimeni. De altfel, vecinii ne-au avertizat că nu vom primi niciun răspuns, chiar dacă, spuneau ei, soţii Băleanu sunt acasă.

image

„Au făcut, domnule, tot felul de şmecherii cu pensionările şi chiar dacă au păţit ce au păţit, că a venit poliţia peste ei, tot răi au rămas. Nu mai vorbesc cu nimeni pe uliţa asta, de parcă am fi noi de vină”, ne-a spus un bătrân, pe care l-am rugat să ne indice casa Mariei Băleanu. Cert este că dosarul pensionărilor ilegale de la Moreni nu a ajuns încă în instanţă, fiind în continuare pe masa de lucru a procurorilor de la DNA Ploieşti.

8 din 10 sesizări se adeveresc

Marin C. este unul dintre cei 3.000 de dâmboviţeni care au investit pentru obţinerea unei pensii de invaliditate. A fost singura soluţie pe care a întrezărit-o, după ce a rămas fără serviciu. „Prima dată mi-a cerut nouă milioane de lei, apoi a mai vrut un milion, ca să mă scoată la pensie ca bolnav de plămâni”, spune bărbatul. Nici că se putea mai bine! A plătit 1.000 de lei şi, timp de 5 ani de zile, a primit lunar câte 500 de lei.

„Mulţi dintre ei au ajuns acum la limita de vârstă legală şi s-au pensionat cu acte în regulă. Le oprim în fiecare lună o treime din pensie până achită tot. Urmează să ne constituim şi parte civilă în procesul penal”, afirmă directorul Lucian Pistriţu. Şeful Casei de Pensii Dâmboviţa primeşte cam 10 sesizări într-o lună privind persoane care ar beneficia ilegal de pensie pe caz de boală. „Pe toţi cei împricinaţi îi trimitem la Institutul de Expertiză Medicală de la Bucureşti. În general, 8 din 10 reclamaţii se adeveresc”, precizează Lucian Pistriţu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite