Festivalul Naţional „DRACULA“, patru zile medievale, la umbra Turnul Chindiei. În Târgovişte se vor admira din nou domni şi domniţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bugetul evenimentului este de 350.000 de lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean este de 100.000, iar cea a Primăriei Târgovişte de 250.000 de lei. FOTO: LIVIU SUBŢIRICĂ
Bugetul evenimentului este de 350.000 de lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean este de 100.000, iar cea a Primăriei Târgovişte de 250.000 de lei. FOTO: LIVIU SUBŢIRICĂ

Vrem să facem din Târgovişte un oraş precum Sighişoara, care trăieşte efectiv din turism. Asta au declarat la unison, autorităţile din Dâmboviţa, care, astăzi, organizează prima ediţie a Festivalul Naţionale “Dracula”, festival care îl are în prim plan pe Vlad Ţepeş, fostul domnitorul al Ţării Româneşti.

Pe parcursul a patru zile, Curtea Domnească din Târgovişte va prinde viaţă şi va căpăta din nou măreţia de altă dată. Primarul Gabriel Boriga a spus că acest festival va fi doar o parte importantă din proiectul care prevede ca Târgoviştea să devină capitala culturală a României.

Vlad Ţepeş trebuie să fie un brad al Târgoviştei, o motivaţie destul de persistentă pentru a a atrage turişti, pentru a atrage bani, pentru a le oferi oamenilor o viaţă socială, cultură, la standarde înalte. Ne dorim Târgoviştea să devină capitala culturală a României. Avem tot mai mulţi susţinători, din cele mai variate medii politice, sociale, dar mai ales culturale. Dorim ca festivalul să crească în notorietate şi să devină, de ce nu, unul internaţional”, a declarat Gabriel Boriga.

festival dracula

Modelul de urmat în tradiţia culturală, dar în atragerea de turişti este Sighişoara. „Anul acesta este prima ediţie şi vom căpăta experienţă. Vrem să fie un moment în care să reafirmăm tradiţiile culturale şi istorice ale judeţului Dâmboviţa şi să ne punem în valoarea  moştenirea istorică impresionantă pe care o avem şi să aungem la un festival tematic asemănător celui de la Sighişoara, pentru că acolo vin circa 250.000 de oameni plătitori la muzeele din oraş. Un oraş ca Sighişoara trăieşte efectiv din turism şi ăsta trebuie să fie şi demersul nostru”, a spus Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Momentul solemn: ATACUL DE NOAPTE

Festivalul va începe astăzi, de la ora 18.00, cu târgul medieval tematic “ Negustori la poarta Cetăţii”, iar mai târziu, de la ora 21.00, va avea lor Parada Medievală. “Aproximativ 250 de persoane vor participa la această paradă. Vor fi domnitori celebri, vor fi oşteni, domniţe, o să fie o paradă medievală, care cu siguranţă va rămâne în memoria celor care vor lua parte la ea”, crede edilul.

festival dracula

Prima seară se va încheia cu un concert al Corului “Madrigal”, susţinut la Casa Aramă din cadrul Curţii Domneşti. Sâmbătă vor avea loc ateliere medievale: tras cu arcul, mânuirea sabiei, aruncatul suliţei, călărie şi dans. Toate aceste activităţi vor avea loc în Parcul Chindia (“Poiana cu Ţepe”, “Câmpul de Luptă”). Pe lângă acestea, va avea loc şi premiera piesei „Hamlet”, jucat la Curtea Domnească.

Duminică vor avea loc aceleaşi ateliere medievale ca şi sâmbătă, iar seara, de la ora 21.30 va avea loc spectacolul istoric „Vlad Voievod Drăculea”, care se va compune din patru scene de luptă, la care vor participa 100 de voluntari şi actori. Printre personalităţile care vor juca sub Turnul Chindiei se numără Carmen Tănase, George Alexandru sau George Petrov, dar şi actori de la Teatrul Tony Bulandr, iar scenele de luptă vor fi jucate de cascadorii de la „Lupii Albi”.

image

Atacul de noapte a fost o bătălie din noaptea de 17 iunie 1462 între armata condusă de Vlad Ţepeş, domnul Ţării Româneşti, cunoscut ulterior ca „Dracula”, după numele tatălui său, aşa cum arată însemnările istoriei, şi armata condusă de sultanul Mehmed al II-lea al Imperiului Otoman. Ea s-a desfăşurat în apropierea Târgoviştei, campania având ca rezultat o victorie decisivă a românilor.
 

Cele două oştiri au avut mai multe ciocniri, cea mai semnificativă fiind atacul de noapte în care Ţepeş, deghizându-şi ostaşii în straie otomane, a atacat tabăra turcească în timpul nopţii pentru a încerca să-l ucidă pe sultan.

Festivalul se va încheia luni, cu aceleaşi ateliere medievale, dar şi cu un recital al trupei „Trei Parale”. 

festival dracula

Bugetul evenimentului este de 350.000 de lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean este de 100.000, iar cea a Primăriei Târgovişte de 250.000 de lei. Autorităţile vor să valorifice potenţialul turistic al municipiului Târgovişte şi al judeţului Dâmboviţa. Sunt aşteptaţi 10.000 de turişti la Târgovişte, în cele patru zile de festival.

FĂRĂ PHOENIX

În cadrul festivalului ar fi trebuit să concerteze şi trupa Phoenix, însă, trupa s-a răzgândit pe ultima sută de metri, cerând mai mulţi bani. Surse din cadrul Centrul Judeţean de Cultură ne-au spus că Phoenix şi-a crescut pretenţiile financiare de la 8.000, la 14.000 de euro. Nicu Covaci ar fi trebuit să lanseze videoclipul noii piese "Vino, Ţepeş", la Târgovişte, iar producţia ar fi trebuit să promoveze Târgoviştea.

image

PROGRAM DETALIAT

Vineri, 13 iunie

18.00 Târg  

Curtea Domnească (Turnul Chindiei)

21.00 Parada Medievală

Gară – Bulevardul Carol I – Bulevardul Mircea cel Bătrân – Calea Domnească – Curtea Domnească

22.00  Concert Extraordinar CORUL MADRIGAL

Curtea Domnească (Casa Aramă)

Sâmbătă, 14 iunie

10.00 – 23.00 Târg medieval tematic “ Negustori la poarta Cetăţii”

Curtea Domnească (Turnul Chindiei)

11.00 – 14.00 Ateliere medievale – tras cu arcul, mânuirea sabiei, aruncatul suliţei, călărie, dans

Parcul Chindia (“Poiana cu Ţepe”, “Câmpul de Luptă”) 

18.00 Atelier şi demonstraţie de jocuri medievale 

Parcul Chindia (“Poiana cu Ţepe”)

20.00 Recital muzică medievală – Trupa Pontice 

Parcul Chindia (“Poiana cu Ţepe”)

21.00 HAMLET – premieră

Curtea Domnească 

Duminică, 15 iunie 

10.00 – 23.00 Târg medieval tematic “ Negustori la poarta Cetăţii”

Curtea Domnească (Turnul Chindiei)

11.00 – 14.00 Ateliere medievale – tras cu arcul, mânuirea sabiei, aruncatul suliţei, călărie, dans

Parcul Chindia (“Poiana cu Ţepe”, “Câmpul de luptă”) 

18.00 Atelier şi demonstraţie de jocuri medievale 

Parcul Chindia (“Poiana cu Ţepe”)

21.30 – Spectacolul istoric VLAD VOIEVOD DRACULA

Parcul Chindia (“Câmpul de Luptă”)

Luni, 16 iunie

10.00 – 21.00 Târg medieval tematic “ Negustori la poarta Cetăţii”

Curtea Domnească (Turnul Chindiei)

20.00 Recital muzică veche – Trupa Trei Parale

Parcul Chindia (“Poiana cu Ţepe”)

21.00 HAMLET 

Curtea Domnească 

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO Repetiţii pentru spectacolul "Vlad Voievod Drăculea", de la Târgovişte

VIDEO Premieră la Târgovişte. Autorităţile vor organiza Festivalul Naţional "Dracula"

VIDEO Festivalul Naţional „Dracula” va fi organizat în perioada 14 - 16 iulie, la Târgovişte

Corul Madrigal vine la Festivalul Medieval Dracula

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite