„Femeia mării”, piesă jucată în premieră la Teatrul Tony Bulandra

„Femeia mării”, piesă jucată în premieră la Teatrul Tony Bulandra

Vineri şi sâmbătă, 24 şi 25 mai 2019, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra, au loc avanpremiera şi premiera spectacolului „Femeia mării”, după Henrik Ibsen, un spectacol al regizorului german Andreas Merz.

 
În distribuţie îi regăsim pe actorii Andreea Tănase, Sebastian Bălăşoiu, Adelaida Perjoiu, Ilie Ghergu, Marina Palii, Emanuel Bighe, Daniel Nuţă.
 
„Femeia mării” este o piesă de teatru a dramaturgului norvegian Henrik Ibsen, scrisă în 1888, după ce a petrecut 6 luni în Saeby, oraş din Danemarca. În viziunea sa, farmecul mării este conferit de puterea ei hipnotizatoare: „Marea atotputernică peste stările sufleteşti”.
 
Considerat părintele teatrului idealurilor, care l-a influenţat pe Camil Petrescu, Ibsen a creat personaje ce vieţuiesc dincolo de limitele pe care le conferă realitatea. Opera scriitorului norvegian aduce în faţa cititorilor poveşti despre dragoste, eşecuri personale şi libertatea de a alege. 
 
Regizorul Andreas Merz-Raykov a studiat Dramaturgie în Germania, la Academia de Teatru din Bavaria şi la Universitatea Ludwig Maximilian din München. În Austria, la Universitatea Mozarteum, din Salzburg, a studiat Regia. După absolvire, a ales să lucreze la Teatrul Bavarez din München. În 2008, s-a alăturat unui nonconformist al teatrului: Frank Castorf, director artistic la Volksbühne, Berlin. În 2013, în cadrul Anului Cultural German în Rusia, Teatrul Academic de Tineret Kiselev din Saratov l-a invitat pe Andreas să monteze piesa „Sfânta Ioana a abatoarelor”, scrisă de Bertolt Brecht. La prestigiosul premiu naţional rus „Masca de Aur”, Andreas Merz a primit două nominalizări pentru regie, iar spectacolele sale, „Cel care spune da, cel care spune nu” şi „Un tramvai numit dorinţă” au primit nominalizări pentru „Cea mai bună producţie de mici dimensiuni”, respectiv „Cea mai bună producţie de mari dimensiuni”.
 
În orice oraş ar lucra, regizorul este interesat de mediul cultural şi social, de istoria personală a actorilor şi de a descoperi sensurile din text care au semnificaţie în acel context. Andreas Merz este un regizor tânăr, energic, cu o viziune proaspătă şi curajoasă. 
 
În viziunea lui,Femeia Mării este un portret psihologic construit cu graţie şi simbolic încărcat cu o atmosferă de coşmar. 
 
Personajele se simt vinovate, asuprite, se închid în sine în loc să-şi comunice unuia altuia problemele. Sunt oprimate pentru că sunt nevoite să se schimbe pentru a îndeplini cerinţele celorlalţi, încât ar vrea să vadă totul cum se prăbuşeşte, pentru a se simţi în sfârşit liberi. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: